Wabi Sabi: De betekenis van deze Japanse levensfilosofie

7 februari 2023
1200
wabi sabi betekenis

Japan, een prachtig land met eeuwenoude tradities zoals vechtsporten, natuurlijke genezing en zelfs levensfilosofieën.  Wabi Sabi is de naam van deze levensfilosofie en deze filosofie vormt de basis van Holistik. De levensfilosofie staat voor het leven in nu ongeacht de imperfectie en onvolmaaktheid die daarbij komt kijken. In deze blog gaan we meer over de betekenis van Wabi Sabi vertellen, het ontstaan ervan verder bespreken en hoe je dit in het dagelijks leven kunt toepassen.

Wat is Wabi Sabi?

Wabi Sabi is een levensfilosofie, maar dat is niet alles. Het is een manier om een bepaald onderbewustzijn te bereiken en daarmee bepaalde gedachten om te zetten. Nog steeds ingewikkeld toch? Dat komt omdat net zoals ons leven, de filosofie lastig in woorden is samen te vatten. Het gaat meer om de gehele ervaring en de daarbij behorende levensweg die je doorloopt. De weg van Wabi Sabi is niet iets dat je in een paar dagen kan bereiken. In plaats daarvan is het een proces voor een langere tijd en zal je geleidelijk richting deze stroming sturen. In essentie gaat de filosofie over bepaalde dingen, die imperfect zijn, weglaten en in plaats daarvan de aandacht op andere gebieden te focussen. Daarnaast is een Wabi Sabi interieur ook een trend. Bij deze minimalistische interieurstijl vind je de kenmerken van deze filosofie tegen.

Hoe is deze levensfilosofie ontstaan?

Net zoals de meeste rituelen en tradities vanuit Japan, is ook Wabi Sabi al eeuwen oud en is het waarschijnlijk ontstaan als zijstroming van de zenboedhistische overtuiging. Een precieze datum is niet met zekerheid te zeggen, maar experts zijn het erover eens dat dit rond het jaar 1300 moet zijn gebeurd. De stroming zelf is ontstaan als een tegenbeweging naar het voortdurende streven naar perfectie, iets waar Japan om bekend staat. Wabi Sabi werd in het leven geroepen om deze perfectie tegen te gaan en daardoor de nadruk te leggen op eenvoud. Het is niet alleen ontstaan binnen de levensfilosofie, maar ook als kunstvorm in schilderijen, literatuur, muziek en zelfs dans. Daarbij komt de levensfilosofie tegenwoordig ook veel terug in woningen en interieur.

Lees ook:  8x Yoga oefeningen voor beginners
wabi sabi betekenis

Wabi Sabi in natuur en voorwerpen

Met deze levensfilosofie breng je jezelf in contact met de schoonheid van het alledaagse, waaronder de natuur. De natuur is een van de belangrijkste pijlers binnen de stroming. Dat komt doordat alles in de natuur in het nu gebeurt en morgen niet zeker is. In deze filosofie ben je niet bezig met het verleden of met de toekomst. Het is niet alleen dood vermoeiend om je hier zorgen over te maken, maar het zal ook nog eens je welzijn en denkwijze beïnvloeden. Naast de natuur komt Wabi Sabi ook voor in voorwerpen, waaronder haiku’s. Ook in Japanse literatuur en kunst wordt de stroming van Wabi Sabi gebruikt. In kunst kan dit worden uitgedrukt in imperfectie. Denk bijvoorbeeld aan een koffie kopje met een barst of een antiek voorwerp met een of meerdere onvolmaaktheden. In literatuur zijn hier ook verschillende voorbeelden van te vinden. Een van de beste voorbeelden hiervan is het boek “the Non-doing”.

Wabi Sabi in het dagelijks leven

Het gebruiken van deze levensstijl kan je helpen om je leven te verbeteren of meer ervan te genieten. Vooral tijdens het doorlopen van een zware periode zoals een depressie, tijd van rouw of een andere levenssituatie met veel impact kan Wabi Sabi je helpen. Door meer met deze levensfilosofie bezig te zijn, zal je minder je gedachten leggen op het verleden of de toekomst en daardoor meer naar het moment toe leven. Hierdoor kun je trainen om je gedachten onder controle te houden en dus kan het je helpen om hevige situaties beter te verwerken.

Lees ook:  Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

Lees ook Kaizen, continu verbeteren

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down