Waarom een huisdier goed is voor je gezondheid

864 VIEWS
Waarom een huisdier goed is voor je gezondheid

Lekker kroelen met je hond of spelen met je kat; veel mensen worden intens gelukkig van hun huisdier. In Nederland hebben 4 miljoen huishoudens samen maar liefst 35 miljoen gezelschapsdieren. Dat is niet zo gek: huisdieren brengen levensgeluk. Er gebeurt namelijk van alles met je lichaam wanneer je fijn aan het knuffelen bent met je harige viervoeter. Wat doet een huisdier met de mens en waarom is het hebben van een huisdier goed voor je gezondheid? Je leest het hieronder.

Huisdieren zorgen voor liefdeshormoon

Wat veel mensen niet weten, is dat knuffelen met een huisdier bijna hetzelfde effect heeft als knuffelen met een partner. Wanneer je je hond of kat aan het kriebelen en aaien bent, komt het zogeheten liefdeshormoon oxytocine vrij. Oxytocine is een hormoon dat een belangrijke functie heeft bij gevoelens en plezier. Deze stof komt bijvoorbeeld vrij wanneer je met je liefdespartner aan het knuffelen bent. Je voelt je gelukkiger én het maakt je gezonder. Wanneer je iedere dag 15 minuten in de buurt van je huisdier bent komt dit hormoon al vrij in je lichaam. En goed nieuws: bij je huisdier ook!

Je voelt je lichamelijk en psychisch beter door huisdieren

Maar waarom is het hebben van een huisdier dan zo goed voor de mens? Heel simpel: een van de grote voordelen van een huisdier is dat je je er over het algemeen beter door voelt. Wist je bijvoorbeeld dat eigenaren van honden en katten minder angstig zijn en minder stress ervaren? Dergelijke negatieve emoties tasten je lichaam en geest flink aan. Huisdieren worden niet voor niets ingezet bij bepaalde therapieën. Er zijn onderzoeken die bewijzen dat de aanwezigheid van een gezelschapsdier depressies kan verlichten en mensen met autisme kunnen helpen.

Lees ook:  Hoe kippen in deze verzorgingshuizen voor meer sociaal contact zorgen

Huisdieren maken je gelukkig

Hand in hand met je goed voelen, gaat gelukkig zijn. Het liefdeshormoon zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Dat komt toch maar mooi door je hondje, je kat of je hamster. Contact met je huisdier betekent ook dat er andere hormonen vrijkomen. Je lichaam reageert op de aanwezigheid van een dier in de vorm van dopamine, endorfine en serotine. Dat zijn stuk voor stuk ‘gelukshormonen’ waardoor je je gelukkiger gaat voelen. Het grappige is dat dergelijke hormonen als een soort verzachting of verdoving aanvoelen. Wanneer deze hormonen vrijkomen, voel je je heerlijk ontspannen en blij.

Huisdieren zorgen voor minder eenzaamheid

Het hebben van een huisdier zorgt daarnaast voor minder eenzaamheid. In een onderzoek uit 2009 blijkt dat alleenstaande 60-plussers met een huisdier maar liefst vier keer minder risico lopen om depressief te worden dan leeftijdsgenoten die zonder huisdier leven. De verklaring hiervoor? Duidelijk: een dier in huis. Een huisdier wordt door de meeste eigenaren als een echte vriend gezien. Ze zorgen voor gezelligheid, je hebt altijd iemand in huis om tegen te praten en je voelt je minder eenzaam. Wat hierbij mooi meegenomen is, is dat een relatie met een poes of een hond altijd hetzelfde is (tenzij hij natuurlijk kattenkwaad heeft uitgehaald). Er zijn geen zichtbare ups en downs te merken, zoals wel het geval is in vriendschappen of liefdesrelaties.

Lees ook:  4x waar je in Nederland met de hond kunt wandelen

Contact met huisdieren zorgt voor rust en ontspanning

Wat ook een prettige bijkomstigheid is van huisdieren en de oxytocine die daarbij vrijkomt, is dat je lichaam er op een andere manier goed op reageert: oxytocine geeft je lichaam namelijk rust. Dat komt omdat deze hormoon het stresshormoon cortisol reduceert. Dit is wederom van invloed op je algemene gezondheid: de kans op een hoge bloeddruk is minder hoog, evenals de kans op hart- en vaatziekten. Kortom: het hebben van een huisdier is heel goed voor je gezondheid. Stiekem is het natuurlijk ook gewoon enorm gezellig om een dier in huis te hebben.

MEER INSPIRATIE

Je huid optimaal verzorgen
Verantwoord afvallen
Thuis yoga beoefenen
Spiritueel ontspannen