Wat betekent mijn geboortesteen?

18 februari 2022
1305
Geboortesteen

Wist jij dat bij elke maand in het jaar een andere specifieke edelsteen hoort? Deze stenen hebben elk een eigen betekenis en worden geboortestenen genoemd. Men zegt dat als je je geboortesteen meedraagt, dit voor geluk zorgt.

Vaak dragen mensen de geboortesteen in de vorm van sieraden. Dit doen ze door de geboortesteen te laten verwerken in een ring of in een ketting. Wil jij weten wat jouw geboortesteen is? Na het lezen van deze blog weet jij precies welke geboortesteen bij jouw geboortemaand past en wat de betekenis erachter is.

De oorsprong van geboortestenen

De oorsprong van de geboortesteen is te vinden in het boek Exodus van de Bijbel. Daarin wordt een borstplaat beschreven die versierd is met twaalf edelstenen, die ieder staan voor een van de twaalf stammen van Israël. Later ontstond het idee om per sterrenbeeld een specifieke edelsteen te dragen, vergelijkbaar met de traditie uit de Indiase astrologie.

De 18e eeuw
In de 18e eeuw vestigden Joodse handelaren in edelstenen zich in Polen en ontstond het moderne idee van een geboortesteen per maand. In deze traditie draagt men een edelsteen die correspondeert met de maand waarin men is geboren, als een soort talisman voor geluk en bescherming. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effecten van geboortestenen, blijft het een populaire traditie bij het uitzoeken van sieraden en cadeaus voor dierbaren.

De betekenis van geboortestenen per maand

Hieronder gaan we alle maanden van het jaar langs en welke geboortesteen erbij hoort.

Granaat

Januari : Granaat

De granaat is vooral bekend vanuit zijn mooie, donkere rode kleur. Echter komen granaten in verschillende kleuren voor. De granaat heeft al een hele geschiedenis afgelegd, het wordt namelijk gezien als de steen voor ridders en krijgers. Vroeger werd de granaat meegegeven aan de ridders en krijgers, omdat deze ervoor zou zorgen dat ze veilig thuis zouden komen.

Werking:
De granaat bevordert het gevoel van hoop en de moed van een persoon. Hiermee zorgt de granaat voor zelfvertrouwen, maar ook het doorzettingsvermogen. Vanwege de kracht voor het doorzettingsvermogen staat deze edelsteen ook wel bekend als de edelsteen voor een succesvolle carrière.

Amethist

Februari : Amethist

De amethist komt in verschillende tinten van paars en zelfs ook roze. De betekenis van de naam amethist komt uit het Grieks, hierin betekent het namelijk ‘niet dronken’. Men dacht vroeger dat je niet dronken kon worden bij het dragen van deze edelsteen.

Deze steen maakt deel uit van de gouden driehoek. Dit zijn amethist, bergkristal en rozenkwarts.
Om hier meer over te leren, klik hier.

Werking:
De werking van amethist is dat het een rustgevende steen is, die balans in je leven brengt. Hij bevordert de genezing als het gaat om hoofdpijn, slapeloosheid en diabetes. Volgens Leonardo da Vinci maakt de amethist je slimmer en word je verstand gereinigd van eventuele negatieve gedachtes. Verder is deze steen geassocieerd met zelfinzicht, eerlijkheid naar jezelf en het overkomen en onder ogen zien van verslavingen.

Aquamarijn

Maart : Aquamarijn

Aquamarijn is bekend van de helderblauwe kleur, deze steen is vernoemd naar de kleur van de zee. Deze steen komt op bijna ieder continent voor, maar wordt het meeste gevonden in Brazilië, Nigeria of Kenia.

Lees ook:  Alles wat je moet weten over lemurische kristallen

Werking:
Aquamarijn staat vooral symbool voor vrede. Het kan loyaliteit en liefde bevorderen, zeker als men het heeft over relaties. Het effect van de aquamarijn is dat de persoonlijke groei van mensen hiermee wordt gestimuleerd, hiermee wordt gedoeld op de mentale groei.

Het maakt dynamisch, doelgericht en succesvol. Ook zou deze edelsteen het uithoudingsvermogen verbeteren. Aquamarijn is zeer geschikt om bij je te dragen tijdens het mediteren. Het helpt met het verbeteren van je intuïtie en helderziendheid.

Diamand

April : Diamant

De diamant is toch wel de bekendste edelsteen die er is. De diamant is het hardste materiaal wat er bestaat binnen onze natuur. De naam is afkomstig vanuit het Grieks en betekent onoverwinnelijk. De diamant is kleurloos en transparant, waardoor het zijn glans verkrijgt.

