Waarom iedere dag mediteren goed voor je is

27 juli 2020
325
Mediteren

Ervaar je onrust in je dagelijks leven? Wellicht is iedere dag mediteren dan iets voor jou. Regelmatig de tijd en ruimte nemen om even tot jezelf te komen brengt onder andere veel rust en ontspanning met zich mee. Er zijn nog veel meer redenen waarom je eigenlijk vandaag nog zou moeten beginnen met dagelijks mediteren. Het fijne hiervan is dat je het helemaal zelf kunt doen, dat het gratis is en dat je waar je ook maar bent aan een meditatie kunt beginnen. Hieronder lees je meer over waarom iedere dag mediteren goed voor je is.

Voordelen van meditatie

Natuurlijk zijn er sowieso veel voordelen van mediteren te benoemen - ook wanneer je het niet iedere dag doet. Het bewust worden en tijd nemen voor jezelf zorgt in ieder geval voor meer rust in je hoofd en ontspanning van je lijf. Je wordt je bewust van alles dat je voelt en je bepaalt zelf wat je daar uiteindelijk mee doet. Hierbij hoeft niets en mag alles - precies dat is een groot voordeel van mediteren.

Door je puur en alleen te focussen op je ademhaling kun je gemakkelijker gedachten en gevoelens loslaten en even helemaal één worden met jezelf. Het is heel bijzonder dat zoiets als meditatie dat met je body en mind kan doen. Door dit dagelijks te herhalen zul je een compleet gevoel van rust voelen. Met die mindset is het eenvoudiger om dagelijkse dingen te ondernemen, zoals het doen van werk, het maken van afspraken en een leuk sociaal leven hebben.

Lees ook:  Het effect van de natuur op de mens

Meditatie met klankschaal

Dagelijks mediteren zorgt voor minder stress

Het grootste voordeel van dagelijks een meditatie uitoefenen is het feit dat je minder stress ervaart. Het stresshormoon cortisol baant zich een weg door je lichaam wanneer je stressgevoelens krijgt. Op zo'n moment kun je kiezen voor mediteren om op een natuurlijke manier cortisol tegen te gaan. Door regelmatig te mediteren zullen deze cortisolwaarden vooraf al afnemen en zelfs blijvend verlagen. Dat betekent dat je stress kunt tegengaan wanneer je dagelijks aan de slag gaat met ademhalen en de focus op jezelf.

Minder angsten door iedere dag meditatie

Een ander interessant voordeel is dat mensen die (meer) mediteren minder angsten voelen. Meditatie heeft dus daadwerkelijk invloed op je hersenen. Dit blijkt uit een onderzoek over de effecten van meditatie op je brein van onderzoeker Jon Kabat-Zinn van de University of Wisconsin. In dit onderzoek heeft hij groepen studenten bestudeerd, waarbij de ene groep dagelijks 45 minuten mediteerde en de andere groep niet. Wat blijkt: die eerste groep had na een aantal weken onderzoek minder angsten dan de tweede groep. Zo zie je maar weer dat mediteren voor je algehele gevoel heel goed kan werken.

Dagelijks mediteren

Betere nachtrust door dagelijks mediteren

Wanneer je last hebt van slaapproblemen dan is het zeker aan te raden om eens aan de slag te gaan met dagelijkse meditaties. Het is meerdere malen bewezen dat meditatie de kwaliteit van je slaap verbetert. Wat hierbij helemaal goed helpt, is om te beginnen met slaapmeditaties. Er zijn verschillende manieren van slaapmeditaties die ervoor zorgen dat je heerlijk in slaap valt. Regelmatig mediteren zorgt voor de toename van melatonine, het slaaphormoon waardoor je je lekker slaperig voelt. Een goede nachtrust zorgt er uiteindelijk ook weer voor dat je je overdag energieker voelt. Win-winsituatie dus.

Lees ook:  Het sterrenbeeld ram: eigenschappen en karakter

Meer positiviteit in je dagelijks leven door meditatie

Ook fijn: iedere dag mediteren zorgt voor een algeheel gelukzalig gevoel. Je stresshormonen nemen af, waardoor er meer ruimte is voor gelukshormonen. Het volledig tot rust komen met en in jezelf zorgt voor een complete balans in body en mind. Door bezig te zijn met het hier en nu en je gedachten op een rij te zetten, voel je je meer ontspannen. Voor mensen die vaak te maken hebben met een emotionele rollercoaster is dagelijks mediteren dus een absolute must! Focus je altijd liever op het positieve aspect van het leven - mediteren helpt je om die emotionele balans te kunnen vinden.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings