Wat is de processierups en hoe bestrijd je het?

17 juni 2022
190
processierups bestrijden

Het is weer bijna zomer en we weten allemaal wat dat betekent; lekker weer, felle zon, zwemmen, maar helaas ook de welbekende eikenprocessie rups. Al jaren is de processierups elke zomer weer aanwezig in sommige delen van België en Nederland, en kan men er erg veel last van krijgen. De processierups kan ernstige klachten bij de mens veroorzaken en dit is natuurlijk iets wat we tegen willen gaan. In deze blog bespreken we meer over de processierups, wat voor een klachten men kan krijgen en manieren om de processierups tegen te gaan.

Wat is een processierups?

Een eikenprocessierups, oftewel de Thaumetopoea processionea, is een larve van de eikenprocessierupsvlinder. Een nachtvlinder die in bijna heel Europa voorkomt. De vlinder legt haar eitjes in de top van een eikenboom waar de eitjes dan kunnen de winter kunnen overleven. Zo rond eind april, begin mei komen de eitjes uit en worden de rupsen geboren. Na dat de larve een paar vervellingen hebben gehad, zijn ze volgroeid. Nadat ze 3 keer verveld zijn krijgen de rupsen brandharen, dit zijn de haren waarvan men klachten kan oplopen. De rupsen hebben een grijzige kleur, de zijden zijn lichtgekleurd en hebben witte lange haren. Deze lange witte haren zijn daarentegen niet de brandharen. Rond eind juli verdwijnen de rupsen in een verpopping en groeien uit tot een mot.

processierups bestrijden

Klachten

De eikenprocessierups hebben brandharen ter afweermechanisme tegen andere dieren die de rupsen zouden kunnen opeten, zoals vogels bijvoorbeeld. Helaas kan de mens net zoals vogels ernstige klachten krijgen van deze brandharen wanneer men met processierupsbrandharen in aanraking is geweest. Deze brandharen waaien namelijk door de wind rondom de besmette eikenbomen door de lucht. Als je dus in aanraking bent geweest kun je last krijgen van de volgende klachten:

  • Je kunt last krijgen van jeuk, roodheid en bultjes.
  • Mochten de haren in je ogen gekomen zijn, dan kun je dikke oogleden en roodheid krijgen.
  • Wanneer de brandharen ingeademd zijn kun je last krijgen van een loopneus, benauwdheid, keelpijn, en hoesten.
  • Bij ieder is het anders, maar het kan zijn dat je ergere klachten kunt ervaren zoals duizeligheid, koorts en overgeven.
Lees ook:  Deze kaart toont alle plekken om te zwemmen in de Nederlandse natuur
processierups bestrijden

Hoe kom je er van af?

Een processierups bestrijden, hoe kun je dat het beste doen? Eigenlijk is het zelf bijna niet te bestrijden, de kans is groot dat je dan in aanraking komt met de brandharen en ze verspreidt naar de omgeving. Mocht je vervellingshuidjes of nesten tegen komen op de stam van een eikenboom kun je hier eventueel haarlak of spuitlijm op spuiten. Gefixeerde nesten moet je zelf niet verwijderen, dit kun je beter aan een professional vragen. Mocht je toch in aanraking gekomen zijn met brandharen, en klachten krijgen zoals jeuk bijvoorbeeld, zijn er wel een paar manieren om de jeuk te verminderen. Door plakband te plakken op de besmette huid, waar je dus deze roodheid/jeuk ervaart, en het er weer af te trekken verwijder je de brandharen uit de huid. De brandharen blijven namelijk aan de plakband plakken. Spoel de huid of ogen goed met lauw water en ga niet krabben, dit maakt het alleen maar erger. Uiteindelijk kun je nog wat verkoelende zalf aanbrengen op de huid zodat de jeuk wat verminderd.

Mochten de klachten aanhouden of erger worden is het aan te raden om een huisarts te bezoeken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings