Wandelen in de natuur heeft een positief effect

3931 VIEWS
Wandelen in de natuur heeft een positief effect

Voor fervente wandelaars is dit allang bekend, maar nu is er ook onderzoek dat laat zien dat buiten wandelen daadwerkelijk voor een positief gevoel zorgt. Eén kanttekening: het werkt alleen wanneer je in een natuurlijke, groene omgeving gaan lopen.

“Het was vrij opvallend dat een wandeling van 90 minuten al zo’n meetbaar effect had”

Dit suggereert een onderzoek van de Stanford Universiteit. De onderzoekers lieten één groep mensen 90 minuten lang wandelen in de groene natuur. Een andere groep wandelde 90 minuten lang door een urbaan gebied. De mensen in de ‘groene groep’ hadden naderhand minder negatieve, repeterende gedachten over zichzelf dan de anderen. Dit soort gedachten zijn in eerdere onderzoeken gelinkt aan een verhoogde kans op depressie.

“Het was vrij opvallend dat een wandeling van 90 minuten al zo’n meetbaar effect had”, aldus Gregory Bratman, één van de onderzoekers. De resultaten werden gemeten aan de hand van een vragenlijst en een hersenscan, beide zowel voor als na de wandeling. Waar de vragenlijst inzicht gaf in hoe de deelnemers zelf zeiden dat ze zich voelden, liet de scan zien dat de hersenen van de mensen in de groep die in de natuur had gewandeld, minder actief waren in een gebied dat wordt geassocieerd met de kans dat iemand een geestelijke ziekte krijgt.

Lees ook:  Kunst maken is ook ontspannend als je er niet goed in bent

Hoewel het helende effect van de natuur reeds lang bekend is, is het fascinerend om te zien dat een wandeling in het bos blijkbaar al verschil kan maken op het niveau van meetbare hersenactiviteit. Dus..de paden op, de lanen in! In het kader hiervan vind je deze blotevoetenpaden wellicht een interessante uitdaging om deze zomer eens te proberen..

 

Beeld: breda.nl

MEER INSPIRATIE

Een stadswandeling door Den Bosch
Een stadswandeling door Deventer
De top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe
Wandelen door het prachtige Zuid-Limburg