Wat is een paleodieet? In het kort

5 augustus 2020
219
Paleodieet

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat hij of zij het paleodieet volgt. Maar wat is dit nou eigenlijk? Wat eet je dan en is het wel gezond voor je? Dat leggen we hieronder voor je uit.

Wat is het en waarom heet het zo?

Het paleodieet is eigenlijk geen afvaldieet, zoals het slikken van afvalsupplementen of het drinken van groene koffie om af te vallen. Het is een manier van eten. Daarom wordt het paleodieet ook vaak het paleo principe genoemd. Dit principe is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders voornamelijk vlees, vis, groente, fruit en noten aten. Het idee achter het paleodieet is dat ons menselijk lichaam het beste aansluit op de oorspronkelijke manier van eten uit de steentijd. De naam paleodieet stamt dan ook af van de naam paleolithicum, wat oude steentijd betekent. Het is dus als het ware een kijkje in de keuken van onze voorvaders.

Wat eet je dan?

Als je het paleodieet volgt mag je vlees, vis, groente, fruit, eieren en noten en zaden eten. De bedoeling is dat je zout, suiker, melkproducten, peulvruchten, granen en bepaalde groenten zoals aardappelen, tomaat, paprika, aubergine en pepers vermijdt. Aanhangers van het paleodieet zijn ervan overtuigd dat onze voorouders vroeger ook zo aten en dat daardoor onze genen zich aan deze voedingsmiddelen aanpassen. Ziektes zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zijn volgens deze volgers te wijten aan de moderne voedingsmiddelen. Met het paleodieet kun je afvallen doordat je eiwitten en vetten eet in plaats van koolhydraten. Ons lichaam is volgens hen namelijk niet aangepast op de inname van koolhydraten. Verder worden bij het dieet onbewerkte voedingsmiddelen aangeraden.

Lees ook:  Creatieve uitspattingen op middeleeuws perkament

Is het wel gezond voor je?

Je kunt afvallen door het paleodieet te volgen, maar de resultaten zijn wisselend. Bovendien zou het paleodieet ervoor kunnen zorgen dat je op de lange termijn te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo kan er bijvoorbeeld een tekort aan vezels of calcium ontstaan, doordat graan- en melkproducten worden gemeden. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het paleodieet, maar de lange termijn gevolgen zijn nog niet helemaal in kaart gebracht. Voor het tekort aan vezels of calcium kun je bijvoorbeeld supplementen slikken. Maar of het nou echt gezond voor je is, dat is nog maar de vraag.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

De voordelen van een sociale media cleanse

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings