Vliegen als een vogel: kunst of wetenschap?

1369 VIEWS
Vliegen als een vogel: kunst of wetenschap?

Hoe vliegt een vogel? Decennialang hebben mensen zich over dit fenomeen gebogen. In 1783 vonden we de luchtballon uit, het zweefvliegtuig werd voor het eerst succesvol getest door Otto Lilienthal in 1891 en in 1903 maakten de gebroeders Wright als eerste mensen een gecontroleerde vlucht met een gemotoriseerd vliegtuig. Inmiddels is een groot deel van onze samenleving al eens in een vliegtuig gestapt en maken we ons minder druk over het mysterie van de gemotoriseerde vleugels.

Dat dit fenomeen wel degelijk fascinerend blijft, bewijst Amerikaanse designer Eleanor Lutz. Na een het gedrag van een muggenlarve in duizenden beeldjes te hebben gereconstrueerd, besloot ze hetzelfde te doen met de vliegpatronen van allerlei andere levende wezens.

Het resultaat zijn vijf ‘video’s’, die op artistieke wijze laten zien met welke beweging een vleermuis, een libelle, een gans, een mot en een kolibrie zich voortbewegen. Met vijftien beeldjes per seconde was het doel niet om een perfecte wetenschappelijke weergave te produceren, maar vooral ook om de kunstige patronen van de natuurlijke vlucht te laten zien. Zouden we dit als mensen ooit na kunnen doen? We kunnen het in ieder geval vol bewondering aanschouwen…

Vliegbewegingen

Bron: behance.net

 

MEER INSPIRATIE

Liefdesverhaal van een ooievaar die elk jaar duizenden kilometers vliegt
Hoe vogels weten waar ze naar toe moeten vliegen
Duizenden spreeuwen dansen boven een Nederlands veld
Foto’s waarop je elk veertje van exotische vogels perfect kan bestuderen