De top 6 mooiste wandelroutes in de Biesbosch

8 VIEWS
De top 6 mooiste wandelroutes in de Biesbosch

De Biesbosch is een bekend natuurgebied in Nederland. Je kunt er van alles doen zoals varen, wandelen en fietsen. Een dagje naar de Biesbosch is ideaal als je van de natuur houdt en het heerlijk vindt om te wandelen of andere activiteiten. In de gebieden van de Biesbosch zijn er een aantal prachtige wandelroutes waar je de natuur kunt opnemen. Omdat er natuurlijk een heleboel wandelroutes zijn te vinden in zo’n groot natuurgebied zullen we hier de 6 mooiste op een rij zetten!

Wandelroute de Worp – 4,5 / 12 km

Een wandelroute die gaat richting de Worp. In de voortuin van de Biesbosch is dit kleine natuurgebied te vinden. Als je van de rustige sfeer van vroeger houdt dan is de omgeving van de Worp echt ideaal. Als je de wandelroute van de Worp loopt kom je langs het schilders dorpje Drimmelen. De wandeling zelf is 4,5 kilometer lang. Mocht je meer willen zien tijdens deze wandelroute kun je hem ook nog uitbreiden tot 12 kilometer.

wandelroutes biesbosch

Wandelroute Jantjesplaat – 4 km

Deze wandelroute is een van de kortste wandelingen. Perfect dus als je al een lange dag achter de rug hebt en nog even wilt genieten van de natuur. Deze route is namelijk maar 4 kilometer lang. In deze route word je meegenomen naar de nieuwe en oude delen van de Biesbosch. De nieuwe delen van de Biesbosch zijn pas ontstaan na het hoogwater in de jaren ‘90. Tegenwoordig is het een prachtig waterrijk gebied wat ook veel bezocht wordt door vogels. Ook leuk voor iemand die een vogelspotter is!

Wandelroute Oostwaardpad – 23 km

Deze wandelroute is een van de langere routes, deze is namelijk 23 kilometer lang. Je kunt deze route alsnog afkorten in routes van 7,5, 8,5 of 15 kilometer. Bij de route wandel je niet alleen, maar moet je ook nog eens een stukje varen. Dat maakt de wandeling natuurlijk een stukje interessanter! De route loopt langs akkers en kreken. Wat je op zal vallen is dat iedere keer als je deze route loopt je uitzicht anders is. Of de akkers zijn kaal, staan vol, zijn net ingezaaid of net geoogst. Je ziet de boeren altijd bezig zijn. Als je echt in rust en ontspanning wilt wandelen, is deze route de keuze voor jou. Als je geluk hebt dan kan zelfs af en toe een ree opduiken of een bever langs zwemmen. Dus ook als jij een echte natuurliefhebber bent is deze route helemaal fantastisch!

Lees ook:  4x slapen in de buurt van de Kinderdijk

wandelroutes biesbosch

Wandelroute Griendmuseumpad – 5 km

Als je een cultuur en geschiedenis liefhebber bent is deze route perfect voor jou. Tijdens deze wandeltocht maak je namelijk ook kennis met de griendcultuur. In de route kun je namelijk talloze sporen zien van oude griendwerkers. Zodra je van de Zonnepont af bent gestapt kom je in een gebied met wilgengoedbos, grienden en oude griendkeet. Ook super leuk is dat er in deze route ook een aantal beversporen te vinden zijn. Wel iets waar je even op moet letten is dat deze route alleen te wandelen is tussen april en oktober!

Wandelroute Off-the-road rolstoel-route – 2,5 km

Ook als je in een rolstoel zit kun je genieten van de prachtige natuur in de Biesbosch. Deze wandelroute is 2,5 kilometer lang en is volledige over onverharde paden. Met een speciale (gratis) off-the-road rolstoel kun je deze mooie route ontdekken. Je kunt de rolstoelen bij het informatiecentrum halen. Zo kan iedereen genieten van de mooie natuur. Let er wel op dat de rolstoelen alleen te leen zijn van april tot oktober.

 

De nieuwe Dordtse Biesbosch wandelroutes

Het eiland van Dordrecht heeft er een nieuw stuk natuur bij. Namelijk de nieuwe Dordtse Biesbosch. Het is een natuurgebied dat gevarieerd is met natuur en recreatie gebieden. Ook zijn er in dit gebied duurzame en robuust watersystemen. Ook in dit gebied kun je weer fietsen en wandelen en zijn er prachtige nieuwe Dordtse Biesbosch wandelroutes te vinden.

Lees ook:  Versteende landschappen in agaat

Als eerste hebben we de Bolbaken route. Dit is een actieve route waarbij je veel QR-codes kunt scannen. Achter deze QR-codes zitten 7 filmpjes en met deze filmpjes krijg je geschiedenis stukken te zien. Zo kun je zien over het verhaal van St. Elisabethvloeds, verdronken dorpen, verdwenen rivieren en bolbakens. Zo leer je dus ook nog eens veel tijdens je wandeltocht. Een echte aanrader als je ook nog wat afwisseling wilt hebben.

De tweede route is de Haniasluisroute. Ook deze route is weer voorzien van verschillende QR-codes over de geschiedenis. Je krijgt bij deze route 6 filmpjes te zien. Deze gaan over de St. Elisabethvloeds, inpolderingen, waterbeheer en nog meer. Ook weer een zeer interessante route om te wandelen.

Natuurlijk kun je ook je eigen wandelroute bedenken en uitstippelen om de mooie natuur te ontdekken. Verder kun je ook paardrijden, vogels spotten, picknicken of gewoon lekker relaxen. Er is dus zat te doen in de nieuwe Dordtse Biesbosch wandelroutes! In Brabant zelf kun je ook heerlijk wandelen in mooie gebieden die het ook zeker waard zijn om een wandeling in te nemen.

MEER INSPIRATIE

De mooiste 10 km wandelroutes van Friesland
De 5 mooiste wandelroutes van Brabant
De top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe
Help de natuur vanuit je eigen tuin!