Waarom ik het geweldig vind om 50 jaar te zijn

1 februari 2017
489
vijftig jaar

De Amerikaanse John Stepper heeft een missie. Zijn doel is om de manier waarop we werken - veel email, meetings en managers - radicaal te veranderen. Zijn ervaringen bij een bank verwerkt hij in zijn blog. Ook zijn leeftijd is af en toe onderwerp van zijn observaties en gedachten. Toen hij 50 werd schreef hij dit verhaal over zijn positieve kijk op het leven. Mooie inspiratie!

Laatst kwam ik een babyfoto van mezelf tegen. Ik realiseerde me dat ik ten tijde van deze foto mijn hele leven nog voor me had. Echter, op een gegeven moment in het leven stoppen mensen met vooruit kijken en gaan ze terugkijken. We houden er mee op te denken dat het beste nog moet komen.

Voor mij kwam dat punt tussen mijn 30e en 40e verjaardag. Toen ontstond bij mij de gedachte dat de komende jaren vooral zouden gaan over verval. Ik zag de eerste tekenen al aan de wand en als je me toen had gevraagd hoe ik me op mijn 50e zou voelen had ik 'depressief' geantwoord.

Deze week werd ik 50. En ik ben niet depressief. Integendeel, ik ben oprecht gelukkig. Dit is waarom.

Je perspectief op het leven

Vanaf mijn 40e kwam ik erachter dat de geheimen voor een goed, lang leven niet zo geheim waren. Hoewel de wetenschap niet perfect is, is er wel een vrij brede consensus over de basisvoorwaarden: goed eten, regelmatig bewegen, sterke sociale connecties en een duidelijk doel in je leven. Doorzettingsvermogen en nauwgezetheid helpen ook.

Deze dingen zijn geen garantie voor een lang en gezond leven, maar ze verhogen de kans. En er is genoeg toegankelijke kennis beschikbaar om deze dingen je eigen te maken. In bepaalde culturen is deze levensstijl heel gewoon. In het Japanse Okinawa hebben de mensen de hoogste levensverwachting ter wereld, mede omdat ze een heel ander dieet en manier van leven hebben dan, zeg, mensen in New York City. Ze zijn zich ook bewust van het belang van het hebben van "ikigai", wat zich vrij laat vertalen in "de reden dat je wakker wordt in de ochtend."

Lees ook:  Fenna | De gelukkige huisvrouw

Hun kijk op het leven en op ouder worden bewonder ik, en komt op prachtige wijze tot uiting in dit Japanse gezegde:

"Met 70 bent u nog steeds een kind, met 80 jaar een jonge man of vrouw. En als iemand je op je 90e vanuit de hemel uitnodigt, zeg hem dan: 'Ga weg, en kom terug als ik 100 ben.' '

De beste jaren

Wat zijn de beste jaren van je leven? Ik realiseerde me dat het antwoord op die vraag meer afhangt van je gewoonten en perspectief dan van hoe lang je straks op de planeet bent geweest.

Toen ik me meer ben gaan verdiepen in betere manieren van leven, heb ik geleidelijk aan mijn leven veranderd. Ik wisselde junkfood voor groenten (en uiteindelijk een vegetarisch dieet). Ik stopte met mijn dagelijkse woon-werkverkeer en begon regelmatig te sporten. Ik zegde mijn tv-abonnement op en begon meer tijd besteden aan het leren van nieuwe dingen. En dankzij het werk dat ik nu doe, heb ik een groter sociaal netwerk en vond ik mijn "ikigai."

Keuzes maken

Natuurlijk zijn niet al deze dingen ook op jou van toepassing. Maar mijn hoop is dat je ongeacht je leeftijd keuzes kunt maken die je een mooi perspectief geven. En dat je gewoontes kunt ontwikkelen die je helpen om het leven te waarderen en een positief gevoel over alle mogelijkheden die er zijn.

Amen [red.].

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down