Wat een gevoel teweeg kan brengen

2941 VIEWS
Wat een gevoel teweeg kan brengen

Hoe breng je gevoelens tot uiting, zonder daarbij te spreken, schrijven, te schilderen of zelfs maar een spier te vertrekken? Ongelooflijk maar waar: in haar nieuwste kunstproject brengt Lisa Park 48 waterschalen in beweging met haar hersenen.

Dit is niet zo zeer een spiritueel als wel een wetenschappelijk project: de kunstenares heeft een hoofdtelefoon op die een EEG (hersenscan) maakt. De gemeten emoties zijn ingedeeld volgens de 48 emoties die filosoof Spinoza beschreef in zijn boek Ethica. Iedere gemeten emotie wordt vervolgens omgezet in een algoritme, waardoor een van de de schalen rond Park in beweging komt. Van frustratie tot opwinding: Park zit stil tussen de schalen, maar de bewegingen van het water laten zien wat zich in haar hoofd afspeelt.

Het hele schouwspel is dus afhankelijk van hoe zij omgaat met haar gevoelens. Voor de meeste kunstenaars heeft kunst te maken met het uiten van emoties, maar Lisa Park brengt dit naar een fascinerend nieuw niveau. Het project heet niet voor niets Beautiful Thought: een schitterende gedachte.

Bron: earthweareone.com

Lees ook:  Schilderijen van het Rijksmuseum komen tot leven

MEER INSPIRATIE

Kunst maken met Excel
Zo dachten mensen in 1900 dat de wereld er in 2000 uit zou zien
Broederliefde | Het verhaal van Vincent en Theo van Gogh
Deze kunstenares haakt jasjes voor beschadigde natuur