Vijf verrassende gezondheidseffecten van broccoli

826 VIEWS
Vijf verrassende gezondheidseffecten van broccoli

Oorspronkelijk komt de broccoli uit klein-Azië (Turkije), en ondanks dat deze groente pas in de jaren ’70 in Nederland werd geïntroduceerd heeft het inmiddels bijna een oer-Hollands karakter. Tussen alle culinaire mogelijkheden is het mogelijk niet uw favoriet, maar na het lezen van de positieve effecten van deze vezelrijke klassieker zal hij (ondanks de natuurlijk altijd beperkte effecten van de hoeveelheid die op ons bord belandt) wellicht toch vaker op het menu staan!

Broccoli gaat artrose tegen

Broccoli werkt effectief tegen botontkalking. De groente bevat calcium en vitamine K, en bovendien denken onderzoekers dat het bestanddeel sulforafaan debet is aan dit effect van broccoli, doordat dit stofje de afbraak van kraakbeenweefsel in gewrichten vertraagt.

Het verlaagt de bloeddruk

Broccoli bevat veel magnesium, dat de bloeddruk verlaagt.

Broccoli vermindert de kans op kanker

De natuurlijke vitamine A, C en E in broccoli zijn sterke anti-oxidanten. Dit remt niet alleen oppervlakkige ontstekingen, maar ook de aan ontstekingen die gelinkt zijn aan het ontstaan van kanker. Bovendien zit er glucosinulaat in broccoli, een stof die in weinig andere voedingsmiddelen te vinden is en die momenteel wordt onderzocht op het voorkomen van deze nare ziekte.

Broccoli verlicht allergische reacties en zonnebrand

Zeer relevant in zonnige zomers: de omega-3 vetzuren in broccoli werken verzachtend bij ontstekingen en verbrandingen. Ook bevat broccoli kaempferol, dat de impact van allergische reacties op het lichaam vermindert.

Lees ook:  Een gebreide groentetuin

Het helpt tegen hoge cholesterol

Net als veel andere groenten en fruit bevat broccoli veel vezels, die helpen om een teveel aan cholesterol uit het lichaam te verdrijven.


Meer geheimen ontdekken van alledaagse ingrediënten? Lees meer over de geneeskrachtige werking van amandelmelk!


Beeld: Carolyn Coles via Flickr.com

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Wil jij ook op hogere leeftijd fit blijven? Hier 4 tips om een elektrische fiets uit te zoeken
Generaties wisselen van kleding
Deze man plantte sinds 1979 in zijn eentje een bos groter dan Central Park
Ode aan alle moeders