Werking:
De diamant heeft een helende werking, zo zou de diamant een verlichtende werking hebben bij pijn. Maar zou het ook ’s nachts kunnen genezen als je het draagt. Daarnaast zegt men dat de diamant nachtmerries en geesten zou kunnen verjagen.

De diamant wordt gezien als de edelsteen met de sterkste werking. Hierdoor zou hij het zelfvertrouwen van de drager versterken, maar de jaloezie weer verminderen. Daarnaast wordt de diamant vaak als edelsteen in trouwringen verwerkt.

Smaragd

Mei : Smaragd

De smaragd ken je misschien van de heldergroene kleur. De naam is dan ook afgeleid van de kleur, in het Latijn betekent het namelijk ‘groene steen. De smaragd wordt gevormd door de metamorfose tussen chroom houdende en alu-berylliumrijke gesteenten. De invloeden van chroom zorgen voor de diepe groene kleur van de smaragd.

In de geschiedenis van de Egyptenaren en Romeinen was men er sterk van overtuigd dat de smaragd rijkdom en macht zou brengen naar de drager. Ook geloofde men dat de smaragd ervoor zorgde dat een vrouw vruchtbaarder was.

Werking:
De effecten van smaragd zijn dat het een genezende werking heeft, zo zou de steen de mens herstellen en brengt hij balans en ontspanning. Ook zou de steen een positief effect hebben op het immuunsysteem en levenslust, vriendschap en eenheid stimuleren.

Parel

Juni : Parel

De parel is de geboortesteen van juni. Ze zijn uniek in grootte, vorm, kleur en glans, wat elke parel een eigen karakter geeft. Hoewel de zachtroze tinten de meest waardevolle parels zijn, kunnen parels ook in andere kleuren voorkomen, zoals wit, crème, zwart en geel.

Lees ook:  Robijn: krachten en eigenschappen

Parels waren populair bij royalty en adel vanwege hun elegantie en zijn daarom ook een populaire geboortesteen. Ze worden geassocieerd met onschuld en trouw, waardoor ze een geweldig cadeau zijn voor bruiden en iedereen die zijn trouwdag viert. Parels zijn tijdloos en elegant, en een must-have in elke sieradencollectie.

Werking:
De parel brengt rust en zuivert lichaam, geest en ziel. Het stimuleert eigenschappen als eerlijkheid, integriteit, inzicht en acceptatie. Een parel helpt stress en negatieve emoties loslaten en brengt emotionele balans. Het bevordert concentratie en focus, vermindert mentale ruis en helpt bij spirituele groei en transformatie. De parel zuivert het lichaam en helpt bij stressgerelateerde klachten. Het contact met gidsen, hogere energieën en kennisbronnen wordt bevorderd.

Geboortesteen robijn

Juli: Robijn

De robijn is de geboortesteen van juli. Zijn naam is afkomstig uit het Latijn ‘ruber’, dit betekent rood. Lang werd gedacht dat de robijn de meest kostbare edelsteen was, vanwege het innerlijk vuur dat nooit kan doven.

Werking:
De steen staat ook symbool voor liefde en passie, dit komt door de mooie rode kleur van de steen. De robijn heeft meerdere effecten, zo wordt de robijn donkerder als er onheil in de buurt is. Hiermee wordt bedoeld dat de robijn je beschermt tegen het kwade. De robijn brengt je gezondheid, hij is namelijk goed voor je hart en voor je bloed.

Daarnaast beschermt de robijn ook nog tegen vergiftiging. De robijn zou er ook voor zorgen dat je hoofd en hart dichter bij elkaar komen, waardoor je makkelijker gebeurtenissen uit het verleden kan loslaten.

Geboortesteen peridoot

Augustus: Peridoot

Dit is een steen wat heel zeldzaam is, hij komt namelijk alleen voor in de vulkanische lava op Hawaï en in meteorieten die gevallen zijn. Vanuit deze meteorieten is de naam van de Egyptenaren gekomen, namelijk “het juweel van de zon”. De kleur van deze steen is altijd hetzelfde, namelijk limoen groen. Hierbij maakt het niet uit of er licht is of niet.

Een leuk weetje over de peridoot is dat het de nationale parel van Egypte is. De Egyptenaren geloofden vroegen in de beschermende energieën, waardoor ze beschermd zouden zijn tegen de verstikking van de nacht.

Werking:
De peridoot stimuleert de afvoer van gifstoffen. Door deze afvoer wordt indirect de bloedbaan, het hart en de longen geholpen. Daarnaast zou het groei stimuleren, denk hierbij aan het groeien van haar en nagels. Een ander effect is dat het jaloezie en woede in relaties zou voorkomen, hierdoor wordt de steen weer geassocieerd met geluk en moed.

