Wat is een vestingstad?

25 VIEWS
Wat is een vestingstad?

Nederland kent meer dan 160 vestingsteden. De één nog mooier dan de ander. Maar wat is een vestingstad eigenlijk? Een vestingstad is een stad of plaats die daar gebouwd is met als doel om strategische punten te controleren. Daarom zijn de vestingsteden versterkt door er bijvoorbeeld een stadsmuur omheen te bouwen. Vestingsteden liggen dus op oude strategische punten in het land. Denk hierbij aan belangrijke knooppunten van wegen of bij een grens. De stadsmuren werden gebouwd om de steden te verdedigen tegen vijanden. Via stadpoorten kon je de stad binnen en verlaten. De muren werden sterk verdedigd met vuurwapen en kanonnen. Ook werden er grachten om de muren heen gelegd. Hierdoor was de stad nog beter beschermd tegen gevaar van buitenaf. De muren en verdedigingsposities werden zo gebouwd dat je gemakkelijk de aanval in kon zetten. Ook werden er tunnels gemaakt zodat soldaten snel van positie konden wisselen. Omdat de vestingsteden op strategische plekken werden gebouwd, konden oprukkende legers deze niet negeren. Ze moesten dus eerst een goed verdedigde stad veroveren voor ze verder landinwaarts konden rukken. Tegenwoordig staan nog vele van deze vestingsteden overeind en kun je ze bezoeken. Wij hebben de mooiste vestingsteden van Nederland voor je op een rijtje gezet.

De mooiste vestingsteden van Nederland

We noemden het al eerder, Nederland kent meer dan 160 vestingsteden. Een aantal er van zul je vast en zeker kennen en zal je zelfs wel al bezocht hebben. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Culemborg, Brielle, Medemblik, Zutphen, Gennep en Zierikzee. Allemaal prachtige steden die het bezoeken waard zijn. Maar ook de volgende steden moet je eens bezoeken om de pracht van een oude vestingstad te ontdekken.

Stevensweert

Het prachtige vestingstadje Stevensweert ligt in Midden-Limburg. Het vormt samen met de plaats Ohé en Laak het ‘Eiland in de Maas’. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het toenmalige dorp Stevensweert door de Spanjaarden omgebouwd tot vestingstad. Dit was in 1633. Er werd een stadsmuur gebouwd met zeven bastions en vijf ravelijnen. De dorpskern is tegenwoordig een beschermd dorpsgezicht. Dit wilt zeggen dat zodra je een stap in dit prachtige dorp zet, je terug gaat in de tijd. De kern van het dorp is schitterend en je kunt er heerlijk door de eeuwenoude straatjes dwalen. De vestingwerken zijn nog te herkennen en zeker het bezoeken waard. Maar ook de omgeving van Stevensweert mag je niet overslaan. Het ligt namelijk schitterend aan de oevers van de Maas. Een heerlijke plek om te wandelen om met een bootje de omgeving te verkennen.

Lees ook:  De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg

Bourtange

Dit piepkleine dorpje in Groningen mag je absoluut niet overslaan. Dit schitterende vestingdorp ligt aan de rand van de Duitse grens. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan kunnen we je alleen maar aanraden even een bezoekje te brengen aan dit bijzonder sfeervolle dorp. Wat deze vesting nog meer bijzonder maakt, is dat het nooit is ingenomen door de vijand. Je waant je in vervlogen tijden als je door de eeuwenoude straatjes slentert. Vergeet niet even te genieten op een mooi terrasje op het kleine dorpsplein en de kleine leuke en unieke winkeltjes te bezoeken. Een bijzondere plek vol sfeer.

Enkhuizen

Ook Enkhuizen is een vestingstad en misschien wel de bekendste in ons rijtje. Deze pittoreske havenstad ligt in Noord-Holland en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de hele wereld. De stad staat vol prachtige historische gebouwen met schitterende gevels. Monumenten vind je her en der verspreid door de stad en bij de haven kun je heerlijk genieten aan het water. In de zeventiende eeuw was Enkhuizen een van de meest welvarende steden van ons land. Dankzij het VOC lidmaatschap kende de stad een tijd van veel macht en invloed. En dat is nog altijd terug te zien in de schitterende herenhuizen die je er vindt. Als je in Enkhuizen bent, vergeet dan niet aan boord te stappen van een oude stoomtram die je naar een andere mooie vestingstad brengt, namelijk Medemblik. En houd je van winkelen? Ook dan zit je niet verkeerd in Enkhuizen.

rijschool helmond

Valkenburg

Helemaal in het zuiden van ons land vinden we nog een prachtig mooie vestingstad. We hebben het over Valkenburg. Duizenden toeristen weten deze plek ieder jaar te vinden en dat is niet voor niets. Je lijkt je in een totaal andere wereld te wanen. Het doet zelfs bijzonder on-Nederlands aan als je door de straatjes wandelt. Eeuwenoude huizen en straatjes steken af tegen de groene heuvels die deze plek omringen. Valkenburg heeft het als vestingstad zwaar te voorduren gekregen. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg verwoest door terugtrekkende Hollandse troepen. Maar ook het stadje zelf kwam alles behalve ongeschonden uit de strijd. Slechts twee stadspoorten en een deel van de stadsmuur bleven overeind. Tegenwoordig kun je nog altijd de oude ruïnes bewonderen. En dat kunnen wij alleen maar aanraden. Valkenburg is een bijzonder mooie en sfeervolle stad in een schitterende heuvelachtige (wandel)omgeving.

Lees ook:  Slim je koffer inpakken, zo doe je dat!

Helmond

Nabij Eindhoven vinden we nog een mooie oude stad. Ditmaal hebben we het over Helmond. Misschien minder bekend, maar niet minder mooi. Helmond probeert nog altijd haar verleden als vestingstad te eren. Verschillende straatnamen eindigen bijvoorbeeld op -wal. Dit is een verwijzing naar het verleden en de voormalige omwalling van Helmond. Maar ook een nieuw gebouwde woonwijk kreeg een centrum genaamd ‘de Veste’. De Veste heeft zelfs de vorm van een vestingstadje. Het werd geheel in historische stijl gebouwd en de huizen en gebouwen hebben rijk gedetailleerde gevels. Maar ook de smalle straatjes waar geen auto’s mogen komen, geven het een bijzondere sfeer. In de rest van de stad mag je wel gewoon met de auto komen, vergeet daarvoor niet eerst je rijbewijs te halen bij een rijschool in Helmond. En verken deze prachtige stad met de auto zodat je niet alleen de stad kunt zien, maar ook de mooie omgeving.

Nederland telt nog veel meer schitterende en sfeervolle vestingstadjes. Helaas te veel om op te noemen. Maar ook Dokkum en Gorinchem verdienen nog een eervolle vermelding. Dus ben je nog op zoek naar plek in Nederland om te bezoeken? Denk dan eens aan een van onze vele prachtige vestingsteden en waan je in vervlogen tijden.

MEER INSPIRATIE

Een stedentrip naar Luxemburg
Slim je koffer inpakken, zo doe je dat!
Je niet laten oplichten op vakantie
De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg