Vlierbloesemsiroop | (+het recept voor vlierbloesemchampagne!)

16 juni 2016
2154
vlierbloesemsiroop

Vlierbloesem is gezond: het werkt ontstekingsremmend, vochtuitdrijvend en slijmoplossend. Ook helpt vlier om een griepje te voorkomen. Droog dus ook wat vlier voor in de winter, je kunt het gedroogd en wel in een goed afgesloten pot een jaar lang bewaren. De ideale thuisapotheek! Nog leuker is het om van de vlier een lekkere vlierbloesemsiroop te maken. Het is makkelijk en heel erg lekker. Mevrouw Onkruid deelt op Paradijsvogels Magazine haar beste recept voor vlierbloesemsiroop, en geeft als bonus ook nog het recept voor champagne van vlierbloesem kado.

Vlierbloesemsiroop | Het recept

Leuk, en helemaal niet moeilijk. Je hebt nodig:

- 1 kleine plastic zak met vers geplukte rijpe vlierbloesem
- 3 citroenen
- 1.5 kg suiker (ok, hier houdt het 'gezonde' een beetje op, maar omdat je de siroop later verdunt valt het met de suikerconsumptie dan weer alles mee..)
- 3 liter water

Was de vlierbloesem niet, want dan verlies je een heleboel smaak! Haal de bloempjes zoveel mogelijk van de stelen (deze laatste kunnen de siroop een bittere smaak geven). Wees hier ook weer niet al te precies, want dan ben je heel lang bezig.

Doe vervolgens de vlierbloesem in een pan met water, net zoveel totdat de bloemen ondergedompeld zijn. Dek de pan af en laat het geheel een dag of 2 trekken. Giet daarna alles door een zeef en doe het gezeefde water weer in een pan. Voeg de suiker en het sap van de citroenen toe, breng alles kort aan de kook totdat de suiker is opgelost (niet te lang koken, dan gaat de smaak verloren).

Neem een paar schone flessen die zijn omgespoeld met het water om de vlierbloesemsiroop (in de koelkast) in te bewaren.

Lees ook:  Vlierbloesem is gezond | Mevrouw Onkruid


Nog leuker: maak champagne van vlierbloesem

Hiervoor heb je nodig:

- kom, flessen (plastic of glas) en een mes
- 15 bloemschermen van de vlier
- 650 gr suiker
- 2 citroenen (sap en schil)
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 4,5 liter water

Aan de slag

Pluk de bloemen van de vlier bij voorkeur op een zonnige dag. Niet te veel schudden met de bloemen, want dan verlies je het stuifmeel dat nu juist voor de gisting en het aroma zorgt. Wanneer je de vlier op een beetje keukenpapier legt zullen de verstekelingen in de vorm van kleine beestjes wegkruipen, zo heb je schone bloemen voor de champagne. Ook hier knip je de steeltjes af.

Verwarm een deel van het water om de suiker op te lossen. Voeg het suikerwater bij de rest van het gewone water, samen met de rest van de ingrediënten. Laat 24 uur staan op een lauwwarme plaats. Zeef het mengsel en giet alles in schone flessen. Laat dit 2 weken ongekoeld staan, daarna kan het de koelkast in en gedronken worden. Met dat laatste moet je niet te lang wachten, de champagne is ongeveer een maand houdbaar.

Nog een tip: door de gisting kan het een vrij explosief goedje worden. Glazen flessen kunnen opeens knappen, plastic flessen gaan eerst bol staan waarna je een beetje lucht kan laten ontsnappen. Wat ook goed werkt is een kleine ballon over de mond van de fles trekken, deze blaast op van alle extra lucht. Na het rijpingsproces kun je gewoon de dop er op doen. Proost!

Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op een takje gezonde vlierbloesem. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down