Foto’s die laten zien dat de natuur een ware kunstenaar is

5149 VIEWS
Foto’s die laten zien dat de natuur een ware kunstenaar is

Sommige natuurverschijnselen zijn zo verbazingwekkend dat je niet anders kunt dan afvragen of ze wel echt zijn. In een vorig artikel lieten we al zien waarom wij vinden dat natuur ‘s werelds beste kunstenaar is, maar onderstaande natuurfenomenen zullen je zo mogelijk met nog meer verbazing achterlaten (of in ieder geval met een glimlach).

VisitIOM heeft de hele wereld afzocht naar de meest indrukwekkende uitingsvormen van moeder natuur en is tot een top 30 gekomen. Wij lichten er een paar voor je uit inclusief een uitleg hoe ze zijn ontstaan (vergeef ons als ze natuurkundig niet helemaal kloppen, hier hebben we niet voor gestudeerd).

#1 Lenticularis wolk (ook wel: lenswolk)

De “lenticularis wolk” is een van de topverklaringen voor foutieve UFO waarnemingen. Deze wolken ontstaan gewoonlijk rondom bergen waar warme lucht uit de vallei en koude (winter)lucht van de toppen samenkomen.

Lenticularis 3
Photo: Gianandrea Sandri | Roberto Cavallini
Lenticularis wolk 2
Bron: via Wolkensoorten
Lenticularis wolk 3
Bron: via Wolkensoorten

#2 Morning glory wolken (Noord Australië)

Sommige beschrijven ze als “rimpels in de atmosfeer”, dit extreem zeldzame meteorologisch fenomeen wat alleen in Australië voorkomt. Slechts 2 maanden per jaar, net na dageraad, kunnen deze wolken gezien worden. Het meest spectaculair is het om deze kolossen vanuit de lucht te aanschouwen. De morning glory wolk kan namelijk tot honderd meter breed zijn, maar strekt zich soms over duizenden kilometers in de lengte uit.

Lees ook:  Het paradijs voor tuinliefhebbers: Landesgartenschau Bad Iburg 2018
Morning glory wolk
Photo: Mick Petroff
Morning glory wolk 1
Photo: By Daniela Mirner Eberl (Own work)

#3 Feeëncirkels (Namibië)

Vroeger dacht men dat deze feeëncirkels het werk van de goden waren. Tegenwoordig krijgen zandtermieten en de concurrentie tussen verschillende plantensoorten de schuld. Hoe dan ook, het blijft een ongelofelijk indrukwekkend gezicht.

Fairy circles 0
Bron: CNN travel at NamibRand nature reserve
Fairy circles 1
Bron: CNN travel at NamibRand nature reserve
Fairy circles 2
Bron: via NCPR | NamibRand nature reserve

#4 Bevroren watervallen

Normaal gesproken stort het water van deze watervallen op indrukwekkende wijze naar beneden. Maar soms wordt het zó snel zó koud dat moeder natuur deze bulderende reuzen omtovert tot magische ijssculpturen. En dat levert schitterende foto’s op!

Bevroren waterval
Bron: Pikabu

Frozen waterfall 1

Frozen waterfall 2

 

Moeder natuur blijft eindeloos verbazen. Kijk ook eens naar deze zeldzame wolkenformatie, betoverende zonnestorm en het prachtige zusje van het Noorderlicht: het Zuiderlicht.

MEER INSPIRATIE

Dit is geen bowlingbal
12 mooiste watervallen ter wereld
Levende bruggen: een unieke samenwerking tussen mens en natuur
Een buitenaards universum in edelstenen