Het is weer bijna zomer. Dit betekent dat de vorstgevoelige bloemen weer naar buiten kunnen. Wanneer kun je bloemen buiten zetten? Over het algemeen is het bekend dat je na 14 mei bloemen die gevoelig zijn voor vorst weer in je tuin of op balkon kunt zetten. Maar welke bloemen zijn nu precies vorstgevoelig? En waar moet je op letten als je ze weer buiten zet? Wij nemen het met je door, zodat jij het hele jaar door kunt genieten van de fijne kleuren en geuren van jouw bloemen.
Welke bloemen zijn vorstgevoelig?
Vorstgevoelige bloemen zijn dus bloemen die buiten sterven bij vorst. Meestal sterven ze niet door de kou, maar door natte voeten en het overmatige vocht dat op de bloem komt te staan en bevriest. Zoals je misschien al had verwacht, tropische en mediterrane bloemsoorten kunnen niet goed tegen vorst. Denk hierbij aan een mimosa bloem of een plumeria. Heb jij net zo’n bloem in jouw tuin gepland? Dan moet je deze bloemen zeker beschermen tegen vocht.
Er zijn een aantal manieren waarop je bloemen kunt beschermen tegen vorst. Eén manier om ze te beschermen is door ze in te pakken. Dat is een goede optie wanneer je de bloemen in vaste grond hebt gepland. De bloem kan ingepakt worden in een wigwam van stro, varenloof of droge bladeren. Een tweede optie is door je nieuwe bloemen in een pot te planten. Op die manier kun je zodra het gaat vriezen, de bloemen naar binnen halen.
Hoeveelheid vorst
Net als dat de ene persoon beter tegen de kou kan dan de ander, hebben bloemen dit ook. De ene bloemsoort gaat bij een temperatuur van -2 graden al dood, terwijl de ander pas bij -10 graden kapot gaat. Daarom zijn er verschillende gradaties vorst om dit duidelijk van elkaar te onderscheiden:
- Lichte vorst (-0,1/-5,0 graden)
- Matige vorst (-5,1/-10,0 graden)
- Strenge vorst (-10,1/-15,0 graden)
- Zeer strenge vorst (-15,1 graden)
Afgezien van tropische of mediterrane bloemsoorten, kunnen best veel bloemen tegen lichte vorst. Wil je gegarandeerd lang kunnen genieten van jouw gekleurde vriendjes? Neem dan contact op met een bloemenwinkel in de buurt of ga daar eens langs. Een specialist kan jou precies vertellen welke wel de winter overleven en hoe je ze kunt beschermen.
Bloemen die tegen een stootje kunnen
Wil je liever niet hiermee bezig zijn? Er zijn ook genoeg bloemen die wél vorst kunnen verdragen. In Nederlandse tuinen zijn winterharde planten erg populair, omdat we graag als Nederlander ook in de wintermaanden onze tuin fleurig willen houden. Dit zijn de bloemen die jij met gerust hard in de kou kunt laten staan:
- Hortensia: Horstensia’s houden zich simpelweg erg goed in de winter. Laat wel de uitgebloeide bloemen zitten, want deze bieden bescherming voor de plant.
- Sneeuwklokjes: Ja, ze heten niet voor niets sneeuwklokjes. Als het gaat vriezen, vallen ze in bloei om. Maar zodra het gaat dooien, staan de stengels gelijk weer rechtop.
- Viburnum bodnantense: Ondanks de lastig naam, zijn de niet lastig te verzorgen. Deze parel met kleine roze bloemetjes bloeit in de winter maandenlang. Als het gaat vriezen, dan gaan de bloemetjes die open zijn kapot. Maar zodra het weer dooit, gaan andere knoppen weer open.
Ben jij eerder gek van kamerplanten? Lees dan onze blog over de leukste planten voor in huis en fleur jouw huis op voor de start van de zomer. En wist je trouwens dat er ook bloemsoorten zijn die je kunt eten? Koken met eetbare bloemen is helemaal hip. Als je nieuwsgierig bent geworden, lees dan zeker onze blog hierover. Ben jij trots op jouw prachtige bloemen? Deel dan een mooie foto hiervan door ons op Instagram te taggen via @paradijsvogelmag.