Wandelroutes Zuid Limburg

Heuvelachtige landschappen en prachtige uitzichten. Dat is wat Zuid-Limburg zo perfect maakt om te wandelen. Daarnaast is er een grote diversiteit aan wandelroutes te vinden in Zuid-Limburg. Van routes langs kastelen en dorpjes tot echte bos routes met flinke hellingen, er is voor iedereen wat wils. Je kan natuurlijk zomaar wat gaan wandelen door Zuid-Limburg, maar het leukste is om een van de wandelroutes Zuid-Limburg te volgen. Deze zijn te herkennen aan de wandelroutes Zuid Limburg paaltjes. Welke routes dit zijn en hoe deze paatjes uit zien, lees je in deze blog.

Wandelen over de Vaalserberg

In Vaals komen drie landen samen. Je kan hier door Nederland, België en Duitsland lopen. Met een hoogte van 322,5 meter is de Vaalserberg de hoogste berg van Nederland. De Vaalserberg is daarom een goed startpunt van verschillende wandelroutes. Je kan vanaf hier routes lopen van 5,5 kilometer tot 11 kilometer. Deze routes worden aangegeven door wandelroutes Zuid Limburg paaltjes met witte bordjes en gekleurde tekens. Elk teken staat voor een andere lengte route. In totaal zijn er 9 uitgestippelde routes te volgen die je meenemen door het Preusbos, Gemmenich en Luik. Uiteindelijk eindigen ze allemaal weer bij het drielandenpunt waar veel avonturen te beleven zijn voor jongen en oud. Als je de kinderen mee wilt nemen tijdens de wandelingen dan is dat geen probleem. 4 van de 9 wandelingen zijn namelijk geschikt voor het meenemen van buggy’s en kinderwagens.

Wandelroutes Zuid Limburg

Ontdek de Brunssummerheide

Op zoek naar een prachtige heidewandeling? Dan is het zeker de moeite waard om de Brunssummerheide te bezoeken. De Brunssummerheide ligt tussen Brunssum, Heerlen en landgraaf in. Dit natuurgebied staat bekend om zijn prachtige uitzicht over het Limburgse landschap. Vooral in de lente is dit een mooie plek om te bezoeken omdat de heide dan in de bloei staat. Er zijn 7 verschillende wandelroutes te volgen. Deze zijn aangegeven door wandelroutes Zuid Limburg paaltjes met een gekleurde aluminium bandje. De routes variëren van 1 tot 13,5 kilometer lang en komen langs fleurige heide, uitgestrekte zandvlaktes, geurige naaldbossen en lange akkers. Ook kom je langs de Sigrano-groeve. Elke week lopen er ongeveer 300 schapen over de Brunssummerheide dus wie weet kom jij er wel eentje tegen!

Lees ook:  Kleding verkopen

Wandelroutes Zuid Limburg

Route des Vins

De 10 kilometer lange route door de gemeente Gulpen-Wittem is ideaal voor wijnliefhebbers. Tijdens deze route kom je lang 5 prachtige wijngaarden en met een beetje geluk kan je onderweg ook nog stoppen om de wijn van deze wijngaarden te proeven. Tijdens deze route kom je door de dorpjes Wahlwiller, Eys en Eyserheide. Het is een toch met veel beklimmingen en afdalingen, maar is zeker de moeite waard. Wil je even uitrusten tussendoor? Dan zijn er genoeg bankjes te vinden waar je kan genieten van het prachtige uitzicht. De route is te herkennen aan de wandelroutes Zuid-Limburg paaltjes met een tros druiven en ‘route des Vins’ er op.

Er zijn in Limburg diverse wandelarrangementen te boeken. Je verblijft dan in een of meerdere hotels en maakt dagelijks een mooie wandeling. De hotels hebben meestal wandelroutes beschikbaar, of je kiest zelf je eigen weg. Op wandelvakanties.nl vind je diverse aanbieders van dit soort wandelarrangementen.

Wandelroutes Zuid Limburg

Een wandeling langs het kasteel

Wil jij genieten van het prachtige landschap rondom een echt kasteel? Dan is de kasteelroute echt wat voor jou. In Valkenburg ligt een prachtige route die er voor zorgt dat jij je even waant in de tijd van de kastelen. Zo kom je tijdens deze route langs kasteel Schaloen en kasteel Genhoes. Je kan lopen door de prachtige kasteeltuinen van Valkenburg en je kan genieten van het geluid van het water als je langs rivier de Geul loopt. Deze route is 4,8 kilometer lang en is te herkennen aan gele wandelroutes Zuid Limburg paaltjes. Tijdens deze route loop je over holle weggetjes, langs uitgestrekte akkers en prachtige weilanden. De route vervolgt zich door het bos, waar je een flinke klim en afdaling te wachten staan.

Lees ook:  20 beste muziekfestivals in Nederland

Wandelroutes Zuid Limburg

De bronnenroute door Epen

Als je dan toch in Zuid-Limburg bent dan moet je zeker een wandeling maken door het Geuldal. Er zijn 3 verschillende routes te vinden die door het Geuldal gaan met lengtes van 3 tot 10 kilometer. De routes zijn te herkennen aan blauwe vierkante bordjes met het logo van Epen Bronnenland er op. Op deze bordjes staan gekleurde pijltjes die aangeven welke route je kan volgen. Deze route neemt je mee langs bosranden met een adembenemend uitzicht en laat je kimmen door weilanden tot in het buurtschap Kuttingen. Via de Volmolen ga je door naar het plaatsje Epen. Ga je in de zomer dan is de ijskraam in Epen zeker een bezoekje waard. Je kan natuurlijk ook zelf wat eten en drinken meenemen. Op de bankjes die onderweg staan kan je lekker lunchen met een prachtig uitzicht.

Wandelroutes Zuid Limburg

De parel van Zuid-Limburg: Valkenburg

Bezoek je Zuid-Limburg? Dan moet je zeker een weekendje weg in Valkenburg plannen om te gaan wandelen. Omdat Valkenburg én in het heuvelland én dichtbij Maastricht ligt, is het de ideale plek om te verblijven. Vanuit Valkenburg kun je tal van mooie wandelroutes volgen. Loop bijvoorbeeld door het bos van Valkenburg richting Schin op Geul. Hier doe je ongeveer drie kwartier over. De echte wandelaars kunnen hun route vervolgen richting Wijlre en Wittem. Door Valkenburg loopt ook het Pieterpad. Volg en stukje van deze route richting Maastricht, of ga in noordelijke richting naar Sittard. Kies je voor een relaxdagje tijdens je vakantie, dan kun je natuurlijk Valkenburg te voet een beetje verkennen en neerstrijken op een van de terrasjes.

Lees ook:  Is Nederland eigenlijk hét fietsland van de wereld?

Wil je ook weten hoe je tijdens het wandelen van de natuur kunt genieten zonder het te beschadigen? Als liefhebbers schreven we daar natuurlijk ook een blog over.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down