Vincent Van Gogh zijn grote invloed

11 VIEWS
Vincent Van Gogh zijn grote invloed

Hij is misschien wel de bekendste schilder van Nederlandse bodem van na de Gouden Eeuw. Vincent van Gogh was een kunstschilder die op verschillende kunststromingen veel invloed heeft gehad. De naam Van Gogh is een zeer grote en populaire naam in vooral de Nederlandse kunstwereld, ook al kwam deze erkenning pas veel later dan Vincent van Gogh zelf mee had kunnen maken.

Achtergrond

Vincent Willem van Gogh is geboren in Zundert, een plaatsje in Noord-Brabant, op 30 maart 1853. Vincent had zes broers en zussen, waarvan zijn vier jaar jonge broertje Theo van Gogh de bekendste is. Vincent stierf in Frankrijk, in het plaatsje Auvers-sur-Oise, op 29 juli 1890.

Als kind was Vincent van Gogh een vrij teruggetrokken jongen. Hij kon zijn draai op de dorpsschool niet goed vinden en kreeg daarom thuisonderwijs. Deze lessen werden gegeven door zijn vader, predikant Theodorus van Gogh. Echter ging hij daarna, met lood in de schoenen, naar een kostschool. Hier ontwikkelde Vincent wel al een interesse voor tekenen, maar van talent was nog geen sprake.

Van Gogh zonnebloemen

Van Gogh zijn loopbaan

De eerste tekenlessen kreeg Vincent toen hij zich inschreef aan de Rijks HBS Koning Willem II in het voormalige paleis van de koning in Tilburg. Deze lessen kreeg hij van Constant Cornelis Huijsman, een Nederlands kunstschilder. Echter moest hij het tweede jaar alweer van deze school af, wegens onbekende reden. Daarna ging Vincent werken als bediende in een kunsthandel in het centrum van Den Haag. Deze kunsthandel was internationaal en na een tijdje ging Van Gogh naar het filiaal in Londen. Dit kwam door de correspondentie die hij met zijn broer Theo had, een correspondentie die hij zijn hele leven vast bleef houden. Tussendoor heeft Vincent ook gewerkt op het hoofdkantoor van de kunsthandel in Parijs.

Lees ook:  Waarom mensen van modder deze perfecte ballen maken

Vincent was erg geïnteresseerd in kunst. Zo bezocht hij in zijn vrije tijd Britse en Franse musea en bewonderde hier onder andere Jules Breton en andere boerenschilders. Hij maakte ook veel van deze boerentaferelen na. Hij had ondertussen wel een depressie ontwikkeld, waardoor hij in 1876 ontslagen werd doordat zijn interesse in de kunsthandel vervaagde. Na dit ontslag werd hij onderwijzer en hulpprediker. Zijn interesse in het geloof werd steeds groter, maar hij bleef ook schilderen en exposities bezoeken. Hij begon steeds meer verschillende zaken te schilderen, waaronder zelfportretten en stillevens. In augustus 1880 besloot hij definitief volledig te gaan voor de schilderkunst. Er wordt gezegd dat dit mede door zijn broer Theo kwam, die hem toen financieel steunde.

Kunstwerken

Vincent van Gogh was in verschillende stromingen actief. Zo werd hij altijd gezien als een postimpressionist, maar hij had ook enorme invloeden op het expressionisme, fauvisme en de vroegere abstractie.

Qua schilderijen staat Vincent bekend om twee soorten stijlen: portretten en landschappen. Zo schilderde hij veel zelfportretten, inclusief een portret waarin te zien is dat zijn oor is afgebonden, omdat deze deels of helemaal af was gesneden. Hierover zijn verschillende verhalen te vinden. Deze zelfportretten waren vooral gemaakt van een schuin aanzicht, waardoor de focus vooral lag op een deel van het gezicht.

Qua landelijke taferelen heeft Van Gogh veel variatie in zijn schilderijen. Het bekendste werk is de Sterrennacht, waarin de focus ligt op een prachtige sterrenhemel. Dit schilderij is ook de inspiratiebron van het nummer Vincent (Starry, Starry Night) van de Amerikaanse singer-songwriter Don McLean. Maar ook meer standaard situaties waren een belangrijke inspiratiebron, wat te zien is aan de Slaapkamer van Arles en Brug van Langois.

Lees ook:  Vetplanten als schitterend sieraad

Aardappels waren ook een veelvoorkomend thema in zijn schilderijen. De Aardappeleters is een wereldwijd bekend stuk, maar ook doeken waar alleen een grote zak aardappelen op te zien was heeft Van Gogh vaak gemaakt.

Van Gogh Museum

Vincent van Gogh werd pas laat gezien als een van de grootste kunstenaars van de 19de eeuw. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is toegewijd aan deze schilder. Hier zijn honderden werken van Vincent van Gogh in verzameld, waaronder schilderijen, tekeningen en geschreven brieven. Hieronder vallen beroemde stukken als De Sterrenwacht en De Aardappeleters, die vanuit hier in bruikleen worden gegeven aan verschillende musea.

Deze collectie was mogelijk omdat de werken van Van Gogh voor het grootste gedeelte bij elkaar zijn gebleven. Vincent verkocht in zijn leven slechts twee schilderijen en ook zijn erfgenamen hielden de collectie voor het grootste gedeelte bijeen. Pas toen Vincent van Goghs gelijknamige neef de Vincent van Gogh Stichting opzette, werd er een overeenkomst met de Nederlandse Staat gemaakt waaruit het museum gesticht kon worden.

Naast Van Gogh hangen er ook kunstwerken van andere schilders in het Van Gogh Museum. Dit zijn schilders die door Van Gogh geïnspireerd waren. Hieronder vallen Paul Gauguin, Jozef Israëls en zelfs Claude Monet. Ook hoort De Mesdag Collectie in Den Haag onder de verantwoordelijkheid van het Van Gogh Museum.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

The Atlas of Beauty: de kracht van vrouwen in beeld
De Britse beeldhouwer Jamie Frost brengt hout tot leven in nieuwe krachtige, boeiende sculpturen
Landschapskunst in Flevoland: land art bewonderen in de uitgestrekte polders
Henn Kim: illustraties met gewrongen gevoelens