Als gezin heb je te maken met vele kosten die vaker terugkomen. Zo koop je elke week boodschappen, betaal je de huur en zorgpremie elke maand en krijg je elk seizoen een rekening voor het lidmaatschap van je voetbal of hockey club. Deze uitgaven lijken apart gezien niet zo veel. Maar alle kleine uitgaven zijn bij elkaar opgeteld een groot bedrag. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de omvang van de uitgaven van hun huishouden doordat de betaaltermijnen en mate verschillen. Om snel en gemakkelijk een financieel overzicht te krijgen van alle inkomens en uitgaven is een huishoudboekje of huishoudapp handig. Steeds meer mensen onderkennen het belang van een financieel overzicht om uitgaven in de hand te houden en financiële verrassingen te voorkomen. In deze paradijsvogel blog geven wij jou meer informatie over de voordelen van het bijhouden van een huishoudboekje.
Wat is een huishoudboekje?
In een huishoudboekje of kasboek werden oorspronkelijk alleen de uitgaven van het huishouden bijgehouden om de geldstromen overzichtelijk te houden. De inkomsten van het gezin kunnen er echter ook in geadministreerd worden. In het complete financiële overzicht worden inkomsten en uitgaven ingedeeld in categorieën, bijvoorbeeld ‘boodschappen’, ‘vaste lasten’ en ‘hobby’s’. Het huishoudboekje is gemakkelijk te gebruiken en overzichtelijk en wordt vaak ingezet als hulpmiddel bij bezuinigingen. Een huishouden kan het overzicht analyseren en kijken in welke categorie de uitgaven teruggeschroefd kunnen of moeten worden. Hiervoor spreek jullie af dat jullie elke maand of kwartaal eens goed kijken naar de uitgaven van de afgelopen periode. Jullie kunnen dan direct een bezuiniging of spaardoel voor de volgende termijn afspreken.
Het gebruik van een huishoudboekje heeft zijn oorsprong in de eerste helft van de 20e eeuw. Zonder de telefoons en computers van nu, werd elke uitgave destijds bijgehouden in een papieren huishoudboekje. Zo hield het huishouden de uitgaven in de hand en ontstond er financiële ruimte voor luxe aankopen. Tegenwoordig kun je ook heel gemakkelijk online een huishoudboekje maken, dit kan bijvoorbeeld met behulp van dashboarding. De introductie van internetbankieren en mobiele smartphones maakt het zelfs mogelijk de financiën automatisch te administreren en altijd bij de hand te houden. Zo hoef je met een internetbankierenapp geen bonnetjes meer te bewaren voor betalingen die je met een pinpas, creditcard of smartphone doet. Een papieren huishoudboekje blijft echter zijn voordelen houden.
De 7 voordelen van een huishoudboekje of huishoudapp
- Een eenvoudig huishoudboekje kost meestal niks maar kan wel geld opleveren.
- Een papieren huishoudboekje of een huishouddocument op een gezamenlijke computer is toegankelijk en inzichtelijk voor elk gezinslid.
- Als huishouden heb je met een huishoudoverzicht meer inzicht in je uitgaven en inkomsten. Dit geeft rust.
- Sommige huishoudapps geven jullie de mogelijkheid de gemiddelde uitgaven te vergelijken met de waarden voor een vergelijkbaar gezin volgens de gegevens van Nibud.
- Als huishouden heb je met een huishoudoverzicht meer controle over je uitgaven en kun je besparen. Door de inkomsten en uitgaven te noteren zie je waar de bespaarkansen liggen.
- Een huishoudboekje helpt het huishouden financiële doelen te stellen en te halen.
- In een digitaal huishoudboekje kunnen jullie saldo-meldingen instellen en zo een waarschuwing krijgen als de ingestelde grens voor een bepaalde categorie bereikt is.
Op welke manieren kun je inkomsten en uitgaven bijhouden?
De inkomsten en uitgaven van jouw gezin in een bepaalde periode kun je bijhouden in een papieren huishoudboekje, een smartphoneapp of een spreadsheet op een computer. Elk van deze drie opties heeft zo zijn voordelen en nadelen. Wij bespreken kort de voor- en nadelen van elke optie.
Papieren huishoudboekje
In een leeg notitieboekje of schrift schrijf je alle uitgaven en inkomsten onder elkaar in twee aparte kolommen. Onderaan tel je bedragen bij elkaar op. Het voordeel van de papieren methode is dat je door het zelf opschrijven en optellen van de bedragen je meer bewust raakt van de impact van elke kleine of grote uitgaven. Bovendien kun je het papieren overzicht toegankelijk en inzichtelijk maken voor het gehele gezin door deze in huis te houden. Het nadeel van een papieren huishoudboekje is dat jullie de datums en bedragen zelf moeten opschrijven. Dit kost meer tijd en moeite en een fout is daardoor snel gemaakt. Bovendien zie jullie pas na afloop van de maand, bij het noteren van de uitgaven, of een uitgavengrens bereikt is.
Huishoudboekje app
Het gemakkelijkste en snelste houden jullie de uitgaven bij in een smartphoneapp gekoppeld aan een internetbankierapp. Betaalt iemand van de gezamenlijke rekening dan laad deze informatie automatisch in het digitale huishoudboekje. Inkomsten en uitgaven worden direct ingedeeld in de juiste categorie. Het online huishoudboekje van MijnGeldzaken.nl kun je koppelen met banken in Nederland en België en is daarom het meest gebruikte huishoudboekje van Nederland. Het voordeel van deze methode is de vlugheid dat het overzicht up-to-date is. Zo ontvangen jullie direct een melding van de app als een uitgavengrens voor een bepaalde categorie bereikt is. Het is echter niet bij elke smartphone huishoudboekje mogelijk meerdere rekeningen toe te voegen, of de app inzichtelijk te maken voor iets gezinslid.
Huishouddocument op computer
Een kasboek op een computer is de digitale variant van een papieren huishoudboekje. Jullie noteren elke betaling en datum zelf in een digitaal document op een computer. Met een programma als Excel kunnen jullie ook een inkomsten en uitgaven kolom maken. Excel kan daarbij de totaalbedragen automatisch voor jullie uitrekenen. Een huishouddocument op een gezamenlijke computer is toegankelijk voor iedereen, maar jullie kunnen natuurlijk ook kopieën doorsturen per e-mail. Zo krijgt ieder gezinslid updates van de financiële gezinssituatie.
Hoe kan een huishoudboekje je meer financiële vrijheid geven?
Iedereen wilt op een bepaalde leeftijd zich niet meer zorgen maken over geld, maar genieten van het leven en de dingen die je gelukkig maken. Om financiële vrijheid te krijgen zorgen jullie ervoor dat eventuele schulden afgelost zijn en dat jullie genoeg vermogen hebben opgebouwd om te leven zonder te werken. Eén van de 5 tips voor meer financiële vrijheid is om meer aandacht te besteden aan jullie uitgaven. Door elke betaling eerlijk te noteren en het uitgavenpatroon goed onder controle te houden weten jullie wat er mogelijk is om de financiële balans positiever te maken. Zo kunnen jullie met een huishoudboekje budgetposten aanmaken en spaardoelen instellen. Door de uitgaven te verminderen kunnen jullie meer inkomsten opzij zetten voor financiële vrijheid op een latere leeftijd.