Wat kan jij doen tegen de stijgende gasprijs? Het is eigenlijk al geen nieuws meer: de ontzettend hoge gasprijs waar wij – maar ook vele andere landen – mee te maken hebben.
De afgelopen week gebruikten we in Nederland, over het algemeen gezien al 26% minder gas dan in de andere jaren. Hiermee zitten we goed op koers richting de gewenste 15% minder gas gebruik. Dat is namelijk het doel van de Europese Commissie. Maar de herfst is natuurlijk nog maar net begonnen. Minder gas gebruiken klinkt makkelijk, maar het was afgelopen week gemiddeld 12 graden, ter vergelijking, vorig jaar was het in deze week van het jaar gemiddeld gezien 18 graden. Het is dus serieus kouder dan vorig jaar. Ook dat helpt allemaal niet mee in de strijd tegen de gasprijs.
Zoals eerder gezegd is het doel van de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat vanaf augustus tot april er 15% minder gas gebruikt wordt. Op Hongarije na stemde de gehele Europese Unie hier mee in. Wel is dit plan vooralsnog op vrijwillige basis. De Commissie wilde de gasbesparing afdwingen, maar dat is naderhand door onderhandelingen afgezwakt.
Verwarming
Wat kan jij doen tegen de stijgende gasprijs? Eigenlijk is dit de basis om je gasverbruik te verminderen. 75% van je gasverbruik gaat gemiddeld gezien naar je verwarming. Om ‘simpel’ te beginnen zou je dus kunnen starten met de verwarming een graden kouder te zetten. Op het moment dat je alle deuren in je huis dicht maakt, blijft de warmte ook hangen. Hierdoor kun je met een minder hoge temperatuur het alsnog even warm krijgen. Natuurlijk heb je niet in elke ruimte de verwarming nodig. Zoals bijvoorbeeld in de slaapkamer. Uit onderzoek is gebleken dat 15 graden de perfecte temperatuur is om diep en rustig te kunnen slapen. Zet dus de verwarming in de nacht uit. Mocht je het toch te koud hebben, gebruik een extra deken of een warm water kruik.
Thermostaat
Hierbij helpt een slimme thermostaat nog het beste. Hiermee kun je een dagprogramma instellen. Denk er bijvoorbeeld aan dat het in de nacht 15 graden is, en één uurtje voordat je wakker wordt gaat de verwarming richting de 19 graden. Ga je werken, en is er niemand thuis? Dan kun je instellen dat de verwarming weer richting de 17 graden gaat. Op deze manier kun je dus het meest duurzame omgaan met het gas. Hiermee bespaar je toch al gauw 5% op je stookkosten.
Folie
Misschien klinkt het een beetje vreemd, maar op het moment dat je reflecterende folie achter je radiotoren hebt. Zorgt het ervoor dat de warmte niet in de muren trekt maar terug kaatst je woning in. Naast dit zou je eventueel ook de verwarmingsbuizen kunnen isoleren op het moment dat die bloot liggen aan koude lucht zullen ze veel warmte verliezen. De folie, ook wel isolatiemateriaal genoemd, kost ongeveer 2 euro per meter in de lokale bouwmarkt.
Kiertjes
Alle kleine beetjes helpen. Zo ook bijvoorbeeld het dichtmaken van je brievenbus gleuf in de deur. Komt daar veel wind doorheen? Plak het dan dicht, door middel van bijvoorbeeld een borstel. Maar het belangrijkste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat er geen tocht door de deuren en ramen komt. Plak daar alle mogelijke gaatjes af met tochtstrippen. Zorg wel natuurlijk dat er nog iets van frisse lucht je huis binnen komt. Ga jezelf niet de gehele winter afzonderen.
Douchen
Naast dat het heerlijk is om te ontspannen onder een warme douch, moet je jezelf natuurlijk ook schoon maken. Let hierbij er natuurlijk wel op dat je het niet té lang doet. Gemiddeld douchen we negen minuten, als je dat verminder naar vijf minuten bespaar je al makkelijk zo’n 150.000 liter warm water. Dat staat ongeveer gelijk aan 180 euro.
Naast deze iets wat kleinere maatregelen, die wel degelijk een verschil maken in de portemonnee, kun je er ook voor kiezen om direct een groot verschil te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een convectorkachel
Een convectorkachel, wat is dat?
Een convectorkachel zuigt, door middel van het verwarmingselement koude lucht aan. Dat wordt verwarmt en terug geblazen. Zoals bekend stijgt warme lucht op, nadat het is afgekoeld en dus daalt zal de lucht opnieuw worden opgezogen. Op die manier herhaald zich het proces.
Voordelen
Een convectorkachel verwarmt de ruimte gelijkmatiger dan een stralingskachel. Ook is het verplaatsbaar en geruisloos waardoor je het prima kunt gebruiken in je slaapkamer. Daarnaast is het ook energiezuinig. Het grootste voordeel is natuurlijk dat een convectorkachel niet werkt op gas. Hierdoor ontloop je de stijgende gasprijs. Dus wat kan jij doen tegen de stijgende gasprijs? Nu weet je het!
Nadeel
Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen. Zo duurt het relatief lang voordat een convectorkachel de ruimte op de juiste temperatuur heeft én het verplaatst stofdeeltjes door de ruimte. Gelukkig is daar een oplossing voor, lees hier hoe je het beste je huis kunt schoonmaken!