Zo weet je wanneer je wanneer het noorderlicht in Nederland te zien is

9 januari 2024
76
Noorderlicht in Nederland

Een dansende lucht van groen, rood tot paars licht. Wie in de Scandinavische landen is geweest, heeft het wel eens mogen zien: het noorderlicht. Hoewel Nederland niet bekend staat om het zien van noorderlichtshows, bestaat de mogelijkheid wel om het prachtige fenomeen hier te zien. Aan de hand van deze blog zullen we ontdekken wanneer het noorderlicht in Nederland te zien is.

Hoe ontstaat het noorderlicht

Het noorderlicht is misschien wel het mooiste uitzicht van de wereld. Het is een natuurlijk lichtverschijnsel waar de poolgebieden voornamelijk bekend om staan. Het licht ontstaat door de interactie tussen geladen deeltjes uit de zonnewind en gassen in de atmosfeer. Wanneer de geladen deeltjes de atmosfeer binnendringen en met zuurstofatomen reageren, ontstaan er prachtige kleuren aan de hemel. Dit proces vindt plaats op maar liefst 80 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak. De kleuren variëren meestal van paars tot groen en roze. Het is en blijft bijzonder tot wat de natuur in staat is. Het noorderlicht is daarom ook een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen ter wereld.

Wanneer kun je het noorderlicht in Nederland zien?

Normaliter moet men afreizen richting de poolgebieden, wil je het noorderlicht kunnen meemaken. Echter, is er ook de mogelijkheid om het noorderlicht in Nederland te aanschouwen. In Nederland ontstaat deze mogelijkheid als er een sterke uitbarsting aan het oppervlak van de zon plaatsvindt. Hoe noordelijker je in Nederland zit, des te groter de kans om de lichten te zien. Hierbij is de favoriet uiteraard de Waddeneilanden. Het noorderlicht ontstaat zoals eerder vermeld erg hoog in de atmosfeer. Het moet dus onbewolkt zijn om het te kunnen zien. De kans is extra groot rondom een periode van de nieuwe maan. Er is dan namelijk sprake van het minste maanlicht. Dus, het is mogelijk om het noorderlicht in Nederland te zien. Echter blijft het zeldzaam en komt het erg sporadisch voor.

Lees ook:  Bomen die in auto's groeien

In 2024 meer noorderlicht verwacht in Nederland

Noorderlicht is afhankelijk van de zonnecyclus. Het ontstaat namelijk wanneer er sprake is van zonuitbarstingen. De hoeveelheden van deze uitbarstingen varieert enorm door de jaren heen. Maar, wees niet getreurd!  Het maxima van de zonnecyclus zal in 2024 of 2025 vallen. Dit maakt de kans op noorderlicht het komend jaar extra groot!

Locaties om het noorderlicht in Nederland te spotten

Als het dan zo ver is, is het handig om te weten op welke plekken je de lichten kan spotten. Uiteraard zou je het noorderlicht vanuit elke locatie in Nederland kunnen zien. Echter, zijn er enkele plekken die enorm geschikt zijn vanwege hun donkere hemel en vrij zicht op het noorden:

  1. Terschelling. Dit eiland van de ‘TV-tas’ staat bekend als beste spot om zijn donkere nachten. Dit maakt het een ideale locatie om het noorderlicht te spotten.
  2. Ameland. Net als Terschelling biedt Ameland dezelfde donkere nachten om het noorderlicht waar te nemen.
  3. Drenthe. De provincie in het noorden van Nederland heeft een paar gebieden waar je uitstekend zicht hebt op de noordelijke horizon.
  4. Groningen. Ook Groningen staat bekend om zijn donkere nachten en ligt het meest noordelijk in Nederland.

Hoewel velen van ons enorm enthousiast zijn om het land af te reizen om de lichten te spotten, is voorbereiding belangrijk. In het geval van autopech is het handig om te weten waar een wegsleepdienst in de buurt te vinden is. Zorg ervoor dat je de contactgegevens van een wegsleepdienst in de buurt hebt opgeslagen. Ongeluk zit namelijk in een klein hoekje!

Lees ook:  Waarom kamperen goed voor je is

Beste tijden en seizoenen om noorderlicht te spotten

De kans om het noorderlicht in Nederland mee te maken is het grootst tijdens de wintermaanden. Dit komt doordat tijdens deze maanden de lucht het meest helder is. Ook zijn de nachten langer. Deze maanden zijn meestal tussen november en maart. Binnen deze periode is de kans het grootst omdat er sprake is van weinig maanlicht.

Ook al zijn de kansen in Nederland niet groot, laten we toch hopen dat we dit natuurlijke verschijnsel mogen meemaken. Wie weet, wacht er wel een onvergetelijke nacht op je, waarin je de lichten aan de Nederlandse hemel ziet schitteren.

Lees hier ook onze blog over de mooiste tropische locaties om naartoe te reizen in de winter!

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down