Weg met je telefoon | Voordelen van een digital detox

20 juli 2020
409
digital detox

Is jouw smartphone ook altijd binnen handbereik? Merk je dat je regelmatig zinloos zit te scrollen door de tijdlijn van Facebook, Instagram of Twitter? Er zitten ontzettend veel voordelen aan deze moderne tijd: je hebt bijvoorbeeld met je smartphone met internet altijd alles binnen handbereik. Wil je de weg weten? Zo gepiept via Google Maps. Ben je op zoek naar een lekker restaurant in de buurt? Open je browser en voilà. Even foto's mailen naar een vriendin? Ook zo gebeurd.

Hoe handig de toegankelijkheid van het internet vandaag de dag ook is; het altijd online - willen - zijn heeft ook nadelen. Daarom kiezen steeds meer mensen anno 2020 voor een (tijdelijke) digital detox. Een digital detox is een bepaalde of onbepaalde tijd leven zonder mobiele telefoon en andere apparaten waarmee je toegang hebt tot het wereldwijde web. Kriebelt het bij jou om even volledig offline te gaan? Misschien helpen onderstaande voordelen van een digital detox om net dat duwtje in de rug te geven.

Social media

Beter begin van je dag zonder telefoon

Is het eerste dat je doet als je wakker wordt je telefoon checken? Een groot deel van de Nederlanders bekijkt als eerst de updates op de smartphone wanneer ze ontwaken. Wat zij vaak niet weten, is dat dit al een toon zet voor de rest van de dag. Volgens diverse internationale onderzoeken is het namelijk veel beter om de eerste tien minuten van je dag te besteden aan jezelf in plaats van het checken van updates van anderen via bijvoorbeeld sociale media.

Lees ook:  Kantoorkleding

Dit heeft effect op de rest van de dag: business-analist Michael McQueen vertelt hierover dat wanneer je je telefoon vermijdt in de eerste momenten in de ochtend je die dag veel actiever reageert op prikkels. Begin je wel met je smartphone? Dan is de kans groot dat je vaker reactief bent; dat betekent dat je bepaalde gebeurtenissen laat gebeuren om vervolgens pas achteraf te reageren.

Minder smartphone is meer concentratie

Het actief beginnen van de dag zonder smartphone heeft niet alleen effect op de ochtend. Wanneer je de rest van de dag ook zonder smartphone (of internet) leeft, zul je zien dat je veel meer concentratie hebt dan mét smartphone. Je bent namelijk veel minder snel afgeleid wanneer je geen telefoon naast je hebt liggen die constant notificaties geeft. Het is zo verleidelijk om even een appje te beantwoorden, Facebook te checken of je mailbox te openen.

Op een werkdag is dat echter vaak precies iets wat je niet wilt. Ook wanneer je niet aan het werk bent, maar gewoon lekker een dagje thuis zit, is het heerlijk om een digital detox te doen. Je zult zien dat je veel meer tijd overhoudt voor dingen die er toe doen. Of voor die ene berg was die er al een tijdje ligt. Een digital detox zorgt er in dit voordeel in ieder geval voor dat je meer concentratie hebt, meer tijd voor jezelf hebt en minder geprikkeld bent omdat je beter op die prikkels kunt reageren.

Beter slapen zonder smartphone

Iets wat je misschien al wel wist, is dat je nachtrust flink verbetert wanneer je minder tijd besteedt aan je smartphone. Het is sowieso niet heel goed om voor het slapen nog actief op je telefoon te zitten. Het blauwe licht van je telefoonscherm heeft effect op je biologische klok. Je lichaam krijgt door dit licht het idee dat je nog wakker 'moet' blijven. Dat is vlak voordat je gaat slapen niet bepaald handig. Over het algemeen slaap je namelijk slechter wanneer je vlak voor het slapen nog zo actief bezig bent op je telefoon.

Lees ook:  Goede voornemens gemaakt voor 2023? Zo houd je ze vol!

Een volledige digital detox helpt dus zeker bij het verbeteren van je nachtrust. Je hebt minder prikkels voor je gaat slapen, waardoor de kans groot is dat je in ieder geval beter in slaap kunt vallen. Omdat je overdag ook minder bezig bent met social media en internet is je hoofd vaak net iets leger. Ook dat heeft een goede invloed op je nachtrust.

Digital detox zorgt voor meer gezelligheid

Tot slot heb je niet alleen meer tijd voor jezelf met een digital detox, maar ook voor de mensen om je heen. Ga maar eens na: hoe vaak zit je ergens met familie of vrienden en kun je je toch niet inhouden om even je notificaties te controleren? Je bent niet de enige; ook je vrienden en familieleden hebben hun smartphone in hun zak, op tafel of in hun tas. Klaar om gecheckt te worden. Zonder telefoon ben je veel meer aanwezig in het moment.

Wanneer je half op je telefoon kijkt, kun je niet de volle aandacht geven aan de persoon of personen waarmee je bent. Dat is toch eigenlijk hartstikke zonde? Een digital detox zorgt voor meer sociale interactie in het echte leven, meer gezelligheid en meer bewustzijn in het hier en nu. Natuurlijk kun je dit ook bereiken door je smartphone gewoon weg te leggen. Toch vinden veel mensen dit lastig, waardoor een digital detox misschien de oplossing is om even terug naar jezelf te gaan, terug naar de basis.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down