Geboortesteen saffier

September: Saffier

De saffier hoort naast de diamant en de robijn tot de belangrijkste edelstenen. De betekenis van de saffier is dan ook letterlijk vertaald “kostbare steen”. De steen wordt ook wel de kleur van de hemel genoemd, door de mooie blauwe kleur. Samen met de robijn is de saffier na de diamant de hardste steen op de schaal van Mohs.

Lees ook:  De spirituele betekenis van een sprinkhaan

Werking:
De saffier symboliseert de volgende eigenschappen eerlijkheid, vriendschap, trouw en hoop. Door deze symbolische eigenschappen wordt de saffier vaak als cadeau gegeven bij een verloving of trouwerij. Daarnaast word je door de saffier leergierig en wordt concentratie ondersteunt.

Geboortesteen opaal

Oktober: Opaal

Opaal is een veelzijdige steen die in verschillende kleuren en typen voorkomt, zoals hyaliet, cacholong, vuuropaal en edelopaal. Het is doorzichtig tot doorschijnend en heeft een glanzende uitstraling, variërend van glas- tot harsachtig. Opaal heeft veel verschillende kleuren, zoals kleurloos, wit, zwart, oranje, roze en iriserend.

Werking:
Opaal helpt met optimistisch worden, een vrolijke en levenslustige blik op de wereld krijgen en maakt creatief en origineel. Daarnaast heeft de steen sterke connecties met liefde en passie. De steen maakt trouw en loyaal en heeft een positieve werking op het geheugen.

Geboortesteen citrien

November: Citrien

Citrien is een macrokristallijne kwarts steen die geel of oranjebruin van kleur kan zijn. Helaas wordt deze steen vaak nagemaakt door amethist of rookkwarts te verhitten, waardoor de nagemaakte variant minder krachtig is dan de natuurlijke vorm. Smokey citrien is een combinatie van citrien en rookkwarts en heeft de eigenschappen van beide stenen.

Werking:
Deze zonnige en verwarmende steen bevordert zelfvertrouwen, zelfrespect, individualiteit en extraversie. Citrien stimuleert zelfverwezenlijking en geeft energie, levensvreugde en moed. Het kan helpen bij het overwinnen van depressies, angsten, fobieën en zelfdestructief gedrag. Citrien trekt geluk, voorspoed, rijkdom en succes. Daarnaast maakt citrien creatief en bevordert zelfexpressie.

Geboortesteen blauwe topaas

December: Blauwe topaas

In de laatste maand van het jaar, dus ook de laatste geboortesteen die we gaan bespreken. De geboortesteen van december is de blauwe topaas. De topaas heeft zijn naam te danken aan een eiland in de Rode Zee, namelijk Topazus. De topaas komt vooral voor in vulkanische gesteentes, hij wordt dan ook vaak onsmeltbaar genoemd.

Werking:
De blauwe topaas zou de drager een gelukkiger en tevreden gevoel geven. Ook zou de blauwe topaas een bevordering zijn van creativiteit en artistieke vaardigheden. Een genezende kracht zou zijn dat hij het gevoel van nervositeit omlaag brengt en de drager meer ontspannen raakt.

Meerdere geboortestenen?

geboortesteen

Hierboven vind je van iedere maand de "hoofdgeboortesteen". Maar wist jij dat sommige maanden meerdere stenen hebben? Hieronder is de moderne lijst van geboortestenen volgens de National Association of Jewelers.

MaandGeboortestenen
JanuariGranaat
FebruariAmethist
MaartAquamarijn, bloedsteen
AprilDiamant, witte topaas, kristal en zwarte diamant
MeiSmaragd, tsavoriet en chrysopraas
JuniParel, maansteen en alexandriet
JuliRobijn en carneool
AugustusPeridoot, sardonyx en spinel
SeptemberSaffier en lapis lazuli
OktoberOpaal en toermalijn
NovemberCitrien, topaas en gele topaas
DecemberBlauwe topaas, tanzaniet, turkoois, lapis lazuli en blauwe zirkoon

Andere interessante stenen

Ben jij al iets meer te weten gekomen over je geboortesteen? Natuurlijk vertellen we je ook nog met liefde over de werking van anderen stenen, zoals de onyx of labradoriet. Hopelijk kan je nu je zoektocht beginnen naar een mooi sieraad met je geboortesteen!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Avontuur met aanhanger

De meest spraakmakende culturele feesten ter wereld

Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

Hoort euthanasie een mensenrecht te zijn?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down