Waar komt eigenlijk 'au-bain-marie' vandaan en wie is Marie?

4 januari 2018
685

Iedereen verwarmt wel eens iets au-bain-marie. Je gebruikt dit voornamelijk voor kwetsbaar voedsel dat je niet direct met hitte in aanmerking wil laten komen. Maar wie is eigenlijk die Marie? Waar komt deze term, die je ongemerkt toch vaak gebruikt, eigenlijk vandaan?

Vooruitstrevende vrouw

Au-bain-marie is een verwijzing naar Maria van Alexandrië, een alchemist en uitvindster uit het vroege Alexandrië. Zij zou ongeveer in de eerste drie eeuwen van onze jaartelling hebben geleefd al zijn er ook bronnen die beweren dat ze de zus van Mozes was. Maria vond deze verwarmingsmethode uit als middel om te kunnen experimenteren verschillende chemische processen. Ze gebruikte het voornamelijk voor elixers en het bewerken van kostbare metalen. Maria wordt als de eerste persoon uit de Westerse alchemie gezien die echt bestaan heeft.

tumblr_m8fzimKLAT1rcjc4lo1_540

Eeuwenlang doorgegeven

De geschriften van Maria hebben de eeuwen niet overleefd, maar haar kennis werd wel doorgegeven. Collega alchemist Arnaldus de Villa Nova schreef over de methode van Maria en introduceerde de uitdrukking in de 14e eeuw in het rguliere taalgebruik waar het nog steeds actief is!

Ben je dol op dit soort geschiedenis weetjes? Dan is deze app misschien wat voor jou, want die geeft je namelijk een spontane geschiedenisles tijdens je wandeling.

 

Lees ook:  De 15 mooiste quotes over moeders

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down