Reiki is afkomstig uit Japan en valt onder alternatieve geneeswijze. Bij Reiki wordt er gebruik gemaakt van de universele levensenergie die om ons heen zich bevindt. Het is dan ook niet voor niks universele levensenergie. Als we gaan kijken naar de betekenis van Reiki, dan zien we dat het eigenlijk een woord is uit twee Japanse woorden. Namelijk Rei, dit betekent universele en Ki, wat levensenergie betekent. Vandaar dat we bij Reiki gebruik maken van de universele levensenergie. Maar wat is Reiki nu eigenlijk? Reiki wordt uitgevoerd om aandoeningen te voorkomen of eventueel te genezen. Het heeft als doel om de gebruikelijke geneeskunde te ondersteunen.
Wat is reiki?
Het is net al heel kort uitgelegd, maar tuurlijk zullen we het ook nog even uitgebreider uitleggen wat het inhoudt. Reiki is dus een manier van alternatieve geneeswijze met als doel om het zelfhelend vermogen te stimuleren. Je gaat namelijk de universele levensenergie doorgeven. Het is bij Reiki zo dat je er zelf niet moe van zult worden, als je het op de juiste manier toepast zul je er zelfs energie van krijgen. Je kunt eigenlijk zeggen dat Reiki al wordt toegepast door het fenomeen dat iedere ouder doet als een kind gevallen is: kusje erop? Het geeft mensen vaak een goed gevoel, maar iedereen ervaart het gevoel anders.
Energie
Bij Reiki wordt dus door middel van energie het zelfhelende vermogen gestimuleerd. Dit gebeurd vaak door middel van handoplegging. Door de handoplegging wordt de energie van die persoon door de handen doorgegeven aan een dier, mens of zelfs aan een plant. De hand fungeert hierbij als zogezegd doorgeefluik. De ontvanger van de universele levensenergie gebruikt de energie om het lichaam met energie te voeden, zodat het beter kan worden. Als gevolg van deze energie zullen er minder kwaaltjes komen of zullen de kwaaltjes zelf helemaal verdwijnen. Dit kan komen door een balans in de emotie, als de emoties uit balans zijn kan dit bij sommige mensen voor fysieke pijn zorgen.
Reiki behandeling
Een Reiki behandeling, wat moet je je daar nu bij voorstellen? Nou als eerste laat je deze behandeling vaak uitvoeren bij een Reiki healer, deze persoon weet namelijk wat die doet. Maar hoe gaat zo’n behandeling in zijn werk. Meestal begin je een behandeling met een intake gesprek, waarbij je aan de healer aangeeft welke klachten je hebt! Aan de hand van dit intake gesprek van de healer een behandelplan maken. Tijdens een behandeling is het per healer verschillend of je je kleding aan moet houden of niet. In feite zorgt de kleding er niet voor dat de energie niet wordt doorgegeven! Tijdens de behandeling is het voor iedere persoon verschillend wat ze voelen, voor de een is het een tinteling die ze voelen, de andere voelen juist dat de handen heel warm of juist heel koud worden. Maar het kan ook zo zijn dat je gedurende de behandeling zelf helemaal niks voelt, maar juist een paar dagen later pas. Het is niet zo dat je per se iets moet voelen! Maar je kunt er vanuit gaan dat de Reiki altijd aan het werk is na zo’n behandeling.
Een behandeling moet je vaker ondergaan om het gewenste resultaat te verkrijgen. Vaak kan de Reiki healer na de eerste behandeling inschatten hoeveel behandelingen je ongeveer nodig hebt om van je klacht af te komen. Hierbij is er geen verschil of je klacht te maken heeft met iets fysieks of met iets mentaals. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 behandelingen nodig om van een klacht af te komen. Het is natuurlijk ook afhankelijk hoe lang er tussen de Reiki behandelingen zit, als jij iedere week een Reiki behandeling krijgt zal de klacht naar alle waarschijnlijkheid sneller overgaan dan als je iedere 3 weken een behandeling krijgt. Mocht je na alle behandelingen toch nog graag behandelingen willen om te voorkomen dat de klachten terug komen, dat is natuurlijk ook mogelijk. Dit wordt gezien als onderhoudsklachten, deze vinden vaak om de 4 tot 6 weken plaats!
Reiki massage
Een Reiki massage lijkt misschien heel veel op de Reiki behandeling, al wordt de Reiki massage vaak alleen gebruikt om te ontspannen. Bij deze massage wordt er gebruik gemaakt van de energie die door middel van de handen wordt overgedragen. Hiervoor kijkt de masseur eerst in welke chakra’s de problemen en de spanningen zitten. Als de masseur deze spanningen in de chakra’s gevonden heeft wordt tegen de client gezegd, dat hij of zij heel diep adem mag halen en alle spanning los te laten. Dit terwijl de masseur dan de chakra’s vol spanningen masseert. Aanvullend op een massage kun je daarna een meditatie doen voor chakra balans.
Wil je meer weten over energie, kijk dan eens naar onze blog over de invloed van de volle maan op onze emoties!