Het is een van de meest geliefde interieurstijlen en dat is eigenlijk heel begrijpelijk. Scandinavisch design is namelijk niet alleen gericht op stijl maar ook op functionaliteit én betaalbaarheid.
De oorsprong van Scandinavisch design
De grondslag van Scandinavisch design ligt in de jaren 30 van de vorige eeuw. Een van de mijlpalen die de designstroming haar bekendheid heeft gegeven, is een tentoonstelling in Kopenhagen waarbij ontwerpen werden getoond uit heel Scandinavië. De tentoonstelling droeg de naam ‘Scandinavian Design’, met als boodschap de eenvoud van het leven. De tentoonstelling reisde door diverse landen, waaronder ook de Verenigde Staten. Het concept sloeg aan en de Scandinavische stijl begon aan een opmars.
De basis van Scandinavisch design is gelegd door beroemde ontwerpers als Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Borge Mogensen en Verner Panton. Tegenwoordig zijn de grootste merken die onder de Scandinavische stijl vallen onder andere het Deense Hay, Normann Copenhagen en Muuto, waarvan je wereldwijd meubels en interieuraccessoires kunt kopen.
Kenmerken van Scandinavisch design
Scandinavisch design heeft een zeer herkenbare stijl, waarbij minimalisme en functionaliteit bepalend zijn. De filosofie is om van alledaagse items de stijl en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Typerend zijn de lichte kleuren; iets wat voortkomt uit het verlangen naar licht tijdens de vele donkere dagen in de noordelijk gelegen landen. Ook de strakke lijnen en het gebruik van veelal natuurlijke materialen zijn bepalend. Het geeft de ontwerpen warmte en reflecteert de natuur als de belangrijkste inspiratiebron van de ontwerpers.
Betaalbaar design voor iedereen
Opvallend aan Scandinavisch design is de betaalbaarheid ervan. De oorsprong van deze gedachte stamt uit de sociale democratie die na de Tweede Wereldoorlog ontstond. Ontwerpen uit Scandinavië moesten toegankelijk zijn voor iedereen. Juist door de nadruk op eenvoud, functionaliteit en de betaalbare prijzen, kon het uitgroeien tot de populaire en tijdloze interieurstijl zoals we die nu kennen. Met huidige trends als duurzaamheid en ontspullen zal de populariteit ervan naar verwachting alleen maar verder toenemen.