Vlierbloesem is gezond | Mevrouw Onkruid

4 juni 2015
3462
vlierbloesem is gezond

Elk jaar wanneer het koolzaad de velden geel kleurt, begint het bij mij te kriebelen. Nee, geen hooikoorts*, ik kan gewoon niet wachten tot de vlier zal bloeien! Feilloos kan ik u de plaatsen in mijn dorp aanwijzen waar ze staan, de zonnige plaatsen, waar ze vroeg bloeien, en de plekken in de schaduw, waar ik ze een maand later nóg kan vinden. Vlierbloesem is gezond, dus ik eet er graag veel van.
Het lekkerst is de vlierbloesem na een windstille dag in de zon. Er ligt dan een laagje geel poeder op de bloesem, dat een zoete fruitige smaak en geur geeft. Was de vlierbloesem voor gebruik dus niet af, maar kies een schone plek om te plukken. Je kunt de losse witte bloempjes zo in een glas heet water doen voor een gezonde vlierbloesemthee. Of er siroop (zie het recept onderdaan dit artikel), taart en zelfs champagne van maken.

Bewaar wat vlierbloesem voor de winter

Vlierbloesem is gezond: het werkt ontstekingsremmend, vochtuitdrijvend en slijmoplossend. Het helpt dus goed bij een holte-ontsteking en het ophoesten van slijm. Ook helpt vlier om griep te voorkomen en zorgt het dat een eenmaal gevat griepje minder lang duurt en minder hevig is. Droog dus ook wat vlier voor in de winter, je kunt het gedroogd en wel in een goed afgesloten pot een jaar lang bewaren.
Vroeger was de vlier een huisapotheek die naast elke boerderij te vinden was. Uitgeholde vliertakken werden door kinderen gesneden tot fluitjes. Daar komt het woord 'flierefluiten' vandaan. Ook de wetenschappelijke naam is hierop gebaseerd: Sambucus nigra. 'Sambuke' betekent fluit in het Grieks

Lees ook:  Eten met aandacht: kunstenares maakt kunstwerken van dagelijkse smoothie

Vlierboompje in de tuin

Tegenwoordig wordt de vlier beschouwd als onkruid en is de boom daarom in het tuincentrum niet te koop. Gelukkig is er een paar jaar geleden zomaar een vlierboompje in mijn tuin komen groeien. Volgens oude verhalen brengt mij dat geluk en voorspoed. Ik ben vooral gelukkig dat ik nu in maart de bladeren, in juni de bloesem en in september de bessen van mijn eigen vlier kan eten. Zoveel geluk is in geen Intratuin te koop!
* dagelijks je neus spoelen met een sterke lauwwarme vlierbloesemthee helpt tegen hooikoorts.

De oogst van dit seizoen!

Vlierbloesem gezond
Vlierbloesem gezond

Vlierbloesem is gezond, maak zelf siroop van vlierbloesem!

Leuk, en helemaal niet moeilijk. Je hebt nodig:
- 1 kleine plastic zak met vers geplukte rijpe vlierbloesem
- 3 citroenen
- 1.5 kg suiker (ok, hier houdt het 'gezonde' een beetje op, maar omdat je de siroop later verdunt valt het met de suikerconsumptie dan weer alles mee..)
- 3 liter water
Schut alle vlierbloesem een beetje uit tot alle insecten en kleine blaadjes eruit vallen. Niet wassen, want dan verliest u een heleboel smaak! Haal vervolgens de bloempjes zoveel mogelijk van de stelen (deze laatste kunnen de siroop een bittere smaak geven). Wees niet al te precies, want dan bent je zo lang bezig...
Doe de vlierbloesem in een pan met water, net zoveel totdat de bloemen ondergedompeld zijn. Dek de pan af en laat het geheel een dag of 2 trekken. Giet daarna alles door een zeef. Doe het gezeefde water weer in een pan en voeg suiker en het sap van de citroenen toe. Breng alles kort aan de kook totdat de suiker is opgelost (niet te lang koken, dan gaat de smaak verloren).
Neem een paar schone flessen die zijn omgespoeld met het water om de siroop (in de koelkast) in te bewaren.
Geniet ervan!

Lees ook:  Waarom buiten zijn gezond is

Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op een takje gezonde vlierbloesem. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

NLP vs. mindfulness: Wat zijn de verschillen en hoe kies je?

Wat te doen in Limburg? 16 mooie bezienswaardigheden

Hoe vechtsport je zelfvertrouwen versterkt

10 populairste bezienswaardigheden in Eindhoven

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down