Waarom een huisdier goed is voor je gezondheid

3 november 2020
393

Lekker kroelen met je hond of spelen met je kat; veel mensen worden intens gelukkig van hun huisdier. In Nederland hebben 4 miljoen huishoudens samen maar liefst 35 miljoen gezelschapsdieren. Dat is niet zo gek: huisdieren brengen levensgeluk. Er gebeurt namelijk van alles met je lichaam wanneer je fijn aan het knuffelen bent met je harige viervoeter. Wat doet een huisdier met de mens en waarom is het hebben van een huisdier goed voor je gezondheid? Je leest het hieronder.

Huisdieren zorgen voor liefdeshormoon

Wat veel mensen niet weten, is dat knuffelen met een huisdier bijna hetzelfde effect heeft als knuffelen met een partner. Wanneer je je hond of kat aan het kriebelen en aaien bent, komt het zogeheten liefdeshormoon oxytocine vrij. Oxytocine is een hormoon dat een belangrijke functie heeft bij gevoelens en plezier. Deze stof komt bijvoorbeeld vrij wanneer je met je liefdespartner aan het knuffelen bent. Je voelt je gelukkiger én het maakt je gezonder. Wanneer je iedere dag 15 minuten in de buurt van je huisdier bent komt dit hormoon al vrij in je lichaam. En goed nieuws: bij je huisdier ook!

Je voelt je lichamelijk en psychisch beter door huisdieren

Maar waarom is het hebben van een huisdier dan zo goed voor de mens? Heel simpel: een van de grote voordelen van een huisdier is dat je je er over het algemeen beter door voelt. Wist je bijvoorbeeld dat eigenaren van honden en katten minder angstig zijn en minder stress ervaren? Dergelijke negatieve emoties tasten je lichaam en geest flink aan. Huisdieren worden niet voor niets ingezet bij bepaalde therapieën. Er zijn onderzoeken die bewijzen dat de aanwezigheid van een gezelschapsdier depressies kan verlichten en mensen met autisme kunnen helpen.

Lees ook:  Je mentale gezondheid verbeteren

Huisdieren maken je gelukkig

Hand in hand met je goed voelen, gaat gelukkig zijn. Het liefdeshormoon zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Dat komt toch maar mooi door je hondje, je kat of je hamster. Contact met je huisdier betekent ook dat er andere hormonen vrijkomen. Je lichaam reageert op de aanwezigheid van een dier in de vorm van dopamine, endorfine en serotine. Dat zijn stuk voor stuk 'gelukshormonen' waardoor je je gelukkiger gaat voelen. Het grappige is dat dergelijke hormonen als een soort verzachting of verdoving aanvoelen. Wanneer deze hormonen vrijkomen, voel je je heerlijk ontspannen en blij.

Huisdieren zorgen voor minder eenzaamheid

Het hebben van een huisdier zorgt daarnaast voor minder eenzaamheid. In een onderzoek uit 2009 blijkt dat alleenstaande 60-plussers met een huisdier maar liefst vier keer minder risico lopen om depressief te worden dan leeftijdsgenoten die zonder huisdier leven. De verklaring hiervoor? Duidelijk: een dier in huis. Een huisdier wordt door de meeste eigenaren als een echte vriend gezien. Ze zorgen voor gezelligheid, je hebt altijd iemand in huis om tegen te praten en je voelt je minder eenzaam. Wat hierbij mooi meegenomen is, is dat een relatie met een poes of een hond altijd hetzelfde is (tenzij hij natuurlijk kattenkwaad heeft uitgehaald). Er zijn geen zichtbare ups en downs te merken, zoals wel het geval is in vriendschappen of liefdesrelaties.

Contact met huisdieren zorgt voor rust en ontspanning

Wat ook een prettige bijkomstigheid is van huisdieren en de oxytocine die daarbij vrijkomt, is dat je lichaam er op een andere manier goed op reageert: oxytocine geeft je lichaam namelijk rust. Dat komt omdat deze hormoon het stresshormoon cortisol reduceert. Dit is wederom van invloed op je algemene gezondheid: de kans op een hoge bloeddruk is minder hoog, evenals de kans op hart- en vaatziekten. Kortom: het hebben van een huisdier is heel goed voor je gezondheid. Stiekem is het natuurlijk ook gewoon enorm gezellig om een dier in huis te hebben.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down