Waarom fitness goed is voor lichaam én geest

9 april 2021
357
fit for free opzeggen

De fitnesscentra komen als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. En dat is niet voor niets zo. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van fitnes en een gezonde leefstijl. Fitness is wat dat betreft een heel diverse sport. In de sportschool heeft iedereen andere doelen. De een is er om aan conditie te werken, weer iemand anders is bezig met het opbouwen van spiermassa en er is een groep die de focus legt op afvallen.

Al met al is fitness de ideale sport om te beoefenen naast je werk, opleiding en dagelijks bezigheden.

Bovendien bepaal jij zelf wanneer je gaat, hoelang en wat je train. Buiten dat zijn er een heleboel voordelen op het gebied van gezondheid. Niet gek dat fitness als de perfecte uitlaatklep wordt gezien. Maar wat zijn deze voordelen precies?

Lichamelijk en geestelijke voordelen

Je kunt het niet hebben over de voordelen van fitness zonder het over afvallen te hebben. Door de intensiteit van de sportschool ben je binnen de kortste keren overtollige kilo’s kwijt. Dit heeft alles te maken met het brede scala een oefeningen, maar ook aan het feit dat je metabolisme de lucht in schiet. Hoe hoger je metabolisme, hoe sneller je vet verband en dit omzet in spiermassa.

Ben jij regelmatig in de sportschool te vinden, dan profiteer je ook van een betere gezondheid in het algemeen. Je hebt aanzienlijk minder kans op hart- en vaatziekten, maar ook kanker en beroertes. Consistent in beweging blijven helpt je met het verlagen van je bloedruk en voed je cellen met veel zuurstof

Lees ook:  Slaaptips: Tips voor een betere nachtrust

Maar je profiteert niet alleen op lichamelijk gebied van sport, ook geestelijk is dit merkbaar. Fitnessen doet veel voor je mentale gesteldheid. Ten eerste gaat je zelfvertrouwen van omhoog. Dit betekent vanzelf dat je gelukkig wordt en beter in je vel komt te zitten.

Voor iedereen die een lang en gezond leven wil is fit for free opzeggen dus geen optie. Heb jij al eens een kijkje genomen in de sportschool?

Dit zijn de populairste fitness lessen

Fitness is niet voor iedereen weggelegd. Wij weten er alles van. Maar fitness is erg breed, dus hoe erg je er ook tegen op ziet om te gaan, er zijn altijd wel activiteiten die jij leuk zult vinden. Nou ja, min of meer dan. In ieder geval: minder erg dan de meeste andere fitnessactiviteiten. Het is sowieso aan te raden om met een vriend of vriendin naar de sportschool te gaan. Zo motiveer je elkaar en je kunt elkaar natuurlijk niet in de steek laten. Ook is het aan te raden om groepslessen te volgen. Anderen te zien zweten en hun uiterste best te zien doen tijdens de les, motiveert jou automatisch ook weer. Gelukkig kun je kiezen uit verschillende groepslessen. Dit zijn de populairste fitness lessen op dit moment.

Bodypump

Bodypump heeft echt alle voordelen van het ‘normale’ fitness, maar dan met meerderen tegelijk. Tijdens een groepsles worden alle spiergroepen aangepakt. Je gaat oefeningen doen met behulp van barbells. Daarmee doe je oefeningen als curls, squats, lifts en presses. Een leuk opzwepend muziekje er onder en een instructeur die er op toe ziet dat je wel goed meedoet, krijg je er automatisch bij. Alle voordelen van het fitness maar dan zonder apparaten en heerlijk in groepsverband. Kan je daarna tenminste met z’n allen klagen hoe vermoeiend het was.

Lees ook:  NASA maakte een lijst van 18 luchtzuiverende planten voor in huis

Zumba

Al vele jaren enorm populair en nog altijd niet weg te denken in menig sportschool: zumbalessen. Het is de allerleukste manier van fitness! En het is nog erg goed voor je lichaam ook. Wat wil je nog meer?! Zumba is gebaseerd op dans en je gaat dan ook swingend je oefeningen doen. Zumba lessen staan altijd garant voor gezelligheid en plezier en dat in combinatie met een zeer goed work-out. Niet voor niets al jaren enorm populair.

Pilates en yoga

Toch liever iets meer ontspannen sporten? Iets waarbij je niet na drie minuten al helemaal in het zweet staat de lopen en de hijgen? Dan is pilates of yoga misschien wel wat voor jou. Door je juiste ademhaling en balans train je zowel je lichaam als je geest. Maar vergis je er niet in, ook van deze lessen kun je je lichaam prima trainen. Het is goed voor je spieren, kracht, en lenigheid. En je ademhaling niet te vergeten. Een zeer goede work out voor iedereen die niet houdt van uitslovende sporters om hem of haar heen.

Bootcamp

Bootcamp klinkt niet alleen intensief, het is het ook! Het is gebaseerd op de trainingsroutine van het Amerikaanse leger. Maar leuk dat het is! Tijdens de lessen train je echt alles wat je kan trainen. Van spieren tot conditie. Maar het allerleukste is dat je Bootcamp heerlijk in de buitenlucht doet. Dus niet in een benauwende omgeving van een sportschool, maar gewoon heerlijk in het zonnetje en met de frisse lucht. Bootcamp wordt op veel plekken gegeven en je zult ze vast wel eens tegengekomen zijn. Vaak worden de lessen ook op andere plekken gegeven. Erg leuk! De ene keer sta je in een park, de andere keer langs de oevers van een rivier. Bootcamp is een behoorlijke pittige training, maar is wel voor iedereen geschikt. De lessen worden persoonlijk aan jou aangepast en je zult zien dat je conditie en kracht met sprongen vooruit zal gaan.

Lees ook:  Waarom breien gezond is!

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings