Waarom kamperen goed voor je is

24 juli 2020
213
Volkswagenbusje kamperen

Je bent er gek op of je moet er helemaal niets van weten: kamperen. Feit is dat steeds meer Nederlanders de natuur intrekken om erop uit te gaan met een tentje, camper of caravan. Wanneer je niet zo graag back to basic gaat, zijn er vandaag de dag vaker opties voor glamping; luxe kamperen.

Met een rol toiletpapier over de camping wandelen is hiermee allang verleden tijd! Moet je nog overtuigd worden om aankomende zomer (of misschien zelfs winter?) te gaan kamperen? Misschien helpen onderstaande voordelen van kamperen bij het maken van je keuze.

Kamperen is een begrip dat men al jarenlang uitvoert. Lekker met je tentje de natuur in, even helemaal terug naar de basis. Wat wil een mens nog meer? Tegenwoordig zijn er nog steeds behoorlijk wat mensen die het niets vinden om de natuur in te gaan. Dat is zonde, want kamperen heeft zoveel goeds te bieden. Hieronder lees je meer over waarom kamperen goed voor je is.

Kamperen in Noorwegen

Buiten zijn is goed voor body en mind

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat buiten zijn goed is voor een betere mindset. Zo blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in Scientific Reports dat een half uurtje per dag in de natuur zijn al kan bijdragen tot het verminderen van depressieve gevoelens. Moet je voorstellen wat een weekend of een week in het groen kan doen! De zon en de frisse lucht van buiten dragen hier goed aan bij. De zon zorgt er onder andere voor dat je lichaam endorfine aanmaakt, een stofje dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd.

Lees ook:  Voordelen van frisse lucht en natuurlijk licht voor gezondheid en welzijn

Door endorfine voel je je beter, krijg je meer energie en voel je je meer ontspannen. De frisse lucht zorgt ervoor dat je immuunsysteem een boost krijgt: meer verse zuurstof zorgt voor een lagere bloeddruk en een algeheel beter gevoel. Een kampeertripje kan er dus echt voor zorgen dat je weer even helemaal tot rust komt en tegelijkertijd volop energie krijgt om weer aan de slag te gaan.

Minder slechte prikkels voor ogen en hersenen

Tijdens kamperen in de natuur zijn er voldoende prikkels voor al je zintuigen. Dit zijn echter andere prikkels dan de prikkels die je thuis of op werk ervaart. Noem het maar natuurlijke prikkels waar je blij van wordt. Hoe heerlijk is het om hele dagen lang geen beeldschermen te zien van televisies, tablets en mobiele telefoons. Natuurlijk is het geen probleem om af en toe op je smartphone te kijken, maar voor een volledig ontspannen gevoel kan die telefoon ook best even uit.

Je zult zien dat je ogen en hoofd minder vermoeid aanvoelen na een paar dagen kamperen. Als het goed is, merk je dit zelfs de eerste dag al. Wat veel mensen niet weten, of in ieder geval niet doorhebben, is dat het onnatuurlijke licht van beeldschermen heel veel vraagt van je ogen en hersenen. Het is daarom niet zo gek dat je na een dag werken achter de laptop een heel vermoeid hoofd hebt. Kortom: een hele goede reden om even de natuur in te gaan met je tent, camper of caravan.

Lees ook:  Kampeertips voor beginners: checklist en tips

Kamperen onder sterrenhemel

Beter slapen door kamperen in de natuur

Die frisse lucht die je de gehele kampeertrip inademt zorgt niet alleen voor ontspanning en energie, maar ook voor een betere nachtrust. Omdat je de hele dag buiten bent, slaap je over het algemeen beter dan wanneer je de hele dag thuis of op kantoor zit. Hierbij helpt het ook dat je lichaam snel went aan het ritme van dag en nacht. Wanneer je buiten bent, merk je namelijk veel beter en meer wanneer het licht en wanneer het donker is.

Wat hierbij ook helpt is dat je minder met het online leven bezig bent. Dat minder op je telefoon zitten heeft dus ook effect op je nachtrust! Het blauwe licht wat je op je smartphone of tablet hebt, ervaar je niet in de natuur. Daar krijg je juist te maken met natuurlijk licht en laat dat precies het licht zijn waardoor je veel sneller in slaap valt. Bij veel mensen houdt dit goede slapen na een kampeertrip ook nog even aan. Hoe fijn is dat?

Meer tijd voor écht samen zijn

Tot slot nog een fijn voordeel van kamperen: je bent zonder al die technische snufjes veel meer in het hier en nu. Wat dacht je van urenlange kampvuurtjes met fijne gesprekken, lekker eten en een verfrissend drankje? Dat soort momenten maak je misschien nog maar weinig mee 'in het echte leven'. Door te kamperen ga je echt even terug naar je natuur en heb je veel meer aandacht voor de mensen met wie je bent.

Lees ook:  12 locaties om onder de mooiste sterrenhemel te kamperen

Ook zul je op campings gelijkgestemden ontmoeten die waarschijnlijk net zoals jij even ontsnappen aan de drukte van alledag. Waar je normaal misschien dagelijks bezig bent met het bijhouden van je online vriendschappen heb je op de camping ineens weer ruimte en tijd voor echt contact. Al met al zorgen alle voordelen ervoor dat je een flinke reset krijgt en je weer met volle energie en een leeg hoofd kan beginnen aan je normale leven.

Kampvuur

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings