Voorkom legionella, ook in jouw eigen huis!

26 juli 2019
316

Het aantal legionella besmettingen neemt de laatste jaren gestaag toe, hierbij een aantal tips om besmetting in eigen huis te voorkomen. Normaal gesproken zit er een kleine hoeveelheid legionellabacteriën in (leiding)water en de grond. In deze lage aantallen is de bacterie voor mensen niet gevaarlijk, maar op het moment dat deze zich gaat vermenigvuldigen kan de bacterie voor problemen zorgen.

Hoe ontstaat een legionella besmetting?

De ideale leefomgeving van legionellabacteriën is stilstaand water tussen de 20 en 50 graden. Als je de bacterie vervolgens binnenkrijgt door waternevel in te ademen, kan je besmet raken en de veteranenziekte oplopen. De meeste mensen worden overigens niet ziek: vooral ouderen, rokers en mensen met een verminderde weerstand lopen risico.

Mocht je de veteranenziekte oplopen door een besmetting, dan variëren de symptomen van een lichte griep tot een longontsteking. Deze ziekteverschijnselen zijn te behandelen met antibiotica. Wel is het in ernstige gevallen mogelijk om te overlijden.

Een legionella besmetting voorkomen

Je kan vrij eenvoudig een besmetting met legionella voorkomen door de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

- Gebruik alle kranen minimaal 1 keer per week. Ben je langere tijd van huis geweest? Spoel alle leidingen minimaal 2 minuten door met water, waarbij je verneveling moet voorkomen. Zet tevens je ramen open om te ventileren. Ook de waterleiding ontkalken helpt omdat de kalkaanslag in leidingen een goede leefomgeving vormt voor de bacterie.
- Stel de CV-installatie of boiler in op minimaal 55 graden Celcius, dan kan de bacterie namelijk niet overleven.
- Leeg plantenspuiten na gebruik en vul deze vlak voor gebruik.
- Laat de tuinslang na gebruik leeglopen en spoel deze door voor gebruik (voorkom hierbij verneveling). Het water is gewoon bruikbaar om planten water mee te geven.
- Als je in het bezit bent van een bubbelbad of jacuzzi die voor langere tijd niet is gebruikt, vul die dan eerst met water van minimaal 55 graden Celcius zet deze 20 minuten aan.
- Ververs het water in luchtbevochtigers dagelijks en maak ze regelmatig goed schoon.

Lees ook:  Borduren met koekjes en glazuur

Wil je meer tips of informatie over het voorkomen van een legionella besmetting, kijk dan op de website van het RIVM.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down