Is culturele diversiteit op de werkvloer belangrijk?

7 juni 2022
219
sds factory

Op de werkvloer spreken we van culturele diversiteit als werknemers met verschillende achtergronden in dienst zijn bij een bedrijf. Zij zorgen voor een culturele en etnische mix binnen het bedrijf. Een bedrijf bestaat meestal uit werknemers die oorspronkelijk uit Nederland komen, maar ook uit werknemers die een compleet andere moedertaal. Afkomst en geloof verschillen daarbij ook nog eens.

Sommige werknemers met een andere cultuur zijn geboren buiten Nederland en hebben een andere etniciteit. Ook jij zal vast wel collega’s hebben met een andere cultuur. In deze blog lees je of culturele diversiteit heel belangrijk is.

Redenen waarom het belangrijk is op de werkvloer

Het is erg belangrijk dat er een culturele diversiteit is binnen een bedrijf. Een bedrijf kan namelijk beter presteren wanneer men kan spreken over een culturele diversiteit op de werkvloer. Hier zijn verschillende redenen voor:

Creativiteit

Als er een cultureel verschil is tussen de werknemers zal er veel meer creativiteit aanwezig zijn in het bedrijf. Door het cultureel verschil hebben werknemers een verschillende kijk op bepaalde dingen. Iedereen heeft zo zijn eigen creativiteit en lossen problemen op hun eigen manier op. Het is ook vernieuwender voor het bedrijf.

Imago

Het imago van het bedrijf verbeterd doordat het bedrijf personeel met verschillende culturen heeft. In het algemeen hoort het een standaard te zijn om mensen niet te discrimineren op hun huidskleur, geloof of cultuur, maar helaas gebeurt dit nog vaak genoeg. Daarom als een bedrijf wel mensen aanneemt ongeacht hun huidskleur of cultuur, vinden buitenstaanders of potentiële klanten dit een positief punt in het bedrijf. Zo verbetery het imago dus.

Lees ook:  AfroSurf: vergeet blond haar en blauwe ogen, dit is het verhaal van de Afrikaanse surfcultuur

Hogere omzet

Een bedrijf krijgt een hogere omzet door cultureel verschil op de werkvloer. Dit komt doordat het bedrijf beter scoort op de markt omdat zij beter weten wat speelt onder diverse klantengroepen, zo kunnen ze inspelen op eventuele ontwikkelingen binnen de markt. Hoe hoger de omzet, hoe sneller SDS factory gecontacteerd moet worden zodat alle data veilig opbergt is!

Zelfontwikkeling

Doordat je contact hebt met collega’s die een andere cultuur hebben dan jij, verbreed je jouw leefwereld. Dit komt doordat je verschillende mensen leert kennen met ieder andere informatie over bijvoorbeeld hun cultuur of gedachtes. Zo leer je dus verschillende standpunten en meningen en dit heeft een positief effect op je zelfontwikkeling, wat ook weer belangrijk is voor je werkprestaties.

sds factory

Hoe ga je respectvol om met culturele diversiteit?

Krijg jij een collega met een ander geloof of een andere cultuur? Dan is het belangrijk dat je hem of haar met respect ontvangt. Dit kan in het begin een beetje spannend zijn omdat je misschien wel bang bent dat je iets fout doet en hem of haar kwetst, maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen en mogen fouten gemaakt worden! Het is dan wel van belang dat fouten worden opgelost en dat uiteindelijk alles weer goed zit. Om te voorkomen dat je normen of waarden per ongeluk schendt geven wij je graag wat tips om met respect met je collega(‘s) om te gaan. Wees open en stel je voor, vermijd vragen die te maken hebben met je eigen vooroordeel die je waarschijnlijk onbewust zal hebben. Probeer je wat te informeren over zijn of haar cultuur op het internet, zo weet je wat wel bespreekbaar kan zijn en wat niet. Uiteindelijk is het belangrijk dat je zorgt dat diegene zich op zijn plek en geaccepteerd voelt, kom dus in actie wanneer je merkt dat diegene gepest of gediscrimineerd wordt door andere collega’s.

Lees ook:  Een atlas van schoonheid

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Begonia's snoeien en verzorgen

Onbezorgd leven met een woonverzekering

Hoe verzorg je je lichaam het beste?

Waarom heb je een leuke, creatieve hobby nodig?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings