Wat je moet weten over de LGBTQ+ community

1 juli 2022
269
een beetje hulp

Val je als vrouw op vrouwen? Of als man op mannen? Dan maak je deel uit van de LGBTQ+ community! Niet alleen wanneer je op hetzelfde gender valt, maak je deel uit van deze bijzondere community, je hoort er ook bij als je transgender bent, of queer bent. LGBTQ+ is eigenlijk de Engelse benaming van deze community. De Nederlandse benaming is LHBTQ, het staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Queer en de '+' staat voor de rest die er bij hoort. In dit artikel vertellen we je meer over de LGBTQ+ community, haar gebruiken en haar geschiedenis.

Geschiedenis

In 1994 werd de eerste ‘Pride month’ gevierd in de Verenigde Staten. Door het succes van deze eerste festiviteiten werd het vervolgens een jaarlijks terugkerend fenomeen. Je zou verwachten dat de geschiedenis van de LGBT-community begon in de jaren negentig rond de tijd dat de eerste LGBT History Month gevierd werd, maar de geschiedenis van de groeperering gaat nog verder terug in de tijd. We konden al spreken van LGBT toen er in de oude beschavingen voor de eerste keer homo-erotiek en seksualiteit gedocumenteerd werd. Het duurde niet lang voordat andere landen deze feestmaand ook gingen vieren. Op 11 oktober is het National Coming-out Day, waarop gevierd wordt dat je mag uitkomen voor je seksualiteit.

Pride

Ook in Nederland wordt in de maand juni Pride in volle teugen gevierd. In Amsterdam zijn er feesten waar iedereen, ook mensen die zich minder verbonden voelen aan de community, kan genieten van onze Nederlandse vrijheid en toleratie. LGBTQ+ heeft ondertussen ook zijn eigen vlag, gemaakt in de regenboogkleuren. Het palet aan kleuren op de vlag geeft de diversiteit van de community en haar boodschap goed weer en zie je daarom volop terug in het straatbeeld tijdens de Pride. In augustus zijn er ook parades in Amsterdam voor en door de LGBTQ+ community waar men met boten over het water heen vaart en feest viert. In 2022 wordt de zes-en-twintigste editie gevierd van de zogenaamde Canal Pride van 30 juli tot en met 7 augustus. Voel je je verbonden aan de diverse LGBTQ+ community? Dan is het zeker een aanrader om eens naar een Pride parade te gaan!

Lees ook:  Ingrid Bergman | Dualiteit

Seksualiteit en gender

Voorheen bestond de LGBTQ-community alleen maar uit lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele personen en transgenders. Ondertussen zijn er veel meer seksualiteiten wereldwijd bekend en bewegen we steeds verder van het traditionele binaire gendersysteem. Voor een duidelijk overzicht van de seksualiteiten van de LGBTQ community lees je hieronder verder:

Homoseksueel: homoseksuele personen voelen zich aangetrokken tot mensen van hetzelfde geslacht.

Biseksueel: biseksuele personen voelen zich zowel aangetrokken tot mensen van het andere geslacht als mensen van hetzelfde geslacht.

Panseksueel: Panseksuele personen voelen zich aangetrokken tot de mens zelf, gender maakt dan niet uit.

Demiseksueel: Demiseksuele personen voelen alleen aantrekkingskracht tot mensen met wie ze al een romantische of emotionele relatie hebben opgebouwd.

Non-binair: Als non-binair persoon identificeer je je niet als mannelijk of vrouwelijk. De ‘pronouns’ van deze personen zijn dan meestal die of hen.  

Queer: Als queer persoon zet je jezelf niet in één hokje betreft seksualiteit en gender.

Genderfluid: wanneer iemand genderfluid is, verschilt het gender van tijd tot tijd. De ene dag voelt diegene zich vrouw en wil zij ook aangesproken worden met zij/haar, en de andere dag voelt diegene zich man en wil hij dan aangesproken worden met hij/zijn.

Transgender: Als transgender ga je een transitie in om van gender te veranderen. Deze personen voelen zich niet thuis in het lichaam waarin ze geboren zijn, en daarom gaan ze in transitie.

Hopelijk ben je een beetje rijker aan informatie over de LGBTQ+ community na het lezen van deze blog. Als je nog een beetje hulp nodig hebt bij het begrijpen van deze community kun je dit altijd op internet meer informatie opzoeken of op een respectvolle manier informatie vragen aan iemand die deel uit maakt van de LGBTQ+ community.

Lees ook:  De leukste zomerse activiteiten

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings