Vlierbloesem is gezond: het werkt ontstekingsremmend, vochtuitdrijvend en slijmoplossend. Ook helpt vlier om een griepje te voorkomen. Droog dus ook wat vlier voor in de winter, je kunt het gedroogd en wel in een goed afgesloten pot een jaar lang bewaren. De ideale thuisapotheek! Nog leuker is het om van de vlier een lekkere vlierbloesemsiroop te maken. Het is makkelijk en heel erg lekker. Mevrouw Onkruid deelt op Paradijsvogels Magazine haar beste recept voor vlierbloesemsiroop, en geeft als bonus ook nog het recept voor champagne van vlierbloesem kado.
Vlierbloesemsiroop | Het recept
Leuk, en helemaal niet moeilijk. Je hebt nodig:
- 1 kleine plastic zak met vers geplukte rijpe vlierbloesem
- 3 citroenen
- 1.5 kg suiker (ok, hier houdt het 'gezonde' een beetje op, maar omdat je de siroop later verdunt valt het met de suikerconsumptie dan weer alles mee..)
- 3 liter water
Was de vlierbloesem niet, want dan verlies je een heleboel smaak! Haal de bloempjes zoveel mogelijk van de stelen (deze laatste kunnen de siroop een bittere smaak geven). Wees hier ook weer niet al te precies, want dan ben je heel lang bezig.
Doe vervolgens de vlierbloesem in een pan met water, net zoveel totdat de bloemen ondergedompeld zijn. Dek de pan af en laat het geheel een dag of 2 trekken. Giet daarna alles door een zeef en doe het gezeefde water weer in een pan. Voeg de suiker en het sap van de citroenen toe, breng alles kort aan de kook totdat de suiker is opgelost (niet te lang koken, dan gaat de smaak verloren).
Neem een paar schone flessen die zijn omgespoeld met het water om de vlierbloesemsiroop (in de koelkast) in te bewaren.
Nog leuker: maak champagne van vlierbloesem
Hiervoor heb je nodig:
- kom, flessen (plastic of glas) en een mes
- 15 bloemschermen van de vlier
- 650 gr suiker
- 2 citroenen (sap en schil)
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 4,5 liter water
Aan de slag
Pluk de bloemen van de vlier bij voorkeur op een zonnige dag. Niet te veel schudden met de bloemen, want dan verlies je het stuifmeel dat nu juist voor de gisting en het aroma zorgt. Wanneer je de vlier op een beetje keukenpapier legt zullen de verstekelingen in de vorm van kleine beestjes wegkruipen, zo heb je schone bloemen voor de champagne. Ook hier knip je de steeltjes af.
Verwarm een deel van het water om de suiker op te lossen. Voeg het suikerwater bij de rest van het gewone water, samen met de rest van de ingrediënten. Laat 24 uur staan op een lauwwarme plaats. Zeef het mengsel en giet alles in schone flessen. Laat dit 2 weken ongekoeld staan, daarna kan het de koelkast in en gedronken worden. Met dat laatste moet je niet te lang wachten, de champagne is ongeveer een maand houdbaar.
Nog een tip: door de gisting kan het een vrij explosief goedje worden. Glazen flessen kunnen opeens knappen, plastic flessen gaan eerst bol staan waarna je een beetje lucht kan laten ontsnappen. Wat ook goed werkt is een kleine ballon over de mond van de fles trekken, deze blaast op van alle extra lucht. Na het rijpingsproces kun je gewoon de dop er op doen. Proost!
Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op een takje gezonde vlierbloesem. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!