6 tips om je eigen vlindertuin te maken

7672 VIEWS
6 tips om je eigen vlindertuin te maken

Het is niet voor niets dat er in Costa Rica zoveel vlindersoorten leven: de temperatuur, bloemen en omgeving zijn ideaal voor deze prachtige fladderaars. Maar ook in Nederland kun je dergelijke omstandigheden prima nabootsen zodat de kleine vossen en koolwitjes – minstens net zo prachtig als hun tropische soortgenoten ver weg – en masse hun weg weten te vinden naar je tuin of balkon. In dit artikel zetten we daarom 6 handige en makkelijk toepasbare tips voor je op een rij om je eigen vlindertuin te maken.

Dit is trouwens niet alleen fijn voor de vlinders, maar ook voor jezelf: je tuin of balkon worden er prachtig van, gaan heerlijk ruiken en met de aanvoer van vlinders is er genoeg te kijken. Je waant je spontaan in Costa Rica.

1. Zorg voor veel afwisseling en variatie

Vlinders houden van afwisseling en variatie in jouw groene oase. Er moet wat te beleven en ontdekken zijn voor ze, anders gaan ze naar de buren. Zo vinden ze al fladderend hun weg en zoeken ze de fijnste plekjes. Om te schuilen voor de wind, eitjes te leggen, en om heerlijke bloemen op te zoeken.

Voor afwisseling in je vlindertuin kies je planten met verschillende hoogtes, variërend van een bloeiende vlinderstruik die 2 meter hoog kan groeien tot kruipend zenegroen op de grond. Met variatie in kleur doe je vlinders ook een groot plezier, een border of potten met zachtroze, helderblauwe en intens paarse bloeiers bijvoorbeeld. Voor jezelf is deze variatie ook een genot: je begrijpt direct waarom de vlinders nu voor jouw tuin kiezen.

2. Ruim vooral níet alles op

Het goede nieuws: je hoeft niet alles strak, recht en opgeruimd te hebben. Vlinders houden van speels. In de jungle ruimt ook niemand het afgevallen blad op. Ronde vormen, een boomstammetje tussen de planten, dode bladeren. Maak je geen zorgen over opruimen en schoffelen als jij in je luie stoel van je tuin geniet van je tuin of balkon.

Lees ook:  Het inrichten van een landelijke tuin

Je vlindertuin maak je ook niet winterklaar als het om de vlinders gaat. Vlinders hebben zo hun eigen manieren om te overwinteren, als vlinder, pop of rups. En dat lukt niet in een kale schoon geharkte tuin. Laat plantenresten liggen, maak een hoop van dode takken, en ruim je tuin pas in het voorjaar helemaal op. Alle andere insecten vinden dat ook heel fijn.

vlindertuin tips

3. Creëer warme en beschutte plekken in je vlindertuin

Vlinders hebben warmte van de zon nodig om te vliegen, ze kunnen zichzelf niet warm houden. Vandaar dat de meesten in de (sub)tropen leven. Dus creëer een paar warme en beschutte plekjes uit de wind en in de zon in je tuin. Daar warmen ze hun vleugels op, om vervolgens weer verder te kunnen fladderen, op zoek naar overheerlijk eten.Tuin

Voor het maken van beschutte plekjes in je vlindertuin of op je balkon let je op de windrichting. De meeste wind komt uit het (noord)westen. Zorg dat je daar een prachtige haag neerzet of zo’n grote vlinderstruik, die kan ook in potten. Jij zit lekker warm en de vlinders vinden het heerlijk.

4. Rupsen zijn kieskeurig: kies de goede planten

Voor rupsen in Costa Rica werkt eten hetzelfde als in ons land. Ze houden van speciaal eten, eigenlijk zijn ze best kieskeurig. Rupsen eten bijna allemaal de blaadjes van één speciale plant, hun waardplant. De vlinder legt haar eitjes in een vlindertuin alleen op de plant waar de rupsen zo van houden.

De dagpauwoog, kleine vos, atalanta, en gehakkelde aurelia smullen bijvoorbeeld alleen van brandnetel. De rups van het koolwitje eet iets gevarieerder, die eet van alle soorten koolplanten. Gelukkig zijn er ook mooie tuin- en balkonplanten voor rupsen en vlinders, zoals de klimop, vuilboom, hulst of hop. En als je een stuk gazon even niet maait, kan daar zomaar de pinksterbloem opduiken, de waardplant van het oranjetipje. De rupsen van het icarusblauwtje houden van kleine klaver in het gazon en de rupsen van de citroenvlinder zijn te vinden op sporkehout.

Lees ook:  Deze flessentuin is al 57 jaar oud en leeft alleen op zonlicht

vlindertuin tips

5. Zorg voor veel keus in nectar voor de vlinders

Vlinders houden van speciale nectar, en dus van speciale bloemen. Wil je vlinders in je tuin, dan plant je overheerlijke planten voor ze, zoals het maarts viooltje, duizendblad, braam, munt, look zonder look, witte klaver, de vlier, en de vlinderstruik natuurlijk. Maar de lijst is nog veel langer, je kunt in je vlindertuin bijvoorbeeld ook een mediterrane kruidenborder maken met rozemarijn, lavendel, wilde tijm, salie, hysop en marjolein. Pal in de zon, uit de wind, de grond mag droog en arm zijn, en geef ze vooral geen water. Natuurlijk kunnen die kruiden ook in potten op je balkon.

6. Zet in je vlindertuin een fruitschaal neer 

De grootste en populairste vlinder van Costa Rica, de blauwe morpho, houdt van hetzelfde lekkere gerechtje als onze atalanta, gehakkelde aurelia en bont zandoogje: namelijk van rottend fruit. Ideaal om je appels die ongemerkt beurs zijn geworden op je fruitschaal ergens kwijt. Peren, pruimen, druiven, meloen en sinaasappels vinden ze ook heerlijk. Zet dus ook een fruitschaal buiten neer, bij voorkeur vlakbij je eigen luie stoel in de zon, zodat je kunt genieten van het mooie schouwspel van vlinders die zich te goed komen doen aan je fruitverzameling.

Meer weten? Kijk ook eens op vlinderstichting.nl en vlindernet.nl. Op vlindermee.nl kun je je opgeven om vlinders te tellen en een handige herkenningskaart downloaden.


Anna Maria van den Berg gelooft dat groen leven voor iedereen is. Je verbinden met de natuur en dat op je eigen manier doen is genoeg. Ze houdt van praktisch en van kleine stappen zetten. Ze is auteur van het boek ‘Groen leven doet je goed’, geeft workshops, wandelt en noemt zichzelf het liefst een groene inspirator. Meer info vind je op www.natuureninspiratie.nl

Bekijk zeker ook eens ons artikel over de Japanse Kersenbloesem

MEER INSPIRATIE

Met de auto naar Londen. Wij delen onze tips
6 groene dingen die je leven leuker maken
5 inspirerende levenslessen die een boswandeling je geeft
Het inrichten van een landelijke tuin