Voorbereiden voor een sollicitatiegesprek

31 VIEWS
Voorbereiden voor een sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Spannend! Om een zo goed mogelijke indruk achter te kunnen laten bij je (hopelijk) toekomstige werkgever is het van groot belang dat je je goed doet voorbereiden. Want een succesvol sollicitatiegesprek begint bij een goede voorbereiding en zelfvertrouwen uitstralen. Om je een duwtje de goede richting in te geven vind je hier een aantal nuttige tips die van pas komen tijdens het voorbereiden voor een sollicitatiegesprek!

 

Een sollicitatiegesprek voorbereiden door onderzoek te doen

Het is wel zo handig dat je weet waarvoor je op gesprek komt. Een sollicitatiegesprek voorbereiden is niet lastig, zolang je welke stappen je moet zetten. Begin bijvoorbeeld al eens door meerdere keren de vacature goed door te lezen, zo kun je al makkelijk ongemakkelijke vraagstukken voorkomen. Er is niets gênanter dan een simpele vraag niet te kunnen beantwoorden omdat je je niet goed hebt ingelezen. Bekijk ook goed het takenpakket dat bij de vacature vermeld staat. Wellicht heb je hier nog vragen over of mis je belangrijke onderdelen. Daarnaast is het áltijd aan te raden om meer onderzoek te doen naar het bedrijf. Door simpelweg te Google leer je al snel meer over de bedrijfscultuur. Heb je mensen binnen je netwerk werkzaam bij het desbetreffende bedrijf waar jij gesolliciteerd hebt? Knoop een gesprek aan om erachter te komen waar ze precies naar op zoek zijn. Hoe beter jij weet waar ze naar op zoek zijn, hoe beter jij jouw kwaliteiten kan laten aansluiten met de functieomschrijving. Als je ze er maar van kunt overtuigen dat jij de beste persoon bent voor de baan!

Lees ook:  Haal de natuur in huis!

 

Ken je kwaliteiten, maar ook je zwaktes!

Het doel van een sollicitatiegesprek is in een korte tijd een duidelijk beeld schetsen van wie jij bent en waar jouw kwaliteiten liggen. Wel zo handig als je dan ook van jezelf weet wat die kwaliteiten zijn. Door een lijst te maken van je sterke en zwakke eigenschappen kom je al snel achter je kwaliteiten. Let op! Zwak betekent niet slecht. Wanneer een van jouw zwakke eigenschappen een vereiste is voor de functie kun je aangeven dat je bereid bent om hier aan te willen werken of meer over te willen leren. Houd in gedachte, alleen al je zwaktes kennen is een kwaliteit.

 

Eerlijkheid duurt het langst

Nu is het heel makkelijk om een beeld van jezelf te schetsen dat perfect past bij de vacature waarop je gesolliciteerd hebt. Maar voorkom dat je gaat liegen. Heb jij nog nooit met Photoshop gewerkt, dan komt je manager daar vroeg of laat toch wel achter. Wel kun je aangeven geïnteresseerd te willen zijn om hier kennis over op te doen. Heb je een vraag niet goed verstaan of is de vraag onduidelijk? Dan is het helemaal niet vreemd om te vragen om uitleg. Beter een duidelijk antwoord na een korte uitleg, dan om de vraag heen praten en hopen dat je niets raars zegt.

Haastige spoed is zelden goed

Van haasten komt stress en van stress komen zenuwen. Een sollicitatiegesprek is vaak al spannend genoeg, dus maak het jezelf niet lastiger dan nodig. Voorkom stress door vooraf te controleren hoe je moet reizen en op tijd van huis te vertrekken. Door te laat te komen heb je al een slechte eerste indruk gemaakt, voor je überhaupt je gezicht hebt laten zien. Kun je er echt niets aan doen dat je te laat bent door een trein dwars op het spoor of een gestolen auto? Zorg er dan voor dat je het telefoonnummer hebt van je contactpersoon, zodat je je in ieder geval wel netjes kunt melden later te zijn.

Lees ook:  Literatuur als levensdoel

 

Een tweede sollicitatiegesprek voorbereiden

Heb je goede indruk achter gelaten en ben je uitgenodigd voor een tweede sollicitatie gesprek? Van harte gefeliciteerd! Een tweede sollicitatiegesprek voorbereiden is héél belangrijk, omdat jij niet de enige bent die hiervoor is uitgenodigd. Je gesprekspartner zag tijdens het eerste sollicitatiegesprek potentie in jou, maar ook in je concurrentie. Naast de standaard voorbereiding zul je je moeten voorbereiden op een diepte gesprek. Je zult vragen gesteld krijgen over je motivatie, werkervaring en vaardigheden.

 

Stel zelf ook genoeg vragen

Dat de werkgever een duidelijk beeld krijgt van wie jij bent is belangrijk, maar jij wilt natuurlijk ook een goed beeld van wat de functie binnen dit bedrijf jou allemaal te bieden heeft. Het tweede sollicitatiegesprek is perfect om daar achter te komen, maar hoe kom je daar heb beste achter? Door bepaalde vragen voor te bereiden waarmee je achter bepaalde punten kunt komen. Punten als: ‘Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?’, ‘Krijg je de mogelijkheid om trainingen te volgen om je verder te kunnen ontwikkelen?’ of ‘Biedt de functie doorgroeimogelijkheden?’.

 

 

MEER INSPIRATIE

Weerstand vergroten
Kleding verkopen
Beste kunstacademie Nederland
Wat is mindfulness?