Waar komt eigenlijk ‘au-bain-marie’ vandaan en wie is Marie?

2067 VIEWS
Waar komt eigenlijk ‘au-bain-marie’ vandaan en wie is Marie?

Iedereen verwarmt wel eens iets au-bain-marie. Je gebruikt dit voornamelijk voor kwetsbaar voedsel dat je niet direct met hitte in aanmerking wil laten komen. Maar wie is eigenlijk die Marie? Waar komt deze term, die je ongemerkt toch vaak gebruikt, eigenlijk vandaan?

Vooruitstrevende vrouw

Au-bain-marie is een verwijzing naar Maria van Alexandrië, een alchemist en uitvindster uit het vroege Alexandrië. Zij zou ongeveer in de eerste drie eeuwen van onze jaartelling hebben geleefd al zijn er ook bronnen die beweren dat ze de zus van Mozes was. Maria vond deze verwarmingsmethode uit als middel om te kunnen experimenteren verschillende chemische processen. Ze gebruikte het voornamelijk voor elixers en het bewerken van kostbare metalen. Maria wordt als de eerste persoon uit de Westerse alchemie gezien die echt bestaan heeft.

tumblr_m8fzimKLAT1rcjc4lo1_540

Eeuwenlang doorgegeven

De geschriften van Maria hebben de eeuwen niet overleefd, maar haar kennis werd wel doorgegeven. Collega alchemist Arnaldus de Villa Nova schreef over de methode van Maria en introduceerde de uitdrukking in de 14e eeuw in het rguliere taalgebruik waar het nog steeds actief is!

Ben je dol op dit soort geschiedenis weetjes? Dan is deze app misschien wat voor jou, want die geeft je namelijk een spontane geschiedenisles tijdens je wandeling.

 

Lees ook:  Deze sterke vrouwen schreven allemaal geschiedenis

MEER INSPIRATIE

Deze man plantte sinds 1979 in zijn eentje een bos groter dan Central Park
Exposeren op je 102de? Carmen Herrera doet het!
De bijzondere levensvisie van een man die in een zandkasteel woont
Hoe deze varkensboer besloot het helemaal anders te doen en veganist werd