Waarom ik het geweldig vind om 50 jaar te zijn

3131 VIEWS
Waarom ik het geweldig vind om 50 jaar te zijn

De Amerikaanse John Stepper heeft een missie. Zijn doel is om de manier waarop we werken – veel email, meetings en managers – radicaal te veranderen. Zijn ervaringen bij een bank verwerkt hij in zijn blog. Ook zijn leeftijd is af en toe onderwerp van zijn observaties en gedachten. Toen hij 50 werd schreef hij dit verhaal over zijn positieve kijk op het leven. Mooie inspiratie!

Laatst kwam ik een babyfoto van mezelf tegen. Ik realiseerde me dat ik ten tijde van deze foto mijn hele leven nog voor me had. Echter, op een gegeven moment in het leven stoppen mensen met vooruit kijken en gaan ze terugkijken. We houden er mee op te denken dat het beste nog moet komen.

Voor mij kwam dat punt tussen mijn 30e en 40e verjaardag. Toen ontstond bij mij de gedachte dat de komende jaren vooral zouden gaan over verval. Ik zag de eerste tekenen al aan de wand en als je me toen had gevraagd hoe ik me op mijn 50e zou voelen had ik ‘depressief’ geantwoord.

Deze week werd ik 50. En ik ben niet depressief. Integendeel, ik ben oprecht gelukkig. Dit is waarom.

Je perspectief op het leven

Vanaf mijn 40e kwam ik erachter dat de geheimen voor een goed, lang leven niet zo geheim waren. Hoewel de wetenschap niet perfect is, is er wel een vrij brede consensus over de basisvoorwaarden: goed eten, regelmatig bewegen, sterke sociale connecties en een duidelijk doel in je leven. Doorzettingsvermogen en nauwgezetheid helpen ook.

Lees ook:  'Omkeerbare levenslot huizen' | In deze huizen word je onsterfelijk

Deze dingen zijn geen garantie voor een lang en gezond leven, maar ze verhogen de kans. En er is genoeg toegankelijke kennis beschikbaar om deze dingen je eigen te maken. In bepaalde culturen is deze levensstijl heel gewoon. In het Japanse Okinawa hebben de mensen de hoogste levensverwachting ter wereld, mede omdat ze een heel ander dieet en manier van leven hebben dan, zeg, mensen in New York City. Ze zijn zich ook bewust van het belang van het hebben van “ikigai“, wat zich vrij laat vertalen in “de reden dat je wakker wordt in de ochtend.”

Hun kijk op het leven en op ouder worden bewonder ik, en komt op prachtige wijze tot uiting in dit Japanse gezegde:

“Met 70 bent u nog steeds een kind, met 80 jaar een jonge man of vrouw. En als iemand je op je 90e vanuit de hemel uitnodigt, zeg hem dan: ‘Ga weg, en kom terug als ik 100 ben.’ ‘

De beste jaren

Wat zijn de beste jaren van je leven? Ik realiseerde me dat het antwoord op die vraag meer afhangt van je gewoonten en perspectief dan van hoe lang je straks op de planeet bent geweest.

Toen ik me meer ben gaan verdiepen in betere manieren van leven, heb ik geleidelijk aan mijn leven veranderd. Ik wisselde junkfood voor groenten (en uiteindelijk een vegetarisch dieet). Ik stopte met mijn dagelijkse woon-werkverkeer en begon regelmatig te sporten. Ik zegde mijn tv-abonnement op en begon meer tijd besteden aan het leren van nieuwe dingen. En dankzij het werk dat ik nu doe, heb ik een groter sociaal netwerk en vond ik mijn “ikigai.”

Lees ook:  Daten na je 50e: het kan wat minder serieus

Keuzes maken

Natuurlijk zijn niet al deze dingen ook op jou van toepassing. Maar mijn hoop is dat je ongeacht je leeftijd keuzes kunt maken die je een mooi perspectief geven. En dat je gewoontes kunt ontwikkelen die je helpen om het leven te waarderen en een positief gevoel over alle mogelijkheden die er zijn.

Amen [red.].

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

7 waarheden over het lege nest
Met dit gedrag in een koffietent verraad je meteen je leeftijd
Waarom ik helemáál niet gelukkig word van opruimen
12 redenen waarom het heel bevrijdend is om 57 te zijn