
Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat hij of zij het paleodieet volgt. Maar wat is dit nou eigenlijk? Wat eet je dan en is het wel gezond voor je? Dat leggen we hieronder voor je uit.
Wat is het en waarom heet het zo?
Het paleodieet is eigenlijk geen afvaldieet, zoals het slikken van afvalsupplementen of het drinken van groene koffie om af te vallen. Het is een manier van eten. Daarom wordt het paleodieet ook vaak het paleo principe genoemd. Dit principe is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders voornamelijk vlees, vis, groente, fruit en noten aten. Het idee achter het paleodieet is dat ons menselijk lichaam het beste aansluit op de oorspronkelijke manier van eten uit de steentijd. De naam paleodieet stamt dan ook af van de naam paleolithicum, wat oude steentijd betekent. Het is dus als het ware een kijkje in de keuken van onze voorvaders.
Wat eet je dan?
Als je het paleodieet volgt mag je vlees, vis, groente, fruit, eieren en noten en zaden eten. De bedoeling is dat je zout, suiker, melkproducten, peulvruchten, granen en bepaalde groenten zoals aardappelen, tomaat, paprika, aubergine en pepers vermijdt. Aanhangers van het paleodieet zijn ervan overtuigd dat onze voorouders vroeger ook zo aten en dat daardoor onze genen zich aan deze voedingsmiddelen aanpassen. Ziektes zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zijn volgens deze volgers te wijten aan de moderne voedingsmiddelen. Met het paleodieet kun je afvallen doordat je eiwitten en vetten eet in plaats van koolhydraten. Ons lichaam is volgens hen namelijk niet aangepast op de inname van koolhydraten. Verder worden bij het dieet onbewerkte voedingsmiddelen aangeraden.
Is het wel gezond voor je?
Je kunt afvallen door het paleodieet te volgen, maar de resultaten zijn wisselend. Bovendien zou het paleodieet ervoor kunnen zorgen dat je op de lange termijn te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo kan er bijvoorbeeld een tekort aan vezels of calcium ontstaan, doordat graan- en melkproducten worden gemeden. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het paleodieet, maar de lange termijn gevolgen zijn nog niet helemaal in kaart gebracht. Voor het tekort aan vezels of calcium kun je bijvoorbeeld supplementen slikken. Maar of het nou echt gezond voor je is, dat is nog maar de vraag.