Wanneer kan ik appels plukken?

23 januari 2023
530
wanneer appels plukken

De appel, het meest gegeten soort fruit in ons land. Gemiddeld gezien eten we namelijk tien kilo appels per jaar. Dat is ook niet zo vreemd, Nederland is namelijk een uitstekend land voor fruitteelt. Jaarlijks worden er ongeveer 300 miljoen kilo’s aan fruit soorten geproduceerd. De helft hiervan – 150 miljoen kilo – wordt geexporteerd naar het buitenland, de andere helft eten we allemaal zelf op. Dat gebeurd overigens ook heel veel in de gestampte vorm, een kwart van alle appels wordt namelijk gemaakt tot appelmoes. Op vragen zoals: Wanneer jij het beste appels kunt plukken? En nog veel meer, krijg je antwoord in deze blog.

Hoeveel verschillende soorten appels zijn er?

Over de hele wereld zijn er maar liefst zeven duizend verschillende soorten appels. De populairste hiervan worden in Nederland geteeld. Hierbij moet je denken aan: Elstar, Jonagold, Goudrennette, Golden Delicious en Cox’s Orange Pippin. De Betuwe in Gelderland is hiervan de grootste locatie. Uit het buitenland halen we trouwens ook veel appels, Chili en Brazilië zijn onze grote vrienden, kijkende naar de import van appels. De reden hiervan is dat in het zuidelijke halfrond de appels eerder beschikbaar zijn, al vanaf maart of april. In Nederland is dat later, vanaf september kun je namelijk pas appels plukken in ons land.

wanneer appels plukken

Hoe weet je wanneer je appels kunt plukken?

Als onder het kopje ‘maand’ de negen staat, dan weet je dat het tijd is om appels te gaan plukken. September is namelijk de goude maand voor de liefhebbers van dit fruit. Wel vinden veel mensen het moeilijk om erachter te komen wanneer een appel volledig gegroeid is. Op het moment dat je appels op de grond ziet liggen, zonder rotte plekken, dan kun je die gerust oprapen en opeten. Rijpe appels vallen namelijk vaak al uitzichzelf van de boom af. Daarnaast kun je het ook direct proeven, rijpe appels houden namelijk minder vruchtvlees vast. Heb je een appel die prachtig rood of groen is? Dan is dat ook een teken, dat de appel geplukt kan worden, wel is dat natuurlijk afhankelijk van het ras. Zitten alle appels nog aan de boom? Duw de vrucht dan lichtjes omhoog, en draai het een slag. Een rijpe appel moet namelijk gemakkelijk los komen. Heb je alles gedaan en vertrouw je het nogsteeds niet? Snijd dan met behulp van tuingereedschap de vrucht open, als je lichtbruine pitten ziet, dan weet je dat het goed zit. Geniet ervan!

Lees ook:  Een tuin komt niet uit de grond door 'O, wat mooi!' te zingen en in de schaduw te zitten

Kun je onrijpe appels eten?

Ja, appels zijn gewoon eetbaar ondanks dat ze niet volledig rijp zijn. Wel zal dit zorgen voor een smakeloze vrucht. Appels krijgen namelijk pas in de laatste periode van het groeien een echte zoete smaak. Heb je een grote hoeveelheid onrijpe appels? Dan kun je ze prima verwerken tot een appelmoes, of gebruiken in een appeltaart. Hiermee zul je namelijk het verschil in zoetheid minder proeven!

Hoe laat je appels rijpen?

De meeste rassen appels gaan een lange tijd mee. Na het oogsten van de vrucht kun je ze soms weken later nogsteeds eten. Wel is het hierbij belangrijk dat je zorgt voor de perfecte omstandigheden voor de appels. Zo moet je rotte en/of te rijpe appels direct verwijderen, anders is er een kans dat die appels de andere gaan infecteren. Plaats alle goede appels direct in een koele ruimte, waar geen kans op vorst is. Daarnaast is het ook belangrijk om ze te sorteren, grote appels kun je namelijk minder lang bewaren dan kleine appels. Luchtvochtigheid speelt trouwens ook een grote rol, die moet namelijk vrij hoog zijn in die ruimte!

wanneer appels plukken

Hoeveel appels moet je per dag eten?

“One apple a day keeps the doctor away” een Engelstalig spreekwoord dat we ontzettend veel gebruiken. Maar hoeveel appels moet je eigenlijk per dag eten, om het meest gezond te zijn? Het simpele antwoord hierop is twee, dit zorgt er namelijk voor dat je ongeveer 200 gram per dag binnen krijgt. Volgens veel onderzoekers is dat het minimale aantal gram dat je van fruit binnen moet krijgen per dag. Wel is het belangrijk om niet alleen appels te eten, wissel regelmatig af van de verschillende soorten fruit, hierdoor krijg je alle soorten voedingstoffen binnen! Ook díe verschillende soorten fruiten kun je plukken in je eigen tuin. Bijvoorbeeld door middel van aardbeien, bessen en bramen uit je eigen bloempotten te laten groeien.

Lees ook:  Deze 19e eeuwse biologische illustraties opnieuw uitgegeven in een prachtig boek

Meer lezen op Paradijsvogelsmagazine? Lees hier over hoe je rozen of olijfbomen moet snoeien en verzorgen!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down