Wat is een mala?

8 januari 2023
459
mala

Op het eerste gezicht ziet het er uit als een mooie ketting, maar achter een mala gaat een diepere betekenis schuil. Wat is eigenlijk de betekenis van een mala ketting en kun je ook zelf een mala ketting maken? Wij vertellen je graag meer over dit bijzondere voorwerp.

Hoe zit een mala ketting in elkaar?

Een mala ketting bestaat- net als vele andere kettingen- uit kralen. Toch is het geen gewoon halssieraad. Een mala ketting wordt gebruikt tijdens het mediteren en is afkomstig uit Tibet. Een mala ketting bestaat doorgaans uit 108 kralen, die ieder een mantra symboliseren. Om mantra’s te tellen neem je deze ketting in je hand en schuif je met je vingers door naar het volgende bolletje. Wanneer je bekender bent met Christelijke gebruiken, zou je de vergelijking kunnen maken met de rozenkrans. Het woord ‘Mala’ staat dan ook voor krans. Behalve het tellen van mantra’s helpt het gebruik van een malaketting ook bij het focussen op je ademhaling, wat net als mediteren bijdraagt aan meer ontspanning in je lichaam.

De kralen van de mala ketting symboliseren dus mantra’s, maar je kunt hier nog verder onderscheid in maken. De eerste honderd kralen staan voor een volledige mantra. De overige 8 kralen zijn bedoeld als moment om over jouw zonden en fouten na te denken. In de Boeddhistische leer symboliseert het volledig doorlopen van de mantra ketting voor de terugreis naar God (of in het geval van het Boeddhisme: de weg naar verlichting). In het Boeddhisme staat tevens het rad van reïncarnatie centraal: men moet dit rad volledig doorlopen voordat men ‘verlicht’ is. Dit is ook wel een spirituele reis. In het kort zou je kunnen stellen dat wanneer je gebruik maakt van een mala ketting, je deze spirituele reis doorloopt.

Lees ook:  11 inspirerende quotes van mensen die reizen tot kunst hebben verheven

Wil je weten hoe je de mala ketting kunt gebruiken? Lees dan deze blog!

De symboliek van het getal 108

In eerste instantie denk je misschien dat het getal 108 vrij willekeurig is uitgekozen bij het ontstaan van de mala ketting, maar waarschijnlijk weet je ook al dat hier goed over na is gedacht. Er zijn namelijk meerdere redenen waarom het getal 108 wordt gebruikt en het getal komt dan ook bij meer dingen voor dan bij de mala ketting alleen. Dit getal is niet alleen belangrijk in het Boeddhisme, maar ook in andere religies waaronder het hindoeïsme. In Cambodja staat namelijk een tempel met een enorme afbeelding van 108 goden en demonen die aan een slang trekken. Je raadt het misschien al: 54 van hen zijn de goden en de andere 54 figuren zijn de demonen. Daarnaast mag je altijd een klim maken wanneer je een boeddhistische tempel bezoekt, want deze worden voorafgegaan door 108 trappen.

Mala ketting maken

Een originele mala is gemaakt van beenderen. In Aziatische landen gebruikt men doorgaans beenderen, maar soms worden ze ook gemaakt van kristal of edelstenen. De gebedsketting wordt vaak afgewerkt met een kwast of een veer. Als je graag mediteert en je wilt je beter kunnen concentreren, kan deze ketting uitkomst bieden. Op internet zijn vele varianten te vinden, maar je kunt er ook een zelf maken! Het belangrijkste om hierbij te weten, is dat je drie verschillende soorten kralen nodig hebt. Je hebt bijvoorbeeld de kralen nodig die de mantra’s symboliseren, de kralen die staan voor reflectie op je fouten en een ‘goeroe’-kraal, die het begin is van de mala ketting.

Lees ook:  Waarom heb je een leuke, creatieve hobby nodig?

Ben je op zoek naar inspiratie voor een leuke creatieve hobby? Dan is dit er een, maar in deze blog vind je er nog veel meer!

Dit moet je weten over de soorten kralen

Hoewel vele kralen geschikt zijn, is het voor de beleving wel belangrijk dat je de materialen zorgvuldig uitkiest wanneer je een mala ketting gaat maken. We zetten de betekenis van enkele stenen voor je op een rijtje:

Amazoniet

Amazoniet is een turkoois kleurige steen. Deze steen kan je helpen om goed te communiceren en zorgt voor meer begrip. Tevens is deze mooi als je de mala ketting accessoire wilt dragen bij een Josh V jurk

Agaat

De agaat heeft als kenmerk dat hij jou kan helpen om te aarden. Tevens is het een steen die jou energie kan geven als je niet helemaal lekker in je vel zit.

Amethist

Heb je last van hoofdpijn, heb je moeite met drukte of heb je te maken met een hectische periode? Dan kan het kalmerende effect van de amethist jou een rustig gevoel geven.

Wil je nog meer weten over de betekenis van bepaalde edelstenen? Lees dan bijvoorbeeld deze blog op Paradijsvogels Magazine.

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings