Iedereen in Nederland heeft recht op een goede verdediging. Maar helaas zijn advocaten erg duur en kan niet iedereen er een betalen. Mensen met een laag inkomen, die verwikkeld raken in een rechtszaak, kunnen dan dus voor een groot probleem komen te staan. Gelukkig hebben we daar in Nederland een wet voor, genaamd de Wet voor Rechtsbijstand. Hierin staat opgenomen dat de overheid een gedeelte van de kosten van een advocaat op zich neemt, indien iemand er zelf geen kan veroorloven. Dit noemen we pro deo. Een pro deo advocaat wordt grotendeels door de overheid gesubsidieerd. Zelf dien je alleen nog een geringe eigen bijdrage te betalen. Niet iedereen komt in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Er zijn enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen.
Wanneer heb je recht op een pro deo advocaat?
Pro deo staat voor ‘Voor God’ en wilt dus zeggen dat de advocaat grotendeels betaald wordt door de overheid. Een pro deo advocaat is alleen bedoeld voor mensen die zelf geen advocaat kunnen veroorloven. Dus als je zelf over genoeg spaargeld of inkomen beschikt, dan zul je zelf je advocaat moeten betalen. En hiermee komen we dus op de eerste voorwaarde voor een pro deo advocaat en meteen ook de belangrijkste: het inkomen. Er is een inkomensgrens vastgesteld die op dit moment € 27300,- bedraagt voor alleenstaanden. Ben je getrouwd of woon je samen? Dan mag je niet meer verdienen dan € 38600 verdienen. Zit je hierboven? Dan heb je geen recht op een pro deo advocaat. Dan is er nog een voorwaarde, namelijk de hoogte van je eigen vermogen. Als het eigen vermogen in het peiljaar hoger is dan het heffingsvermogen, dan heb je geen recht op gesubsidieerde rechtshulp.
Welke voorwaarden zijn er nog meer behalve het inkomen?
Het inkomen is dus één van de belangrijkste voorwaarden. Maar ook als je aan deze eisen voldoet, kan het zijn dat je niet in aanmerking komt. Het ligt namelijk ook aan de zaak die je wilt starten. Je moet een goede reden hebben om rechtshulp in te schakelen. Jouw zaak moet sterk zijn en goed met feiten onderbouwd kunnen worden. Een zaak die weinig kans maakt om te winnen, zal ook niet in aanmerking komen. Maar ook de uitkomst van de eventuele gewonnen zaak speelt mee. De opbrengt van een gewonnen zaak mag namelijk niet te hoog zijn. Een pro deo advocaat is immers voor mensen met weinig eigen geld. Dus ook het uitzicht op een mooi geldbedrag kan van invloed zijn of je in aanmerking komt voor een pro deo advocaat.
Waar moet je zijn voor een pro deo advocaat?
Er zijn veel advocaten die op pro deo werken. In principe kun je bij ieder advocatenkantoor terecht voor een pro deo advocaat. Let er wel op dat een advocaat niet verplicht is om hier aan mee te werken. Hij mag de zaak dus weigeren. Ook niet ieder advocatenkantoor neemt pro deo zaken aan. Het is dus verstandig om hier vooraf naar te informeren. Je kunt ook naar het Juridisch Loket gaan voor juridisch advies. Dit is gratis en vrijblijvend en iedereen met vragen mag er gewoon naar binnen lopen. Het Juridisch Loket kan je ook helpen aan een pro deo advocaat. Dus als je er zelf geen kan vinden, loop dan hier eens naar binnen. Zij helpen je dan verder op weg. Als je een advocaat hebt gevonden die de zaak voor je aan wilt nemen, dan zal deze advocaat een subsidieaanvraag indienen. De Raad voor Rechtsbijstand is de instantie die verantwoordelijk is voor de pro deo rechtshulp. De aanvraag komt dan ook bij hen binnen en zij gaan kijken of je in aanmerking komt. Er zal een screening plaatsvinden en je zal worden gevraagd een aantal documenten te tonen. Als je in aanmerking komt dan laten zij dit zo snel mogelijk weten. Tevens laten ze weten hoeveel aan eigen bijdrage moet betalen.
Voorbeelden van zaken waarbij je recht kunt hebben op een pro deo advocaat
We zullen je nu nog een aantal voorbeelden geven van zaken wanneer je recht hebt op hulp van een pro deo advocaat. Mensen met een laag inkomen kom dus in aanmerking. Hier vallen onder andere mensen onder met een bijstandsuitkering. Maar het kan ook zijn dat jij een groot geldbedrag aan iemand geleend hebt, en dat niet meer terugkrijgt. Ook dan kan het zijn dat je in aanmerking komt. Ga dus altijd eerst langs bij het Juridisch Loket of bij een advocatenbureau en vraag een gesprek aan. Zij zullen je verder kunnen helpen en bekijken of jouw zaak en jouw situatie in aanmerking komen voor een pro deo advocaat. Stel dat je in een echtscheiding verwikkeld bent. Hiervoor zul je in de meeste gevallen een advocaat voor nodig hebben. Er zijn advocaten die je deze hulp pro deo aanbieden. Houd er wel rekening mee dat de meeste advocaten gespecialiseerd zijn in bepaalde zaken. Dus probeer een advocaat in de hand te nemen die alles weet over de rechten en plichten bij een echtscheiding. Stel dat je een conflict hebt met je werkgever. Leg je zaak dan voor een aan arbeidsrecht advocaat. Heb je genoeg bewijs verzameld tegen je werkgever en heb je een sterke zaak? Dan zal een arbeidsrecht advocaat je zaak graag aannemen. Maar nogmaals, ga er niet vanuit dat iedere advocaat pro deo werkt. Hij mag altijd je zaak weigeren, hoe goed je er ook voor staat.