Wat is een meme eigenlijk?

25 november 2021
688
meme

Misschien heb je het je kinderen wel al vaker over een meme horen hebben en snap je er nog steeds niks van. Een meme is eigenlijk een simpel concept. Het gaat om een populaire foto of video die op verschillende manieren wordt bewerkt waardoor er steeds een nieuwe versie online komt. Ze worden bewerkt met verschillende teksten of effecten en het is de bedoeling om het zo grappig mogelijk te maken. Het is onder andere ook een unieke manier van marketing voor je bedrijf. Het maken van een meme is eigenlijk de ideaal manier om een jongere doelgroep te trekken.

 

Waar komt de meme vandaan?

Het woord meme werd voor het eerst gebruikt in 1976 door de Brit Richard Dawkins in zijn eigen boek. Het woord beschrijft de manier waarop cultuur wordt verspreid. De officiële betekenis van het woord meme is een culturele eenheid. Dit kan in veel verschillende categorieën zijn. Wat memes allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze door verschillende mensen worden gemaakt en gedeeld worden binnen een bepaalde groep. Wat we hebben gemerkt in de afgelopen jaren en in de ontwikkeling van memes is dat er ook bepaalde trends zijn ontstaan door memes. Denk hierbij aan verschillende mode trends. Natuurlijk waren de memes in het begin absoluut niet hoe we ze nu kennen. Je hebt veel verschillende klassieke memes en meme stijlen. De meest bekende blijft nog altijd een foto met witte tekst erover heen.

meme

Spongebob memes

Iedereen kent natuurlijk het bekende tekenfilmfiguurtje Spongebob. Uit deze serie zijn veel beelden gehaald die omgetoverd zijn tot memes. De Spongebob memes waren de eerste memes die bekend werden over heel het internet. Tot de dag van vandaag worden dezelfde memes nog steeds gebruikt maar dan met een andere context natuurlijk. De memes worden voor veel verschillende onderwerpen gebruikt en blijven gedeeld worden op het internet. Omdat iedereen Spongebob ook kent zijn de memes ook niet lastig om te begrijpen waardoor iedereen er wel mee kan lachen. Spongebob is natuurlijk niet de enige bekende serie waar memes van worden gemaakt. Van honderden series of films worden fragmenten gebruikt om deze om te toveren tot memes. Grote kans dat ook van jouw favoriete serie of film een meme is gemaakt.

Lees ook:  6 feitjes over de Kama Sutra

 

Hoe maak je een meme

Iedereen kan memes maken. Je kunt gebruik maken van een meme generator. Dit is een online programma waarin je foto’s kunt bewerken tot je eigen meme. Heel moeilijk is het allemaal niet en iedereen kan wel een meme maken. Het is ook een grappige activiteit om samen met je vrienden te doen. Met behulp van een meme maker kun je namelijk ook foto’s van je vrienden omtoveren tot een meme, je hoeft alleen nog een unieke en grappige tekst erbij te bedenken. Je kunt ook de bekende afbeeldingen gebruiken en hier je eigen context bij bedenken. Je kunt zo creatief zijn als je zelf wilt. Als je memes wilt maken voor de marketing van je bedrijf is het natuurlijk belangrijk dat je rekening houd met de copyright. Hoe grappig een bepaalde meme ook is of de perfecte afbeelding houd het uniek anders schiet je niks op met je marketing.

meme

Waar kun je memes vinden

Memes kun je eigenlijk overal op het internet wel vinden. Toch zijn er 2 platformen waar je waarschijnlijk de meeste memes vind en de meeste klassiekers zult zien. Deze 2 platformen zijn Instagram en Twitter. Er zijn natuurlijk allerlei andere social media platformen waar memes gedeeld worden maar deze komen toch meestal van Instagram of Twitter af. TikTok is een app wat ook steeds populairder wordt. Het is een app waar korte video’s gedeeld kunnen worden met de hele wereld. Ook op TikTok worden memes gedeeld. Alleen zijn de memes op TikTok een beetje anders. Vaak zijn het bepaalde sounds of het is een video. Geen afbeeldingen dus. Ben je dus meer van de geluiden en beelden zijn TikTok memes misschien de betere memes voor jou. Ook deze memes worden weer gedeeld op het internet. Aangezien je bij Instagram nu ook de functie reels hebt, worden de TikToks dus ook vaker gedeeld op Instagram. Zo zie je maar dat je eigenlijk op ieder platform wel memes kunt vinden. Het is maar net wat je zelf leuk vindt om te zien of grappig vind. Als je voor je bedrijf memes wilt gebruiken is het ook handig dit via social media te doen natuurlijk. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de gesponsorde berichten en hier een unieke meme plaatsen van je bedrijf.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down