Vijf verrassende gezondheidseffecten van broccoli

15 augustus 2015
363
broccoli gezond

Oorspronkelijk komt de broccoli uit klein-Azië (Turkije), en ondanks dat deze groente pas in de jaren '70 in Nederland werd geïntroduceerd heeft het inmiddels bijna een oer-Hollands karakter. Tussen alle culinaire mogelijkheden is het mogelijk niet uw favoriet, maar na het lezen van de positieve effecten van deze vezelrijke klassieker zal hij (ondanks de natuurlijk altijd beperkte effecten van de hoeveelheid die op ons bord belandt) wellicht toch vaker op het menu staan!

Broccoli gaat artrose tegen

Broccoli werkt effectief tegen botontkalking. De groente bevat calcium en vitamine K, en bovendien denken onderzoekers dat het bestanddeel sulforafaan debet is aan dit effect van broccoli, doordat dit stofje de afbraak van kraakbeenweefsel in gewrichten vertraagt.

Het verlaagt de bloeddruk

Broccoli bevat veel magnesium, dat de bloeddruk verlaagt.

Broccoli vermindert de kans op kanker

De natuurlijke vitamine A, C en E in broccoli zijn sterke anti-oxidanten. Dit remt niet alleen oppervlakkige ontstekingen, maar ook de aan ontstekingen die gelinkt zijn aan het ontstaan van kanker. Bovendien zit er glucosinulaat in broccoli, een stof die in weinig andere voedingsmiddelen te vinden is en die momenteel wordt onderzocht op het voorkomen van deze nare ziekte.

Broccoli verlicht allergische reacties en zonnebrand

Zeer relevant in zonnige zomers: de omega-3 vetzuren in broccoli werken verzachtend bij ontstekingen en verbrandingen. Ook bevat broccoli kaempferol, dat de impact van allergische reacties op het lichaam vermindert.

Het helpt tegen hoge cholesterol

Net als veel andere groenten en fruit bevat broccoli veel vezels, die helpen om een teveel aan cholesterol uit het lichaam te verdrijven.
Beeld: Carolyn Coles via Flickr.com

Lees ook:  Alles over superfoods

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down