Wang Deshun loopt op zijn 80e over de catwalk

11771 VIEWS
Wang Deshun loopt op zijn 80e over de catwalk

In China hoor je al snel bij de ‘ouderen’: als arbeidersvrouw ga je op je 50e met pensioen, werk je voor de staat dan mag je tot je 55e doorgaan. Voor de meeste mannen is 60 de grens. Maar daar is de 80-jarige Wang Deshun het helemaal niet mee eens.

Voor hem is zijn leeftijd geen enkele barrière steeds een nieuw avontuur aan te gaan. Op zijn 50e ging hij voor het eerst naar de sportschool en op zijn 80e liep hij zijn eerste catwalkshow, in ontbloot bovenlijf nog wel. En dat mag gezien worden!

Dit is zijn inspirerende verhaal.

Je bepaalt zelf hoe oud je bent

Op zijn 80e verjaardag was Wang zelf de dj. Hij draaide geen rustige achtergrondmuziek maar opzwepende technonummers. “Ik zou nu eigenlijk een lang gewaad moeten dragen met het woord ‘oud’ erop geborduurd. En twee jonge dames zouden mij in mijn oude houten stoel moeten helpen”, liet hij het publiek op zijn feestje weten.

Wang trekt zich niets aan van China’s idee van ouderdom en dat je rond je 50e al aangesproken wordt als opa en oma, of je nu wel of geen kleinkinderen hebt. “Een manier om te bepalen of je oud bent of niet is om jezelf de vraag te stellen ‘Durf je iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt?’ ” zegt hij in een interview. “De natuur bepaalt hoe oud je bent, maar je bepaalt zelf je gemoedstoestand.”

Imaginechina
Imaginechina

Zwemmen & lezen

Wang is zelf ook grootvader, hij heeft twee kinderen en een kleindochter van twee. Hij gebruikt zijn energie om nieuwe dingen te doen, te ontdekken en om fit te blijven. Als kind zwom hij al veel en dat doet hij nog steeds, bijna een kilometer per dag. “De ochtend is mijn moment om bij te blijven, dan lees ik boeken en kranten. ‘s Middags van 15 tot 18 uur sport ik in een sportschool in de buurt.” Wang let niet op wat hij eet, hij neemt waar hij trek in heeft, maar hij drinkt wel minder alcohol.

Lees ook:  "Zingen? Ik ontroerde vooral en alleen mezelf.."

Van tramconducteur tot kunstgroep

Wang werd in 1936 geboren in in Shenyang in het noordoosten van China in een gezin met negen kinderen. Op zijn 14e ging hij werken als tramconducteur nadat in 1949 de Communistische Partij aan de macht kwam. Hij hield van acteren, dansen en zingen en dus ging hij bij de personeelsband. Tegelijkertijd nam hij gratis acteer, zang- en danslessen die voor arbeiders beschikbaar waren. Toen hij in een legerfabriek ging werken, werd hij lid van de kunstgroep van de fabriek om de soldaten te entertainen.

Dit was voor hem de opstap om voor de radio, film en theater te gaan werken en op de modevakschool in Beijing gaf hij les in catwalk lopen. Hij had een grote interesse voor mode en wilde graag de gewone mensen een gevoel voor mode bijbrengen. In die tijd droegen Chinezen overwegend zwart, wit, blauw en grijs. Hij organiseerde een modeshow voor badmode, nogal gedurfd in die tijd. De modellen weigerden in eerste instantie omdat ze het onfatsoenlijk vonden. Maar hij zette door.

Imaginechina
Imaginechina

Zonder doel geen leven

Op zijn 50e vertrok hij naar de culturele hoofdstad Beijing. Hij had bedacht dat hij een ‘levend beeldhouwwerk’ wilde worden, naast dat hij ook geld nodig had. Hij begon met sporten met de mooie gespierde beelden van Auguste Rodin en Camille Claudel voor ogen. Na zijn eerste optreden in 1993 verboden de autoriteiten hem in het openbaar op te treden vanwege het, volgens hen, seksuele karakter. Hij trad alleen nog op voor privépubliek. Tot afgelopen jaar dus, toen hij met ontbloot bovenlijf meeliep met de Chinese Fashion-week in Beijing met ontwerpen van de internationale ontwerper Hu Sheguang.

Lees ook:  Zo, dat werd tijd: een handig én leuk boek over ouder worden

Een bewonderend collega-artiest vertelt dat vanaf een bepaalde leeftijd fysieke beperkingen optreden. “Maar niet bij Wang. Zo’n gebeeldhouwd lichaam en geest als dat van hem kan alleen als het van binnenuit komt.”

Volgens Wang kunnen mensen hun leven veranderen zo vaak als ze zelf willen. “Het is belangrijk dat je een doel hebt. Als je geestelijk gezond bent, betekent dat dat je weet wat je moet doen. Bijvoorbeeld, de groenteverkoper wordt wakker, heeft een doel, werkt hard en komt thuis met een voldaan gevoel.”

Zelf krijgt hij voldoening van verschillende dingen: acteren, modellenwerk, sporten en kunst maken.

En op een dag, zegt hij, parachutespringen. Dat is het plan.

Imaginechina
Imaginechina
Imaginechina
Imaginechina
Imaginechina
Imaginechina

Via The New York Times
Foto’s en video via Huffington Post

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Zo, dat werd tijd: een handig én leuk boek over ouder worden
Bobbie Rose (102) begint aan een carrière als model
50 is niet het nieuwe 30
Doris Jones (91) helpt samen met haar 2 katten bij het ontdekken van archeologische sites