Wandelen in de natuur heeft een positief effect

13 juli 2015
853

Voor fervente wandelaars is dit allang bekend, maar nu is er ook onderzoek dat laat zien dat buiten wandelen daadwerkelijk voor een positief gevoel zorgt. Eén kanttekening: het werkt alleen wanneer je in een natuurlijke, groene omgeving gaan lopen.
[quote text_size="medium"]
"Het was vrij opvallend dat een wandeling van 90 minuten al zo'n meetbaar effect had"
[/quote]
Dit suggereert een onderzoek van de Stanford Universiteit. De onderzoekers lieten één groep mensen 90 minuten lang wandelen in de groene natuur. Een andere groep wandelde 90 minuten lang door een urbaan gebied. De mensen in de 'groene groep' hadden naderhand minder negatieve, repeterende gedachten over zichzelf dan de anderen. Dit soort gedachten zijn in eerdere onderzoeken gelinkt aan een verhoogde kans op depressie.
"Het was vrij opvallend dat een wandeling van 90 minuten al zo'n meetbaar effect had", aldus Gregory Bratman, één van de onderzoekers. De resultaten werden gemeten aan de hand van een vragenlijst en een hersenscan, beide zowel voor als na de wandeling. Waar de vragenlijst inzicht gaf in hoe de deelnemers zelf zeiden dat ze zich voelden, liet de scan zien dat de hersenen van de mensen in de groep die in de natuur had gewandeld, minder actief waren in een gebied dat wordt geassocieerd met de kans dat iemand een geestelijke ziekte krijgt.
Hoewel het helende effect van de natuur reeds lang bekend is, is het fascinerend om te zien dat een wandeling in het bos blijkbaar al verschil kan maken op het niveau van meetbare hersenactiviteit. Dus..de paden op, de lanen in! In het kader hiervan vind je deze blotevoetenpaden wellicht een interessante uitdaging om deze zomer eens te proberen..
 
Beeld: breda.nl

Lees ook:  Schoenen uit! Vier blotevoetenpaden om deze zomer te ontdekken

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down