Wat is Tai-chi?

4 mei 2022
79
Tai-chi

Tai-chi is van oorsprong een Chinese vechtsport met gezondheid verbeterende eigenschappen. Ook leer je door middel van het toepassen van deze vechtsport jezelf te verdedigen en te verbeteren. De term neija staat voor innerlijk en bewegingskunst. De focus bij deze sport ligt vooral bij de innerlijke eigen beleving en eigen ontwikkelingen.

Je kunt dus eigenlijk wel stellen dat deze vechtsport meer wordt gebruikt als een soort therapie voor het lichaam in plaats van een vechtsport. Tai-chi helpt je om je spieren soepel te houden en werkt uitstekend op je mentale gesteldheid. Tai-chi staat er om bekend mindful te zijn en kan je helpen om je eigen innerlijke rust te vinden of terug te vinden. De sport bestaat uit vloeiende en rustige beweging. Daardoor vloeien alle oefeningen goed in elkaar over. Door deel te nemen aan Tai-chi lessen kun je de kunst en de oefeningen van deze sport leren en toepassen in het dagelijkse leven. De oefeningen zorgen er voor dat spieren en gewrichten loskomen en versoepelen. Tai-chi zorgt er ook voor dat gewrichten en spieren worden versterkt zonder ze al te veel te belasten.

Waarom is Tai Chi gezond?

Als je ouder wordt kun je evenwichtsproblemen krijgen en vallen. Door het beoefenen van Tai Chi kun je jezelf hier in trainen. Je evenwicht blijft meer in balans wat resulteert in minder snel vallen of minder snel uit evenwicht raken.

Ook is het beoefenen van Tai Chi zeer geschikt voor mensen en ouderen met dementie en andere kwalen die met ouderdom te maken hebben. Omdat je de oefeningen doet op het gevoel hoeft er niet bij nagedacht te worden. Mensen die onder dementie lijden doen de oefeningen vaak  vanzelf mee, omdat het een gevoelssport is.

Lees ook:  Luxe vakantiehuizen in Oostenrijk: waar moet je heen

Past Tai-chi bij jou?

Tai-chi is een makkelijke en geschikte sport voor veel mensen. Natuurlijk is een sport wel persoonlijk en niet voor iedereen geschikt of weggelegd als je het niet leuk vind of niet bij je past. Het is belangrijk dat je eerst nagaat of een sport bij je past. Dit kun je doen door een proefles ergens mee te doen of je in de sport te verdiepen door middel van het kijken van video’s en andere zaken.

Mindful in beweging

Door het beoefenen van de sport Tai-chi kun je je relatie tussen jouw lichaam en jouw geest herstellen. Het beoefenen van deze sport kan er voor zorgen om je op een meditatieve manier in balans te brengen. Dit stimuleert het kalmeren van je geest en het instant brengen van je innerlijke rust.

Ontspanning en rust

Zoals je tot nu toe hebt kunnen lezen is Tai-chi goed voor een heleboel aspecten. Je houdt je spieren en gewrichten soepel en gezond door middel van het beoefenen van Tai-chi. Ook leer je door het doen van de Tai-chi sport je relatie te herstellen tussen je eigen lichaam en geest. Ook heeft het uitoefenen van Tai-chi een ontspannende werking in combinatie met Mindfulness. Ook helpt Tai-chi bij het verwerken van trauma’s en stress. Daarom wordt Tai-chi vaak ook therapeutisch ingezet.

Tai-chi is een sport voor iedereen die wilt ontspannen en een gezonder lichaam wil. Het is dus zeker aan te raden vooral als je niet meer heel intensief kan of wil bewegen maar wel op zoek bent naar ontspanning en innerlijke rust.  Probeer zeker eens ergens in jouw regio een proefles Tai-chi uit en wie weet ga je wel op reis naar een andere dementie tussen jouw eigen lichaam en geest.

Lees ook:  Ter inspiratie: 11 mooie quotes over ouder worden

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wat is reflectief luisteren en hoe werkt het?

Dit zijn de woontrends van dit moment

De mooiste plekken om te zien in Curacao

De leukste ideeën voor Vaderdag!

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings