Wat is ikigai en hoe vind je die van jou?

7 januari 2022
240
ikigai

Ikigai is een begrip dat nog niet iedereen kent, maar wel belangrijk is voor een zinvol en gelukkig leven. Een mens leeft namelijk langer als hij zowel gelukkig als gezond door het leven gaat. Het aspect van geluk kan verbeterd worden met het idee van ikigai. Het is dus goed om jouw ikigai te vinden, zodat jij ook comfortabel en lang door het leven kan gaan.

Ikigai betekenis

Ikigai is een Japans concept dat al lange tijd wordt toegepast in bepaalde delen van Japan. Bepaalde gebieden op de wereld hebben een bevolking die gemiddeld langer leeft dan andere bevolkingen. Dit komt natuurlijk deels door het lijden van een gezond leven. Maar een andere factor die een belangrijke rol speelt is het idee van ikigai. Ikigai betekent dat je zinvol door het leven gaat. Met ikigai heb je dus een doel dat je dagelijks nastreeft. Je kijkt uit naar de toekomst en stelt doelen om die gewenste toekomst waar te maken. Ikigai is de reden waarom je iedere dag opstaat. Ikigai kent vier belangrijke concepten waar men op moet letten. Ten eerste moet je in gedachte houden wat je houdt. Ten tweede moet er worden gelet op waar je goed in bent. Ten derde moet er gekeken worden naar waar de wereld behoefte aan heeft. Tot moet er aandacht worden besteed aan datgene waar je betaald voor kunt worden. Door al deze onderdelen te overwegen ben je bezig met ikigai.

Waar je van houdt

Het eerste concept wat erg belangrijk is, is waar je van houdt. Hierbij is het belangrijk om te bedenken wat jij zelf leuk vindt om te doen. Als je een activiteit uitvoert die je echt leuk vindt, creëer je intrinsieke motivatie om je best te doen. Denk bijvoorbeeld aan een sport, muziekinstrument of een spel. Houd bij dit onderdeel rekening met veranderende behoeftes. Je kunt bijvoorbeeld na een tijdje nieuwe activiteiten die je erg leuk lijken ontdekken. Sta dus open voor nieuwe mogelijkheden en kijk regelmatig terug naar dit concept om te kijken of het nog steeds klopt.

Lees ook:  Kleine geluksmomenten in heerlijk herkenbare illustraties
ikigai

Waar je goed in bent

Het tweede concept is waar je goed in bent. Bij dit onderdeel moet je kijken naar de taken waarvan jij denkt dat je er goed in bent. Goed in iets zijn is vrij subjectief. Iedereen heeft namelijk een andere definitie van wat gezien wordt als goed en slecht. Jouw eigen perspectief over wat goed is, telt hierbij het meest. Maar het is ook goed om aandacht te besteden aan andere perspectieven. Er kan namelijk een groot verschil zitten in wat de maatschappij goed vindt en wat jij goed vindt. Sommige mensen zijn ook wat bescheidener dan anderen, waardoor er op verschillende manieren wordt gekeken naar een vaardigheid.

Waar je voor betaald wordt

Dit derde concept is ook erg belangrijk. Je kunt namelijk niet zomaar alles doen waar je zin in hebt als je hier niets voor terugkrijgt. Het is altijd belangrijk dat je voldoende betaald krijgt om je dagelijkse benodigdheden te kunnen aanschaffen. Bij dit concept moet er dus aandacht worden besteed aan de zaken en dingen waar mensen voor willen betalen. Een persoon moet bereid zijn om te betalen voor de service die jij aan hem kan leveren. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar hoeveel je precies betaald krijgt. Het gunstigste is natuurlijk om datgene te kiezen waarvoor je het meeste betaald krijgt. Hoeveel je voor iets betaald krijgt, hangt af van de marktprijs en hoeveel iemand er voor over heeft. Schaarste zal hierbij ook een belangrijke rol spelen. Een service die weinig wordt aangeboden zal relatief meer kosten dan een service die in overvloed is.

Lees ook:  Kleding verkopen

Wat de wereld nodig heeft

Ten slotte is er het concept van wat de wereld nodig heeft. Hierbij moet er gekeken worden naar wat nuttig is voor de maatschappij. Datgene wat de wereld nodig heeft, moet ervoor zorgen dat de maatschappij erop vooruitgaat. Dit kan iets heel kleins zijn zoals sociaal contact met mensen. Maar het kan ook iets groots zijn, zoals het bestrijden van wereldhonger. Het zijn dingen die al worden gedaan, maar nog niet genoeg, of dingen die nog helemaal niet bestaan. Het is belangrijk om dit onderdeel in gedachte te houden, zodat jij met hetgeen dat je doet of wilt gaan doen kunt bijdragen aan een betere maatschappij.

ikigai

Het combineren van concepten

Het belangrijkste onderdeel van ikigai is om de concepten met elkaar te combineren. Als je iets doet waar je goed in bent en waar je ook nog eens betaald voor krijgt, dan heb je een beroep uitgekozen dat goed past bij jou en je vaardigheden. Als dit ook nog iets is waarvan je houdt en wat goed is voor de maatschappij, dan ben je goed bezig met ikigai. Bij ikigai is het dus belangrijk om alle vier de concepten toe te passen op je leven om een optimaal levensdoel te kunnen bepalen. Naarmate je meer concepten toepast op de activiteiten die je uitvoert, zul je gelukkiger door het leven gaan. Je zou kunnen beginnen met je huidige situatie, om te kijken hoeveel concepten je nu eigenlijk al hebt toepast. Als er iets is waarvan je houdt en waar de wereld wat aan heeft, dan wordt dit gekenmerkt als de missie. Als de wereld iets nodig heeft en bereid is om hiervoor te betalen, dan wordt dit gekenmerkt als een roeping. Als je iets doet waar je goed in bent en waar je ook betaald voor krijgt, dan wordt dit gekenmerkt als het beroep. Als er iets is waarvan je houdt en waarin je goed bent, dan is dit je passie.

Lees ook:  Dagboek van mijn moeder | Sterren op het raam

Het overzichtelijk maken van jouw ikigai

Het kan soms aardig lastig zijn om jouw ikigai te vinden. Het is daarom belangrijk om al deze concepten overzichtelijk te krijgen in de vorm van een model. Door een visueel model te maken, krijg je meer inzicht in alle concepten. Je kunt de concepten zo ook makkelijk teruglezen en aanpassen wanneer dit nodig is.

Lees ook Kaizen, continu verbeteren

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings