Ware levenskunst: hoe 1000 Italiaanse rockers hun droom waarmaakten

1 september 2020
145

Wat te doen als je favoriete band maar nooit in de buurt komt spelen? Het leek een utopie dat de wereldberoemde Foo Fighters ooit hun tourbus in het Italiaanse stadje Cesena zouden parkeren. Inwoner en fan Fabio Zaffagnini kwam in 2015 met een prachtig verzoek dat de band nooit zou kunnen weigeren.

Viral gaande stunt

Foo Fighters, aangevoerd door voormalig Nirvana-drummer Dave Grohl, is één van de populairste rockbands op aarde en deze spelen nu eenmaal alleen op de grote festivals en in de hoofdsteden. Om over hun gage nog maar te zwijgen. Toch wilde fan Fabio Zaffagnini het voor elkaar krijgen dat de band naar het onbekende Cesena zou komen. Hij verzon een stunt die viral ging.

Rockin'1000

Hij deed een oproep aan alle Italiaanse Foo Fighters-fans om zich aan te melden voor de Rockin'1000, een naam die niks te raden overliet: 1000 rockmuzikanten zouden bij elkaar komen om het nummer Learn To Fly - van Foo Fighters inderdaad - te coveren. Het resultaat had het gewenste effect. De indrukwekkende videoclip van de muzikantenmassa die zich met hun instrumenten op een veld verzameld had en onder leiding van een dirigent op een soort steiger het nummer ten gehore bracht ging de hele wereld over. Op tv en internet werd de actie breed uitgemeten.

Emotionele oproep

Aan het eind van de video komt de emotionele oproep van Fabio Zaffagnini. "Deze video zal waarschijnlijk door veel mensen gezien worden, maar is eigenlijk maar voor vijf mensen bestemd: Foo Fighters. Weet je, Italië is een land waar dromen niet gemakkelijk uitkomen. Maar het is een land van passie en creativiteit (…) Ik heb hier meer dan een jaar aan gewerkt (…) Alles wat we willen vragen aan jullie: kom naar Cesena en speel voor ons." Lang hoefden de muzikanten, die deze actie op eigen kosten hadden gerealiseerd, niet op antwoord te wachten. Dave Grohl reageerde snel via twitter. "Ci vediamo presto, Cesena. XXX Davide".

Lees ook:  Klein budget? Zo geniet je van de sfeer van hout in je huis

Rockgeschiedenis

Grohl was tot tranen toe geroerd: "Ik sloeg achterover door wat ik zag. Het zien van zoveel mensen die zoveel tijd, moeite en liefde steken in het maken van muziek, dat roerde me tot tranen. Het is zonder twijfel een van de mooiste ervaringen uit mijn hele leven", aldus de frontman. In een tijd waarin de ene internethype de andere opvolgt, zou je bijna vergeten hoe wonderlijk deze actie is geweest. Dat op dat grote veld in Italië rockgeschiedenis is geschreven. En dat deze Rockin'1000 vijf jaar later nog steeds bestaat en rockklassiekers speelt in grote stadions. Maar bovenal is dit een staaltje passie, levenskunst en pure liefde in één.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Begonia's snoeien en verzorgen

Onbezorgd leven met een woonverzekering

Hoe verzorg je je lichaam het beste?

Waarom heb je een leuke, creatieve hobby nodig?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings