Wat is cupping?

18 december 2021
245
cuppen

Cupping is een massage dat uit de Chinese geneeskunde komt. Het is een vorm van een spier -en bindweefselmassage. Ook is het verwant aan de traditionele acupunctuur wat in de Chinese geneeskunde erg bekend, is. Het is een behandeling die ervoor moet zorgen dat je bloedsomloop beter gaat werken op het gebied waar de behandeling plaatst vindt. Dit is meestal de rug, omdat dit het makkelijkst is en hier mensen graag een massage willen. Deze behandeling is het bekendst onder de moslims, omdat de profeet ooit deze techniek moet hebben aangeraden. De naam Hijama wordt ook voor cuppen gebruikt. Ook is cuppen een eeuwenoude manier die onder de Egyptenaren werd gebruikt. Dit was rond 1500 voor Christus. Het wordt naast de doorbloeding  gebruikt om uiteenlopende klachten te behandelen. Je hebt twee soorten cupping. Een droge en een natte cupping.

cuppen

Hoe werkt cupping?

Cuppen is een behandeling waarbij glazen of metalen bollen op je lichaam worden geplaatst. Deze metalen of glazen kommetjes worden verhit en vervolgens op je huid geplaatst, zodat er een zuigkracht ontstaat. Je huid wordt als het ware zo in de bol gezogen. Dit komt doordat het kommetje vacuüm zuigt aan de huid. Niet elke salon gebruikt hitte om de kommen vacuüm te laten zuigen. Je hebt namelijk ook glazen waaraan een pompje bevestigd is die ervoor zorgen dat de kommetjes vacuüm worden gezogen.

Soorten cupping

Bij droge cupping blijft de huid intact en worden er meestal warme verhitte glaasjes gebruikt om op de huid te plaatsen. Een andere techniek die ook gebruikt kan worden voor droge cupping, is door een brandende vloeistof te gebruiken, zoals alcohol. Hiermee wordt de lucht warm. Zodra het afgekoeld is ontstaat er een onderdruk die zorgt voor de zuigkracht. Bij natte cupping worden er met een naald prikjes gemaakt in de huid of er wordt met een scalpel sneetjes gemaakt in de huid. Dit zorgt ervoor dat er bloed mee naar buiten vloeit. Dit wordt gedaan om onrein bloed naar buiten te laten vloeien. Hier krijg je ook grote rode plekken van op de huid. De kringen van de cup verdwijnen na een aantal dagen vanzelf. Bij wet cupping moeten praktijken en salons goed de mesjes en de naalden reinigen. Anders kunnen klanten zo een infectie op lopen. Kijk dus goed ook naar welke salon of praktijk je gaat, zodat je zeker weet dat het hygiënisch en veilig is.

Lees ook:  Het sterrenbeeld Vissen: eigenschappen en karakter

Bij welke klachten is cupping geschikt?

De eeuwenoude techniek is geschikt voor klachten als vastzittende spieren, pijnlijke spieren, rugklachten, doorbloedingsstoornis, overbelasting, reuma, cellulitis, vochtophopingen, vermoeidheid, burn-out, stress, beginnende verkoudheid en astma. Er zijn dus heel veel problemen en klachten die je kunt hebben om te kunnen kiezen voor een cuppen behandeling. Door deze gezondheidsvoordelen die het met zich mee brengt maken veel sporters er ook gebruikt van.

Is cupping wel goed voor je huid?

Met de groeiende aandacht voor cuppen is het belangrijk om de risico’s van cuppen te bekijken en om je af te vragen of het wel goed is voor de huid. Bij cupping kan het zo zijn dat bij een verkeerde uitvoering het schade kan leveren. Ook kan er zelfs huidweefsel afsterven. Ook is het wetenschappelijk niet bewezen dat cupping wel echt werkt. Hiervoor zijn betere studies en onderzoeken nodig. Deze onderzoeken zijn echter nog niet zodanig uitgevoerd dat het zelfs alleen maar voor risico’s zorgt. Ook vergt het veel kennis en vaardigheden. Of het dus goed is voor de huid dat denken ze van niet, maar om andere problemen te voorkomen en te verhelpen is het goed aangeschreven. Het advies is om maximaal 2 keer per week te gaan. Als je het vaker wilt gaan doen of doet kan het namelijk ook voor schade zorgen aan de huid en kunnen bloedstollingen steeds langzamer verdwijnen.

De massage

Mensen vinden het net een massage omdat het een fijn gevoel geeft. Ook werkt de massage erg diep net als een bindweefselmassage. Het maakt verklevingen los en voert afvalstoffen en vocht verder af. Een cupping behandeling duurt ongeveer een halfuur. Dit omdat de cuppen soms wel 5 tot 20 minuten op de huid blijven zitten. De cuppen zijn te gebruiken voor de rug, de nek, de schouders en zelfs het gezicht. Met een erg uitgebreide cupping massage ben je soms wel 45 tot 60 minuten kwijt aan een behandeling.

Lees ook:  Hoe verzorg je je lichaam het beste?

Hoe behandel je het gebied na het cuppen?

Zodra je een behandeling cuppen hebt gehad zijn er vaak grote ronde kringen van de cuppen te zien op de desbetreffende plek. Dit komt omdat het bloed zodanig hard naar boven is gezogen dat er een soort rood/blauwe plek ontstaat. Ook kunnen deze plekken zelfs donkerpaars ontslaan. Het verdwijnen van deze plekken werkt net als een soort blauwe plek. Soms voelen de plekken zelfs wat beurs aan. Om de huid goed te laten helen en het proces iets sneller te laten werken is het goed om de huid zelf erna nog goed te verzorgen. Dit doe je door middel van de huid goed warm te houden. Ook het drinken van veel water zou helpen bij het proces en de snelheid waarmee de afvalstoffen worden vervoert.

De juiste salon kiezen

Een goede en juiste salon kiezen die ook bevoegd is om deze behandelingen uit te voeren is erg belangrijk. Er zitten namelijk risico’s aan verbonden. Om dit te testen kun je altijd vragen stellen aan de salon zelf. De salon moet gecertificeerd zijn en het advies moet op maat van de klant worden gesteld. Kijk ook goed naar reviews en recensies en de online webpagina.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Onbezorgd leven met een woonverzekering

Hoe verzorg je je lichaam het beste?

Waarom heb je een leuke, creatieve hobby nodig?

De rustgevende aura kleur blauw

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings