Voorkom legionella, ook in jouw eigen huis!

178 VIEWS
Voorkom legionella, ook in jouw eigen huis!

Het aantal legionella besmettingen neemt de laatste jaren gestaag toe, hierbij een aantal tips om besmetting in eigen huis te voorkomen. Normaal gesproken zit er een kleine hoeveelheid legionellabacteriën in (leiding)water en de grond. In deze lage aantallen is de bacterie voor mensen niet gevaarlijk, maar op het moment dat deze zich gaat vermenigvuldigen kan de bacterie voor problemen zorgen.

Hoe ontstaat een legionella besmetting?

De ideale leefomgeving van legionellabacteriën is stilstaand water tussen de 20 en 50 graden. Als je de bacterie vervolgens binnenkrijgt door waternevel in te ademen, kan je besmet raken en de veteranenziekte oplopen. De meeste mensen worden overigens niet ziek: vooral ouderen, rokers en mensen met een verminderde weerstand lopen risico.

Mocht je de veteranenziekte oplopen door een besmetting, dan variëren de symptomen van een lichte griep tot een longontsteking. Deze ziekteverschijnselen zijn te behandelen met antibiotica. Wel is het in ernstige gevallen mogelijk om te overlijden.

Een legionella besmetting voorkomen

Je kan vrij eenvoudig een besmetting met legionella voorkomen door de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

– Gebruik alle kranen minimaal 1 keer per week. Ben je langere tijd van huis geweest? Spoel alle leidingen minimaal 2 minuten door met water, waarbij je verneveling moet voorkomen. Zet tevens je ramen open om te ventileren. Ook de waterleiding ontkalken helpt omdat de kalkaanslag in leidingen een goede leefomgeving vormt voor de bacterie.
– Stel de CV-installatie of boiler in op minimaal 55 graden Celcius, dan kan de bacterie namelijk niet overleven.
– Leeg plantenspuiten na gebruik en vul deze vlak voor gebruik.
– Laat de tuinslang na gebruik leeglopen en spoel deze door voor gebruik (voorkom hierbij verneveling). Het water is gewoon bruikbaar om planten water mee te geven.
– Als je in het bezit bent van een bubbelbad of jacuzzi die voor langere tijd niet is gebruikt, vul die dan eerst met water van minimaal 55 graden Celcius zet deze 20 minuten aan.
– Ververs het water in luchtbevochtigers dagelijks en maak ze regelmatig goed schoon.

Lees ook:  Het Pieterpad bewandelen | Dit moet je weten

Wil je meer tips of informatie over het voorkomen van een legionella besmetting, kijk dan op de website van het RIVM.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

IJsland vanuit de lucht
Boost je lichaam: 5 beste voordelen van suppen
5x waarom (soms) stoppen met alcohol aan te raden is
Dit is de beste slaaphouding voor een goede nachtrust