Waarom je van reizen met een camper gelukkig wordt

26 februari 2016
344

Wanneer je tot de groep behoort voor wie reizen met een camper een tweede levensstijl is geworden, dan is onderstaande waarschijnlijk een feest der herkenning. Niet voor niets worden veel mensen 'gegrepen' door de magische vrijheid die bij deze vorm van reizen hoort. Voor iedereen die wel eens met schuin oog naar de camperbrochure heeft gekeken en nog twijfelt zijn deze punten misschien het laatste zetje om een dergelijk avontuur eens te proberen. En tja, als het echt je kop thee niet is dan kun je het bij het lezen hiervan ook blij worden van het feit dat je tijdens je volgende vakantie nìet midden in de natuur hoeft te overnachten 🙂

Hoe dan ook, wanneer we de optelsom maken kunnen we niet anders concluderen dat de kans op een beetje extra levensgeluk vrij groot is wanneer je met een camper op pad gaat. Dit is waarom:

Lunch daar waar geen restaurant te bekennen is

"We rijden nog éven door. Daar is straks vast ook nog een leuk restaurantje.." - om vervolgens in pure hongersnood te eindigen in een eetgelegenheid waar de menukaart al even fantasievol is als het glimmende logo op de voorgevel. Of tot ver na etenstijd veroordeeld te zijn tot half pak zoute crackers.

Herkenbaar?

Bij het plannen van vakanties zijn mensen vaak bezig met de bestemmingen zelf, en minder met de reis van A naar B. En hoewel de aanblik van de Grand Canyon de kleffe sandwich van de dag ervoor ongetwijfeld snel doet vergeten, kan juist een picknick op dat ene verlaten stukje landschap het meest pure hoogtepunt van de reis zijn.

Lees ook:  De leukste zomerse activiteiten

Je klapt de tafel uit, smeert een verse boterham, pakt een koud (want: koelkast!) drankje en geniet van de stilte. Wat heeft een mens nog meer nodig?

tenzing camper1

Noord-Amerika is bij uitstek een land dat zich goed met een camper laat bereizen. De vele natuurparken zorgen voor een schitterend aanbod van kampeerplekken en onderweg waan je je soms alleen op de wereld in de immense natuur. Foto's: (l) Fire State Park en (r) Zion National Park. 

Reizen met een camper: geen in-en uitpak gedoe

Wanneer je met de auto een rondreis maakt is er bij elke bestemming het onvermijdelijke moment dat de tassen uit de auto moeten worden gesjouwd - en bij vertrek weer moeten worden ingeladen. Los van het feit dat dit ook het risico op vergeten spullen verhoogt - net jammer als dat fijne tijdschrift wat je nog niet uit had op je nachtkastje blijft liggen - blijkt dat veel mensen een tas in- en uitpakken gewoon een heel vervelend klusje vinden.

Dit lijkt wellicht een triviaal punt als we het hebben over een groot woord als 'geluk', maar onderzoek laat zien dat het juist deze kleine zaken zijn die een enorme impact hebben op je algehele vakantiebeleving. En tel maar op: het aantal keren dat je je ergert over het feit dat je tas niet meer dicht kan is in de camper minimaal.

En dan hebben we het nog niet eens over het opzetten en afbreken van een tent gehad...!

camper tenzing

Foto's: (l) Dwars door het landschap van Zuidwest-Amerika en (r) Monument Valley.

Overnacht op onverwachte plekken

Zo af en toe - of afhankelijk van je idee van comfort: meestal - is het fijn om te overnachten op een plek met stromend water, elektra en voorzieningen in de vorm van een goed uitgeruste supermarkt. Maar je zou de eerste niet zijn die na bovenstaande lunch die dag niet meer verder is gereden. Boekje lezen, een dutje doen, om vervolgens bij het zakken van de zon een ijskoud biertje uit de koelkast te halen.

Lees ook:  Wonen op de mooiste plek van Nederland: een tiny house op de Veluwe

Het verschilt per land of je zomaar ergens langs de weg je kamp mag opslaan, maar het gevoel van vrijheid wanneer je gewoon je camper langs die ene rivier parkeert, op de heuveltop stilzet of in de schaduw van een geweldige rotspartij zet om er vervolgens je tijdelijke huiskamer en terras van te maken, is magisch.

Bonuspunt: je ervaart na een paar dagen een hernieuwde waardering voor de minder idyllische, maar goed geoutilleerde camperplaats.

TENZING CAMPER 2

Bevalt de plek waar je staat en wil je nog wat langer genieten van het uitzicht? Dan laat je je klaptafel nog wat langer staan. Leve de vrijheid! Foto's: Beiden in West-Canada

Leef net als in een tiny house

Reizen met een camper heeft wat weg van het leven in een tiny house. Deze beweging - waarbij mensen bewust ervoor kiezen om op een klein oppervlak te wonen - vindt steeds meer navolging in Nederland. Hierbij gaat het niet alleen om het kleine oppervlakte van het wonen, maar ook - of juist - om de bewuste levensstijl, ontdaan van alle ballast.

Omringd door alleen die dingen die je echt nodig hebt (precies genoeg bordjes, geen speciaal servies voor het zondagochtendontbijt), bewust leven (de watervoorraad is niet oneindig en ook met zaken zoals gas en elektra moet je relatief zuinig doen), bijna altijd buiten leven (je doet de deur open en staat midden in de natuur) en 'verhuizen' wanneer je er zin in hebt.

De groep mensen die zich realiseert dat deze vrije vorm van leven voor hen het ultieme geluk betekent, groeit. Een camperreis is een mooie gelegenheid om uit te vinden of vooral de gedachte eraan of ook de praktijk hiervan je aanspreekt!

Lees ook:  De vier allermooiste plekken op Ibiza

tenzing camper 3

Flexibiliteit, zo min mogelijk ballast en leven in direct contact met de natuur: wie wordt daar nu niet gelukkig van? Foto's: (l) Camperplaats bij het Meziadinmeer in Canada

[hr]

onument Valley Camper

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings