Waarom goede voornemens bijna nooit uitkomen

11 december 2022
465
goede voornemens

Het is weer zover! Er staat een gloednieuw jaar voor de deur en daar horen natuurlijk weer nieuwe voornemens bij! Dit jaar stop ik met roken, ga ik afvallen en minder tijd achter mijn telefoonscherm doorbrengen! Die voornemens komen echter (bijna) nooit helemaal uit. Dat heeft natuurlijk een reden. In dit artikel leggen we het psychologische effect van goede voornemens uit. Waarom maken we goede voornemens? Waarom komen 8 van de 10 voornemens niet uit? ? Hoe stel je wél realistische en haalbare doelen? Daar kom je snel achter!

Waarom komen de meeste voornemens niet uit?

Er is onderzoek gedaan naar mensen die nieuwe goede voornemens hadden. De testgroep moest een lijstje maken met hun goede voornemens en daarbij uitleggen waarom dat voornemen belangrijk voor ze was. Het jaar erna namen ze het lijstje weer bij de hand en namen ze door wat er wél en niet gelukt was. Het resultaat? Gemiddeld 8 van de 10 voornemens komen niet uit.

De meest genoemde redenen daarvoor zijn:

Een negatieve formulering van een voornemen

Formulering? Wat heeft dat met de intentie te maken? Alles! De taal die we naar onszelf gebruiken lokt namelijk een bepaalde intentie uit. Een negatieve formulering kan het omgekeerde effect hebben van wat je wil bereiken. Als je tegen jezelf zegt dat je niet aan je favoriete nummer van ABBA moet denken, waar denk je dan aan? Juist! Dat is precies wat er gebeurt als je niet wil roken of niet wil denken aan ongezond eten.

In plaats daarvan kun je beter wat je wil bereiken formuleren in de tegenwoordige tijd. “Ik rook niet” of “ik drink geen alcohol en frisdrank”, werken veel beter!

Lees ook:  Een camping in de natuur in Nederland: dromen, bezitten en beheren

Het stellen van te veel doelen in één keer

Nog een belangrijk aspect is dat wanneer het einde van het jaar nadert, veel mensen extra reflectief worden. Veel mensen kijken met een nostalgische blik terug op het afgelopen jaar en zien zichzelf. Stel jij je dan ook wel eens de vraag, “wat heb ik gedan en hoe ben ik ontwikkeld in het afgelopen jaar”? Wat ging er goed en wat niet? Al snel maak je in je hoofd een lijstje met dingen waar je trots op bent en dingen waarvan je vindt dat het beter moet. Dat lijstje maken is heel makkelijk. Het gevoel van spijt of de pijn van het missen van de boot, zorgt ervoor dat je vastberaden bent om ook die dingen te veranderen in het komende jaar! De pijn die je eerst tot actie aanzette, is echter van tijdelijke duur. Even was je vergeten dat je snel weer terugvalt in oude routines en gewoontes. Concrete veranderingen zijn tijdsintensief en hebben constante aandacht en sturing nodig. Tenzij je erg goed bent in zelfmanagement is het haast niet mogelijk om in één jaar 10 slechte gewoontes af te leren en te vervangen met goede. Voor de meeste mensen is dat simpelweg niet realistisch.

Maak een prioriteitenlijstje van je belangrijkste doelen. Focus je op die eerste 2 á 3. Maak dat concreet en verhelder dat voor jezelf. Alleen met helder geformuleerde doelen en ruimte voor constante sturing kun je bereiken wat je wil.

Je wilt het in een keer perfect doen!

Als je bijvoorbeeld wil afvallen, dan vergt dat een aantal dingen van je. Je zult je aan een dieet moeten houden, je zult moeten bewegen en je zult discipline moeten hebben op verjaardagen en feestdagen. Je zult moeten leren nee zeggen en dat voor een langdurige periode. Als je dacht dat je jezelf moest overwinnen, word je ook nog veel blootgesteld aan groepsdruk als je ontwikkeld en veranderd. Misschien krijg je zelfs wel kritiek van je directe omgeving: “Ach, je doet toch niet aan zo’n onzin dieet”? “Waarom geniet je niet gewoon van het leven?” “Hé wat ongezellig, ik heb extra wijn voor je gekocht omdat ik wist dat jij kwam”! De kans dat er een moment komt waarop je geen rechte rug kan houden is heel erg groot. De meeste mensen geven op of bestempelen het als “niet voor mij weggelegd, onmogelijk, onrealistisch”. Ze hebben geen zin meer of willen niet de pijn ondergaan van het proces.

Lees ook:  De spirituele betekenis van een haas

Resultaten en permanente verandering komen niet vanzelf. Het vereist een sterk karakter, de juiste mindset, zelfcontrole en discipline. Het is moeilijk, de meeste mensen lukt het niet en daarom is het waardevol. Als het makkelijk zou zijn om een afgetraind lichaam te hebben, dan had iedereen die dat wel wilde er een.

Creëer een omgeving die voor je werkt. Woon je in Haarlem en vind je het moeilijk om naar een sportschool te gaan? Zoek dan personal training Haarlem op in Google, maak een afspraak en vraag advies. Zo wordt het een stuk gemakkelijker om echt met een doel bezig te zijn.

Wil je meer lezen over gezondheid? Lees alles over een gezondere levensstijl.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De wet van karma: Hoe oorzaak en gevolg je dagelijks leven beïnvloeden

Alles over de Maori cultuur

Hoe mindfulness kan helpen bij ADHD-symptomen

Een Valentijn gedicht om de liefde uit te spreken? Hier vind je ze!

© Paradijsvogels Magazine - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down