Hoe je helemaal tot rust komt in dit houten badhuis in Zweden

1208 VIEWS
Hoe je helemaal tot rust komt in dit houten badhuis in Zweden

Wat voor Nederlanders het gesprek over het weer is (Regen? Geen regen?), is voor Zweden het gesprek over de temperatuur van het water. Deze is echter nooit reden om niet even het water in te gaan. Een dip in de zee of een meer is voor velen dagelijkse kost, ook in hartje winter. En wat is de dan de meest Spartaanse manier? Juist: een badhuis midden op zee. 

Een badhuis op zee

Zo ook in Malmö waar op een lange pier in zee het Ribersborgs Kallbadhus is gebouwd. Het is geen chique sauna, maar juist heel eenvoudig van opzet. Dat is ook meteen het charmante ervan, want je stapt er even volledig terug in de tijd. Het badhuis is gelegen op zee en is volledig in hout opgetrokken. Een lange pier vanaf het strand leidt je er naartoe.

Ribersborgs Kallbadhus is geen toeristische trekpleister. Vooral inwoners van Malmö komen hier om de dag te beginnen of af te sluiten. Zodra je hier binnenloopt ben je onderdeel van het dagelijkse ritueel, zonder opsmuk.

Het badritueel

De Zweden hebben een speciaal ritueel die zij volgen wanneer zij het badhuis bezoeken. Allereerst ga je een sauna in. Ribersborgs Kallbadhus heeft 5 sauna’s, waaronder een op hout gestookte en een droge sauna aan iedere kant van het badhuis (mannen en vrouwen worden hier gescheiden) en er is een gemeenschappelijke sauna met hoge luchtvochtigheid aanwezig. Via een groot raam kan je lekker naar buiten kijken.

Lees ook:  8 redenen om dit jaar echt eens naar Auvergne te gaan

Eenmaal opgewarmd ga je naar buiten om een frisse duik in zee te nemen (behalve de sauna’s en het café is alles open air). Via een van de trappen daal je af in zee. Je kunt kiezen voor een snelle dip waarbij je op de trap blijft staan, of je kunt even een rondje gaan zwemmen. Als de zee te woest is kun je ook het water in tussen de houten steigers. Er bevinden zich twee grote bassins om in te zwemmen.

Eenmaal uitgezwommen laat je je opdrogen in de zon. Er staan bankjes om op te zitten, of je spreidt je handdoek uit op de houten steiger. In de zomer is het heerlijk warm buiten en droog je snel op, maar in de herfst, winter en lente tintelt je huid in de koude buitenlucht, wat een heerlijke combinatie is met de zon. Zodra je bent opgedroogd ga je terug de sauna in tot je helemaal verkwikt bent.

Artikel gaat verder onder de foto’s >

badhuis

badhuis

badhuis

badhuis

De geschiedenis van Ribersborgs Kallbadhus

Ribersborgs Kallbadhus werd voor het eerst gebouwd in 1898 en is sindsdien meerdere keren zwaar beschadigd door stormen en brand. Het werd echter steeds opnieuw opgebouwd en staat vandaag de dag fier overeind. Het is het oudste, grootste en meest bezochte badhuis in de regio.

Lees ook:  Zo mooi is Schotland

Next stop: Saluhall

Om je bezoek aan Ribersborgs Kallbadhus helemaal compleet te maken is het leuk om nog even langs de Malmö Saluhall te gaan. Dit is een overdekte foodmarkt waar je veel lekkernijen van Zweedse bodem vindt. De opzet is modern, en met heel veel sfeer. Zowel binnen als buiten zijn er leuke plekjes om te zitten.

Ondernemers verkopen hier o.a. kaas, worst, vis, chocolade, houtoven pizza’s en lekkere wijn. Op vrijdagen is het happy hour bij Malmstens Fisk & Kök en krijg je oesters tegen een gereduceerd tarief. Deze plek in Malmö bruist tijdens de lunch en borrel. De sfeer is hier heel toegankelijk en er is een gevarieerd publiek aan bezoekers: van zakenlui en jonge moeders tot vriendinnengroepen.

badhuis

badhuis

badhuis

badhuis

Eenmaal tot rust gekomen in het badhuis reis je ontspannen verder. Buiten de stad in Skåne is het ook leuk om een bezoek te brengen aan bijzondere boerderijen en hun landwinkels. Hier kan je heerlijke ingrediënten verkrijgen, maar ook aanschuiven voor biologische (Zweedse) gerechten.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De 7 beste bezienswaardigheden in Parijs
De 6 beste bezienswaardigheden in Bordeaux
Schatzoeken: de beste rommel- en antiekmarkten van Europa
Noord-Bohemen: een unieke bestemming in Tsjechië