Wandelen in de prachtige natuur van Venlo

22 VIEWS
Wandelen in de prachtige natuur van Venlo

Wie aan Venlo denkt, denkt aan het bruisende centrum. De stad aan de Maas. De stad van het gezelligste carnavalsfeest van Limburg. En de stad van de sfeervolle terrasjes op de markt. Maar Venlo is veel meer dan een gezellige winkelstad. Want wist je dat je rondom Venlo prachtige wandelingen kunt maken? Op loopafstand van het Centraal Station van Venlo ligt de Jammerdaalse Heide. Een prachtige stukje natuur. De drukte van de stad lijkt op deze plek zó ver weg. Op deze plek hoor je niets anders dan fluitende vogeltjes, de wind die door de bomen waait en je eigen voetstappen op het mooie zandpad dat je al kronkelend door de schitterende natuur leidt. Dit prachtige stukje natuur is nog vrij onbekend. En dat maakt het natuurlijk nóg mooier. Hier heerst nog rust en stilte. Hier kun je nog volop genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft. Behalve het Jammerdaalse Heide gebied, kent Venlo nog een mooi wandelgebied. Namelijk de Groote Heide. Ook een prachtig natuurgebied, vlak bij de stad. Beide natuurgebieden hebben hun eigen charme. We nemen je mee naar beide gebieden en laten je zien waarom deze plekken zo ontzettend mooi zijn om te wandelen.

De Jammerdaalse Heide

We beginnen onze wandeling in de Jammerdaalse Heide. De Jammerdaalse Heide vind je in het zuidoosten van Venlo. Ben je met de auto? Dan kan je parkeren bij het Bildeberghotel ‘De Bovenste Molen’. Ben je iemand die liever met het openbaar vervoer naar zijn wandelbestemming reist? Dan hebben we goed nieuws, want dit natuurgebied is eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Het is namelijk op loopafstand van het Centraal Station van Venlo. Dat lijkt bijna onmogelijk, want van de drukte van de stad hoor je helemaal niets in dit gebied. Je lijkt je even in een totaal andere wereld te bevinden, ver weg van alles en iedereen. Omdat het een vrij onbekend gebied is, kom je hier maar weinig mensen tegen. Het is dan ook een geliefd wandelgebied van de Venlonaren zelf. Dit prachtige natuurgebied kenmerkt zich door meertjes, heuveltjes, schitterende uitzichtpunten en afwisselende natuur. Midden in het gebied vind je misschien wel de mooiste plek. Een prachtig punt, hoog op een heuvel. Je kijkt naar beneden en ziet het schitterende meertje liggen. Los geel zand op de heuvels zijn een geliefde plek voor de kinderen om in te rennen en te dollen. Stelletjes zitten op een bankje te genieten van het uitzicht en gezinnen kunnen er heerlijk picknicken. Deze plek is de plek waar iedereen even bij elkaar komt. En dat is niet gek, want deze plek is één en al genieten. Loop daarna weer een van de vele paadjes in en je waant je opnieuw alleen op de wereld.

Lees ook:  De meest sprookjesachtige wandelroutes in Europa

De Groote Heide

We laten de prachtige Jammerdaalse Heide voor even achter ons en ga op zoek naar de Groote Heide. Ook een schitterend natuurgebied vlak bij de stad. De Groote Heide vind je ten oosten van de stad, grenzend aan de Duitse grens. Voor dit gebied kun je beter de auto nemen, want het ligt helaas niet op loopafstand van het station. Dit gebied kent drie mooie wandelroutes door het gevarieerde landschap. Want ook al zou je bij de Groote Heide denken dat je alleen met heide te maken krijgt, niets is minder waar. Het grootste gedeelte is dan wel heide, maar ook de rest van het gebied is een en al natuurschoon. Je vindt hier graslanden, bossen en akkertjes. Het is een gebied rijk aan planten en dieren. Met een beetje geluk spot je hier reeën, konijnen en wilde zwijnen. Behalve de schitterende heide (ga hier vooral wandelen als de heide bloeit!), is dit gebied ook rijk aan historie. Al in de Middeleeuwen was dit een heidegebied. Later zijn hier veel sporen uit deze tijd aangetroffen. In de Tweede Wereldoorlog was het gebied in gebruik als luchthaven. Ook heeft het gediend als militaire oefenbasis. Nog altijd kom je sporen uit deze tijd tegen, wat het een bijzondere wandeling maakt. Net als het Jammerdaalse Heide gebied is dit een gebied waar je in alle stilte kunt genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.

Makelaar Venlo

Dit zijn de twee mooiste wandelroutes

We hebben je zojuist kennis laten maken met twee prachtige natuurgebieden bij Venlo. Twee gebieden die je als wandelliefhebber echt op je bucketlist zou moeten hebben staan. Maar voor je in de auto of in de trein springt om deze gebieden te ontdekken en je wandelhart sneller te laten kloppen, vertellen we je de welke route je moet wandelen in deze gebieden. Want natuurlijk wil jij de mooiste plekjes ontdekken en niets missen. Dus lees nog even verder en ontdek de twee mooiste routes van Venlo.

Lees ook:  Natuurkalender | Bevrijding in mei

De Kleine Tocht – Jammerdaalse Heide

Bij een wandeling die De Kleine Tocht heet, zou je denken dat het om een kleine wandeling gaat. Toch is deze wandeling 16 kilometer lang, voor vele van ons toch niet echt een kleine tocht te noemen. Het is het kleine broertje van een langere wandeling van 19 kilometer. De Kleine Tocht begint in de plaats Tegelen. Deze plaats ligt ten zuiden van Venlo. Via Tegelen wandel je naar de Jammerdaalse Heide. Je passeert onderweg alle mooie plekken. De schitterende heuvels, het prachtige meer en de rustgevende kronkelende zandpaadjes. Vervolgens verlaat je dit gebied en wandel je langs een trappistenklooster. Uiteindelijk wandel je richting een andere natuurgebied, namelijk Holtmühle. Ook een prachtig natuurgebied, rijk aan klei en grind en een aantal bijzonder mooie groeves. Je wandelt niet alleen langs prachtige natuur, maar ook door leuke wijken en plaatsjes. Wandel vooral langs de makelaar in Venlo en bekijk eens als die prachtige huisjes die er in de omgeving staan. Want je zult gegarandeerd verliefd worden op dit gebied. Een wandeling die iedere wandelliefhebber eens gewandeld moet hebben. Geniet van de natuur, de rijke flora en fauna en de rust die je hier nog kunt vinden. Deze wandelroute is een echte aanrader!

De Witte Route – De Groote Heide

De Groote Heide kent drie officiële wandelroutes. Van deze prachtige routes, raden we je aan om de witte route te nemen. Parkeren kan bij Gasterij Groote Heide, vanwaar ook de wandelroute begint. Deze route van 6 kilometer neemt je mee langs de mooiste stukken van dit gebied. Een korte route, voor de echte wandelaar misschien veel te kort, maar hierdoor krijg je ook volop de kans om te genieten van het natuurschoon. De route neemt je mee naar het schitterende heidegebied. Wandel deze route vooral eens in augustus, als de heide in volle bloei staat. Voor mensen met een hond is dit ook een leuke route. Want behalve door het mooie heidegebied, wandel je ook door een losloopgebied voor honden. Dus ook je trouwe viervoeter kan volop genieten tijdens deze wandeling.

MEER INSPIRATIE

De mooiste fietsroutes in de Veluwe
De vogels in je tuin voeren
Natuurparadijs de Azoren
Het belang van kantoorplanten