Wandelen door het prachtige Zuid-Limburg

22 VIEWS
Wandelen door het prachtige Zuid-Limburg

Heuvelachtige landschappen en prachtige uitzichten. Dat is wat Zuid-Limburg zo perfect maakt om te wandelen. Daarnaast is er een grote diversiteit aan wandelroutes te vinden in Zuid-Limburg. Van routes langs kastelen en dorpjes tot echte bos routes met flinke hellingen, er is voor iedereen wat wils. Je kan natuurlijk zomaar wat gaan wandelen door Zuid-Limburg, maar het leukste is om een van de wandelroutes Zuid-Limburg te volgen. Deze zijn te herkennen aan de wandelroutes Zuid Limburg paaltjes. Welke routes dit zijn en hoe deze paatjes uit zien, lees je in deze blog.

Wandelen over de Vaalserberg

In Vaals komen drie landen samen. Je kan hier door Nederland, België en Duitsland lopen. Met een hoogte van 322,5 meter is de Vaalserberg de hoogste berg van Nederland. De Vaalserberg is daarom een goed startpunt van verschillende wandelroutes. Je kan vanaf hier routes lopen van 5,5 kilometer tot 11 kilometer. Deze routes worden aangegeven door wandelroutes Zuid Limburg paaltjes met witte bordjes en gekleurde tekens. Elk teken staat voor een andere lengte route. In totaal zijn er 9 uitgestippelde routes te volgen die je meenemen door het Preusbos, Gemmenich en Luik. Uiteindelijk eindigen ze allemaal weer bij het drielandenpunt waar veel avonturen te beleven zijn voor jongen en oud. Als je de kinderen mee wilt nemen tijdens de wandelingen dan is dat geen probleem. 4 van de 9 wandelingen zijn namelijk geschikt voor het meenemen van buggy’s en kinderwagens.

Wandelroutes Zuid Limburg

Ontdek de Brunssummerheide

Op zoek naar een prachtige heidewandeling? Dan is het zeker de moeite waard om de Brunssummerheide te bezoeken. De Brunssummerheide ligt tussen Brunssum, Heerlen en landgraaf in. Dit natuurgebied staat bekend om zijn prachtige uitzicht over het Limburgse landschap. Vooral in de lente is dit een mooie plek om te bezoeken omdat de heide dan in de bloei staat. Er zijn 7 verschillende wandelroutes te volgen. Deze zijn aangegeven door wandelroutes Zuid Limburg paaltjes met een gekleurde aluminium bandje. De routes variëren van 1 tot 13,5 kilometer lang en komen langs fleurige heide, uitgestrekte zandvlaktes, geurige naaldbossen en lange akkers. Ook kom je langs de Sigrano-groeve. Elke week lopen er ongeveer 300 schapen over de Brunssummerheide dus wie weet kom jij er wel eentje tegen!

Lees ook:  Boswachter Frans Kapteijns | De geheimen van natuurgebied de Kampina

Wandelroutes Zuid Limburg

Route des Vins

De 10 kilometer lange route door de gemeente Gulpen-Wittem is ideaal voor wijnliefhebbers. Tijdens deze route kom je lang 5 prachtige wijngaarden en met een beetje geluk kan je onderweg ook nog stoppen om de wijn van deze wijngaarden te proeven. Tijdens deze route kom je door de dorpjes Wahlwiller, Eys en Eyserheide. Het is een toch met veel beklimmingen en afdalingen, maar is zeker de moeite waard. Wil je even uitrusten tussendoor? Dan zijn er genoeg bankjes te vinden waar je kan genieten van het prachtige uitzicht. De route is te herkennen aan de wandelroutes Zuid Limburg paaltjes met een tros druiven en ‘route des Vins’ er op.

Wandelroutes Zuid Limburg

Een wandeling langs het kasteel

Wil jij genieten van het prachtige landschap rondom een echt kasteel? Dan is de kasteelroute echt wat voor jou. In Valkenburg ligt een prachtige route die er voor zorgt dat jij je even waant in de tijd van de kastelen. Zo kom je tijdens deze route langs kasteel Schaloen en kasteel Genhoes. Je kan lopen door de prachtige kasteeltuinen van Valkenburg en je kan genieten van het geluid van het water als je langs rivier de Geul loopt. Deze route is 4,8 kilometer lang en is te herkennen aan gele wandelroutes Zuid Limburg paaltjes. Tijdens deze route loop je over holle weggetjes, langs uitgestrekte akkers en prachtige weilanden. De route vervolgt zich door het bos, waar je een flinke klim en afdaling te wachten staan.

Lees ook:  6 wandelroutes in de voetsporen van de Gebroeders Grimm

Wandelroutes Zuid Limburg

De bronnenroute door Epen

Als je dan toch in Zuid-Limburg bent dan moet je zeker een wandeling maken door het Geuldal. Er zijn 3 verschillende routes te vinden die door het Geuldal gaan met lengtes van 3 tot 10 kilometer. De routes zijn te herkennen aan blauwe vierkante bordjes met het logo van Epen Bronnenland er op. Op deze bordjes staan gekleurde pijltjes die aangeven welke route je kan volgen. Deze route neemt je mee langs bosranden met een adembenemend uitzicht en laat je kimmen door weilanden tot in het buurtschap Kuttingen. Via de Volmolen ga je door naar het plaatsje Epen. Ga je in de zomer dan is de ijskraam in Epen zeker een bezoekje waard. Je kan natuurlijk ook zelf wat eten en drinken meenemen. Op de bankjes die onderweg staan kan je lekker lunchen met een prachtig uitzicht.

Wandelroutes Zuid Limburg

 

MEER INSPIRATIE

Een stadswandeling door Deventer
De top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe
Het Pelgrimspad: de Camino de Santiago in Nederland
Tijd voor ruimte: de mooiste plekken in Breda om te bezinnen