Een minimalistische interieurstijl

2 maart 2023
697
Minimalistisch interieur

De term Wabi Sabi is afkomstig uit Japan en bestaat al eeuwenlang. Wabi Sabi is een Japanse filosofie van levenskunst, die de basis vormt van Holistik. De term staat voor leven in het nu door de krachten van imperfectie en onvolmaaktheid. Deze Japanse filosofie is tegenwoordig ook steeds vaker terug te zien in de inrichting van verschillende woningen. Met onze interieurtips creëer jij jouw eigen Wabi Sabi interieur.

De betekenis van de term Wabi Sabi

Wabi Sabi staat dus voor de kunst van imperfectie. Dat betekent dat niet alles even perfect en strak uit hoeft te zien. Eerder was het een trend dat alles in huis er strak en modern uitzag. Tegenwoordig hoeft het dus niet meer allemaal zo strak. Komt er met het behang afhalen een stukje stucwerk van de muur? Geen enkel probleem bij een Wabi Sabi interieur. Het hoeft er niet meer allemaal even strak uit te zien!  

Voor meubels geldt dit overigens weer niet. Vul je interieur aan met strakke meubels met simpele vormen. Denk aan meubels die zijn gemaakt van oude materialen en natuurlijke stoffen. Decoreer je huis verder met bijvoorbeeld een vaas met strakke vormen.

Waar komt Wabi Sabi vandaan?

Wabi Sabi is afkomstig uit Japan. Deze filosofie is overgewaaid naar de westerse culturen. Bij deze filosofie wordt er schoonheid gevonden in imperfectie. De filosofie ontstond al in de 14e eeuw, maar is vandaag de dag steeds vaker terug te vinden in het interieur. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van Japanse kunstvormen. Wabi Sabi is dus meer dan een interieurtrend, het is een mind-set, een manier van leven, een filosofie. Bij deze filosofie zijn een hoop Boeddhistische invloeden terug te zien.

Lees ook:  Schotland: om deze redenen misschien wel het mooiste land op aarde

De term ‘Wabi Sabi’ heeft geen letterlijke Nederlandse vertaling. Wabi Sabi wil zeggen dat er geleefd wordt in het hier-en-nu. Geniet van het moment! Het is niet van belang dat iets perfect is, maar dat je het kunt omarmen.

Naast een Wabi Sabi interieur is deze term op alle aspecten in het leven toe te passen. Tegenwoordig is iedereen op zoek naar het perfecte plaatje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een perfecte relatie in een perfect huis, met een perfecte auto en een perfecte baan met genoeg loon. Ook een perfect lichaam is voor een hoop erg belangrijk. Echter kun je ook tevreden zijn met minder. Niet alles in het leven zal perfect zijn, dit moet je leren omarmen. Alleen op deze manier kun je op een gelukkige manier leven.

Een voorliefde voor natuur

Een ander typisch kenmerk aan Wabi Sabi: de grote liefde voor natuur. Bij een Wabi Sabi interieur ziet dit er als volgt uit: een rustig interieur, vol met natuurlijke materialen en producten. Het kleurenpalet bestaat vaak uit aardse en groene tinten. Ook verschillende zand- en bruintinten met een klein zwart accent passen goed bij dit interieur. Je inrichting krijgt zo een rustige en natuurlijke uitstraling. Hierdoor kom je zelf ook helemaal tot rust. Overweeg daarom eens een Wabi Sabi interieur in jouw slaapkamer. Je nachtrust zal ongetwijfeld een stuk beter zijn.  

Minimalistisch interieur

De kleuren en materialen voor een Wabi Sabi interieur

Door tevreden te nemen met imperfecte dingen in je woning, zul je echt tot rust komen. Leer dingen die niet helemaal perfect zijn te omarmen. In het interieur gaat het om verschillende elementen in verschillende vormen en kleuren, die niet perfect zullen zijn. Denk hierbij aan verschillende meubelstukken, zoals een versleten kast of een doffe spiegel. Oude meubels of decoratie die je normaalgesproken weg zou doen, geef je een plekje in jouw interieur. Geef daarom oude meubels of deuren een tweede kans. Hierdoor creëer je een sfeervol gevoel in huis.

Lees ook:  Dit zijn de woontrends van dit moment

Materialen voor een Wabi Sabi interieur

In een Wabi Sabi interieur zijn een hoop natuurlijke en duurzame materialen terug te vinden, zoals: linnen, hout, wol, klei, bamboe, leer en stenen. Het interieur is gevuld met meubels met een verleden. De perfecte plek om meubels te vinden voor het Wabi Sabi interieur is dan ook de kringloop. Hier zijn vaak oude meubels te vinden, die al lange tijd in een interieur zijn gebruikt. Het Wabi Sabi interieur wordt compleet gemaakt met elementen, zoals: een houten vloer, linnen gordijnen en rauwe materialen.

Voor het authentieke Wabi Sabi interieur kies je voor een verouderd of geroest meubelstuk als blikvanger voor jouw interieur. Het meubelstuk zorgt voor een geleefd en persoonlijk gevoel. Maak het interieur compleet met materialen, zoals: keramiek, aardewerk of glas. Decoratie met asymmetrische vormen staan prachtig bij dit interieur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handgemaakte borden, mond geblazen glazen of een servies-set met stukken, die niet op elkaar lijken.

Kleuren voor het Wabi Sabi interieur

Een echt Wabi Sabi interieur bestaat uit een kleurenplaten van rustige, aardse kleurtinten. Voor kleuren voor een Wabi Sabi interieur moet je denken aan beige, grijs, wit en zachte kleurtinten. Deze kleuren zorgen voor rust in jouw interieur.  

Maak jouw Japanse interieur compleet

Voor een echt Wabi Sabi interieur moet je de juiste meubels uitzoeken. Denk bij het uitkiezen van de meubels aan eenvoudige vormen en natuurlijke materialen die kenmerkend zijn aan de Japanse stijl. Houdt het eenvoudig en neem alleen in huis wat echt nodig is.

Lees ook:  Van baden in oeroud natuurzout tot een maneschijnsauna - hier kom je helemaal tot rust

Kies bijvoorbeeld in de eethoek voor een houten tafel. Denk hierbij niet gelijk aan een massieve eikentafel, maar aan een tafel met een houten tafelblad en een metalen frame. Maak de eethoek compleet met rotan stoelen voor een natuurlijke touch. In de woonkamer zelf kies je voor een comfortabele bank in een lichte aardse tint.

Tot slot mag een dressoir natuurlijk niet ontbreken in het Japanse interieur. Een houten, gebruikte kast maakt jouw interieur af. Het dressoir biedt de gelegenheid om het Wabi Sabi interieur af te maken met gezellige decoratie.

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Waarom heb je een leuke, creatieve hobby nodig?

De rustgevende aura kleur blauw

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings