Waarom Scandinavisch design zo geliefd is

465 VIEWS
Waarom Scandinavisch design zo geliefd is

Het is een van de meest geliefde interieurstijlen en dat is eigenlijk heel begrijpelijk. Scandinavisch design is namelijk niet alleen gericht op stijl maar ook op functionaliteit én betaalbaarheid.

De oorsprong van Scandinavisch design

De grondslag van Scandinavisch design ligt in de jaren 30 van de vorige eeuw. Een van de mijlpalen die de designstroming haar bekendheid heeft gegeven, is een tentoonstelling in Kopenhagen waarbij ontwerpen werden getoond uit heel Scandinavië. De tentoonstelling droeg de naam ‘Scandinavian Design’, met als boodschap de eenvoud van het leven. De tentoonstelling reisde door diverse landen, waaronder ook de Verenigde Staten. Het concept sloeg aan en de Scandinavische stijl begon aan een opmars.

Scandinavisch design
© Minh Pham/Unsplash

De basis van Scandinavisch design is gelegd door beroemde ontwerpers als Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Borge Mogensen en Verner Panton. Tegenwoordig zijn de grootste merken die onder de Scandinavische stijl vallen onder andere het Deense Hay, Normann Copenhagen en Muuto, waarvan je wereldwijd meubels en interieuraccessoires kunt kopen.

Kenmerken van Scandinavisch design

Scandinavisch design heeft een zeer herkenbare stijl, waarbij minimalisme en functionaliteit bepalend zijn. De filosofie is om van alledaagse items de stijl en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Typerend zijn de lichte kleuren; iets wat voortkomt uit het verlangen naar licht tijdens de vele donkere dagen in de noordelijk gelegen landen. Ook de strakke lijnen en het gebruik van veelal natuurlijke materialen zijn bepalend. Het geeft de ontwerpen warmte en reflecteert de natuur als de belangrijkste inspiratiebron van de ontwerpers.

Lees ook:  "Open & Green House" in het midden van Sao Paulo
Scandinavisch design
© Minh Pham/Unsplash
Scandinavisch design
© Jean Philippe Delberghe/Unsplash

Betaalbaar design voor iedereen

Opvallend aan Scandinavisch design is de betaalbaarheid ervan. De oorsprong van deze gedachte stamt uit de sociale democratie die na de Tweede Wereldoorlog ontstond. Ontwerpen uit Scandinavië moesten toegankelijk zijn voor iedereen. Juist door de nadruk op eenvoud, functionaliteit en de betaalbare prijzen, kon het uitgroeien tot de populaire en tijdloze interieurstijl zoals we die nu kennen. Met huidige trends als duurzaamheid en ontspullen zal de populariteit ervan naar verwachting alleen maar verder toenemen.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Design: Een bureautafel in de vorm van een golf
De mooiste kerstbomen die je online (!) kan kopen
Apfelhotel Torgglerhof: Zuid-Tirol, Italië
Haal meer natuur in huis met Dinesen