Een gedicht van Rutger Kopland over de weerbarstigheid van het voorjaar

14 maart 2018
1369

Rutger Kopland, het literaire pseudoniem van Rudi van den Hoofdakker (overleden in 2012), heeft veel lezers aan zich weten te binden door zijn persoonlijke en intieme toon. Wellicht heeft dat wel te maken met het feit dat Rutger Kopland hoogleraar psychiatrie in Groningen was en hij vooral onderzoek deed naar depressie.

Hoewel hij onder pseudoniem gedichten publiceerde, zag hij geen wezenlijk verschil tussen het onderzoek naar de psyche en het schrijven van gedichten: beide waren vormen van onderzoek naar het menselijk bestaan en de ervaring daarvan zoals je ook in het voorjaarsgedicht hieronder kunt lezen.

Voorjaarsgedicht

Deze lente gaat het toch weer

over jou hoewel ik er langzaamaan

wel moe van ben

moe van regen, wind, flarden

bedrieglijk blauw in de lucht,

vage beloften van het einde

van de kou.

Ik weet wel dat ik toch weer

van je hou, maar moeizaam soms,

met dat doelloze

van vogels die er van lijken

te houden in regen en wind

te blijven rondhangen

boven het land.

Rutger Kopland, Voorjaarsgedicht, uit: Het orgeltje van yesterday' (1968), Van Oorschot. Hier te koop.

Lees ook:  Een prachtig gedicht van Rutger Kopland over tijd

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

Van bureaus naar bytes: de moderne werkplek

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down