De top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe

16 september 2021
736
wandelroutes drenthe

Een van de mooiste wandelprovincies van ons land is toch wel Drenthe. Duizenden kilometers aan wandelpaden leiden je langs de mooiste plekjes in de natuur. Van schitterende heidevelden tot eeuwenoude hunebedden. Drenthe is bij uitstek de provincie van rust, ruimte en natuurschoon. Met name in de ochtend kun je volop genieten van de schitterende natuur die langzaam ontwaakt. Nevel hangt boven bosvennetjes en de eerste vogels beginnen voorzichtig aan hun lied. In de middag kleurt de heide paars en komt het bos te leven. En als de zon langzaam ondergaat en de natuur tot rust lijkt te komen, komen de eerste dieren voorzichtig tevoorschijn. Geniet van al het moois dat deze schitterende provincie te bieden heeft. Omdat wandelroutes in Drenthe van 10 kilometer vaak favoriet zijn, hebben we ons gericht op (ongeveer) deze lengte. Ontdek onze top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe en ga snel op pad.

Veenpluisroute – 7,3 kilometer

Dwars door het schitterende natuurgebied het Hart van Drenthe, loopt deze prachtige wandelroute van 7,3 kilometer. Het Hart van Drenthe is een 4000 hectare groot gebied en is ieder moment van de dag weer anders. ’s Ochtends kan er een mysterieuze nevel hangen boven de vennen, wat een bijzondere aanblik geeft. Als ’s middags de zon schijnt verandert de heide in een prachtige paarse gloed. En bij zonsondergang komen de eerste reeën tevoorschijn op zoek naar eten in de open velden. Waar je ook kijkt, overal groeit en bloeit er wel iets moois. Het is een plek van rust en ruimte en waar iedere natuurliefhebber zijn hart kan ophalen. Deze mooie wandeling leidt je over slingerende bospaadjes naar verschillende vennen. ’s Zomers zie je de libellen in de weer boven het oppervlakte van het water en in de winter heerst er een absolute stilte als de natuur tot rust aan het komen is. Wist je als je een libelle tegenkomt, dat een spirituele betekenis kan hebben? Klik hier en lees er meer over.

Lees ook:  5x De mooiste bloesem wandelingen van Nederland

Deze schitterende wandelroute van 7,3 kilometer laat je de schoonheid van de natuur ervaren. Kikkers plonsen langs je in het water en prachtige vogels laten hun mooiste liederen horen. Maar er is ook kans om reeën, hazen en eekhoorns te spotten onderweg. Een erg mooi stuk op deze route is over het houten vlonderpad. Een mooie plek voor een welverdiende pauze onderweg. En met een beetje geluk komt de klapekster nog even bij je op bezoek.

wandelroutes drenthe

Dwalen op het Dwingelderveld – 10 kilometer

Deze wandelroute in Drenthe van 10 kilometer laat je dwalen op het prachtige Dwingelerveld. Ook hier moet je met name in de maand augustus zijn om volop van de schitterende heide te kunnen genieten. Maar dat wilt absoluut niet zeggen dat de wandeling in andere maanden minder mooi is. Zeker niet! Ieder seizoen heeft het Dwingelerveld iets moois te bieden. Prachtige bospaadjes slingeren tussen loof- en naaldbomen. Een roodborstje komt af en toe even kijken en de boomklever loopt snel over een boom omhoog. Bij zonsondergang komen de reeën tevoorschijn en de bomen kleuren prachtig goudgeel. Een schitterende route met voldoende plekken onderweg om even rustig te genieten van de natuur. En Drenthe is natuurlijk niet Drenthe zonder de welbekende schaapsherder. Dus met een beetje geluk kom je de herder met zijn of haar schaapskudde tegen. En dat is altijd weer een bijzonder tafereel.

Wandelroute Anlooërdiep – 11 kilometer

Een schitterend mooie wandeling door het beekdal van het Anlooërdiep. De wandeling voert je mee door het Nationaal Park Drentsche Aa en laat je de mooiste plekken in dit gevarieerde natuurgebied zien.  Je wandelt langs akkers, weide en vennetjes. Onderweg kan je genieten van schitterende vergezichten over open velden. Een mooie en rustige wandeling die je een mooi stukje van Drenthe laat zien. Met name in het voorjaar is deze wandeling prachtig als de bloemen tot bloei komen. Als de heide in bloei staat is het een aanrader om een stukje van de route af te gaan om te genieten van dit betoverende zicht. Een prachtige wandelroute in Drenthe van ca. 10 kilometer.

Lees ook:  De leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Nederland per provincie

Boswachterspad Erfgoedroute – 15 kilometer

Een wandelroute in Drenthe van 10 kilometer is dan vaak wel favoriet, maar deze schitterende wandelroute van 15 kilometer is zeker aan te raden voor iedereen die nóg langer wilt genieten van de natuur. Dit boswachterspad voert je langs al het moois dat de Drentse natuur ons te bieden heeft. Heide, beekdal, bos, onderweg kom je het allemaal tegen. Maar deze wandeling heet natuurlijk niet voor niets ‘Erfgoedroute’. De paden leiden je langs oude sporen die onze verre voorvaderen hebben achtergelaten in Drenthe. Het verleden is hier nog duidelijk zichtbaar en heeft vele sporen nagelaten, zoals de tientallen grafheuvels van 2800 tot bijna 4000 jaar oud. Maar natuurlijk mag de wereldberoemde hunebed niet ontbreken tijdens deze wandeling. Dit is een erg mooie wandelroute voor iedereen die niet alleen van de natuur houdt, maar ook van een bijzonder stukje Nederlandse geschiedenis.

wandelroutes drenthe

Boswachterspad Ballooërveld – 9 kilometer

Nog een boswachterspad en nog een wandelroute in Drenthe van 10 kilometer. Nouja, bijna dan. Deze schitterende wandeling is namelijk ongeveer 9 kilometer lang en leid je langs bijzondere plekken in het Drentsche Aa. Ook tijdens deze wandeling lijkt de geschiedenis tot leven te komen. Vanuit de Galgenberg heb je een mooi uitzicht over de eeuwenoude karresporen. En met een beetje fantasie zie je onze verre voorouders hier met hun paarden en karren voorbij trekken. Natuurlijk voert ook deze wandeling je langs de schitterende heidevelden die in augustus vol in bloei staan. In het voorjaar groeien prachtige wilde orchideeën en dotterbloemen aan de oevers van de beekjes. Je wandelt met name over zandpaden waardoor het in droge zomers wat zwoegen is. Maar de schitterende vergezichten onderweg maken alles weer goed. Ook deze route is een echte aanrader en staat terecht in onze top 5 wandelroutes van Drenthe.

Lees ook:  De 5 mooiste bezienswaardigheden in Hallstatt, Oostenrijk

Waar kan ik wandelroutes vinden?

Ben je op zoek naar mooie wandelroutes in Drenthe? Dan raden we je aan eens te kijken op de websites van de ANWB en Staatsbosbeheer. Ook bovenstaande wandelroutes kun je downloaden van deze websites. Drenthe is een prachtige provincie en ideaal voor wandelaars. Talloze wandelpaden leiden je langs heidevelden, schaapskuddes en hunebedden. Dus ben je op zoek naar wandelroutes in Drenthe van 10 kilometer? Dan zit je met onze top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe helemaal goed! Dus pak snel je wandelschoenen en trek de natuur in!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down