Wat is een mala?

8 januari 2023
843
mala

Op het eerste gezicht ziet het er uit als een mooie ketting, maar achter een mala gaat een diepere betekenis schuil. Wat is eigenlijk de betekenis van een mala ketting en kun je ook zelf een mala ketting maken? Wij vertellen je graag meer over dit bijzondere voorwerp.

Hoe zit een mala ketting in elkaar?

Een mala ketting bestaat- net als vele andere kettingen- uit kralen. Toch is het geen gewoon halssieraad. Een mala ketting wordt gebruikt tijdens het mediteren en is afkomstig uit Tibet. Een mala ketting bestaat doorgaans uit 108 kralen, die ieder een mantra symboliseren. Om mantra’s te tellen neem je deze ketting in je hand en schuif je met je vingers door naar het volgende bolletje. Wanneer je bekender bent met Christelijke gebruiken, zou je de vergelijking kunnen maken met de rozenkrans. Het woord ‘Mala’ staat dan ook voor krans. Behalve het tellen van mantra’s helpt het gebruik van een malaketting ook bij het focussen op je ademhaling, wat net als mediteren bijdraagt aan meer ontspanning in je lichaam.

De kralen van de mala ketting symboliseren dus mantra’s, maar je kunt hier nog verder onderscheid in maken. De eerste honderd kralen staan voor een volledige mantra. De overige 8 kralen zijn bedoeld als moment om over jouw zonden en fouten na te denken. In de Boeddhistische leer symboliseert het volledig doorlopen van de mantra ketting voor de terugreis naar God (of in het geval van het Boeddhisme: de weg naar verlichting). In het Boeddhisme staat tevens het rad van reïncarnatie centraal: men moet dit rad volledig doorlopen voordat men ‘verlicht’ is. Dit is ook wel een spirituele reis. In het kort zou je kunnen stellen dat wanneer je gebruik maakt van een mala ketting, je deze spirituele reis doorloopt.

Lees ook:  Eigentijds kamperen in een blokhut op de Veluwe

Wil je weten hoe je de mala ketting kunt gebruiken? Lees dan deze blog!

De symboliek van het getal 108

In eerste instantie denk je misschien dat het getal 108 vrij willekeurig is uitgekozen bij het ontstaan van de mala ketting, maar waarschijnlijk weet je ook al dat hier goed over na is gedacht. Er zijn namelijk meerdere redenen waarom het getal 108 wordt gebruikt en het getal komt dan ook bij meer dingen voor dan bij de mala ketting alleen. Dit getal is niet alleen belangrijk in het Boeddhisme, maar ook in andere religies waaronder het hindoeïsme. In Cambodja staat namelijk een tempel met een enorme afbeelding van 108 goden en demonen die aan een slang trekken. Je raadt het misschien al: 54 van hen zijn de goden en de andere 54 figuren zijn de demonen. Daarnaast mag je altijd een klim maken wanneer je een boeddhistische tempel bezoekt, want deze worden voorafgegaan door 108 trappen.

Mala ketting maken

Een originele mala is gemaakt van beenderen. In Aziatische landen gebruikt men doorgaans beenderen, maar soms worden ze ook gemaakt van kristal of edelstenen. De gebedsketting wordt vaak afgewerkt met een kwast of een veer. Als je graag mediteert en je wilt je beter kunnen concentreren, kan deze ketting uitkomst bieden. Op internet zijn vele varianten te vinden, maar je kunt er ook een zelf maken! Het belangrijkste om hierbij te weten, is dat je drie verschillende soorten kralen nodig hebt. Je hebt bijvoorbeeld de kralen nodig die de mantra’s symboliseren, de kralen die staan voor reflectie op je fouten en een ‘goeroe’-kraal, die het begin is van de mala ketting.

Lees ook:  Een babyshower organiseren doe je zo

Ben je op zoek naar inspiratie voor een leuke creatieve hobby? Dan is dit er een, maar in deze blog vind je er nog veel meer!

Dit moet je weten over de soorten kralen

Hoewel vele kralen geschikt zijn, is het voor de beleving wel belangrijk dat je de materialen zorgvuldig uitkiest wanneer je een mala ketting gaat maken. We zetten de betekenis van enkele stenen voor je op een rijtje:

Amazoniet

Amazoniet is een turkoois kleurige steen. Deze steen kan je helpen om goed te communiceren en zorgt voor meer begrip. Tevens is deze mooi als je de mala ketting accessoire wilt dragen bij een Josh V jurk

Agaat

De agaat heeft als kenmerk dat hij jou kan helpen om te aarden. Tevens is het een steen die jou energie kan geven als je niet helemaal lekker in je vel zit.

Amethist

Heb je last van hoofdpijn, heb je moeite met drukte of heb je te maken met een hectische periode? Dan kan het kalmerende effect van de amethist jou een rustig gevoel geven.

Wil je nog meer weten over de betekenis van bepaalde edelstenen? Lees dan bijvoorbeeld deze blog op Paradijsvogels Magazine.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down