Waarom mensen van modder deze perfecte ballen maken

1555 VIEWS
Waarom mensen van modder deze perfecte ballen maken

Hikaru Dorodango is een Japanse kunstvorm waarbij ballen van modder worden gevormd en gedroogd, om ze vervolgens te polijsten totdat ze op reusachtige glimmende knikkers lijken. Dat lijkt vrij bizar, maar in onderstaand filmpje vertelt Bruce Gardner – sinds jaar en dag geobsedeerd door Hikaru Dorodango – hoe ontspannend en deze kunstvorm is: “Je komt heel snel in een soort flow terecht.” Van oorsprong is de Dorodango in Japan een bezigheid voor kinderen. Het element van het polijsten – Hikaru – geeft deze bezigheid een extra dimensie: veel volwassenen doen dit als een vorm van meditatie.

30 keer proberen

Hikaru 2016-04-12 14.54.22

De eerste keer dat Bruce Gardner probeerde zo’n modderbal te maken lukte het hem pas na de dertigste keer (en een maand oefenen). De ballen breken vaak gedurende het proces, je moet er uiterst voorzichtig mee omspringen. Nu draait Gardner zijn hand er niet meer voor om en experimenteert hij met verschillende soorten grond en nieuwe technieken. Het resultaat is fascinerend, vooral wanneer je je bedenkt dat dit ‘gewoon’ een hoopje modder is..

Voor de liefhebber: zo maak je een Hikaru Dorodango

1. Pak een handvol modder, knijp beetje bij beetje het water uit en vorm het in de palm van je hand langzaam tot een bal.

2. Pak een beetje droog zand en strooi het over de bal, blijf deze ondertussen ronddraaien.
hikaru dorodango3. Laat de bal een beetje drogen, pak hem daarna stevig vast en wrijf over de buitenkant om hem te laten glanzen. 

Lees ook:  Een gebreide groentetuin

4 Leg de palm van je hand op de grond om een beetje poederig zand op te pakken, en ga door met het wrijven over de bal. Doe dit zo’n 2 uur lang.

Hikaru 2016-04-12 14.54.595. Doe de bal 3-4 uur in een plastic zak. Haal de bal eruit en herhaal stap 4. Doe de bal weer terug en laat deze een paar dagen zitten, totdat deze droog is. Herhaal zonodig stap 4 nog een (paar) keer.

6. Haal de bal uit de zak, pak een doek en poets ‘m op totdat hij gaat glimmen!

Hikaru 2016-04-12 14.55.15Hikaru 2016-04-12 14.55.24

Hikaru 2016-04-12 14.53.59

Wees dus niet ongerust als het de eerste 32 keer niet lukt, dit schijnt best lastig te zijn, maar het resultaat (en het proces) zijn absoluut de moeite waard!

Fotografie: P2 Photography

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Creatieve uitspattingen op middeleeuws perkament
Perzische tapijten van opgerold papier
Met 10 verdiepingen is dit de grootste boomhut ter wereld
Pointillisme sleepte deze kunstenaar door zijn zware revalidatie